Barion Pixel Botránykönyvvel tér vissza a 66 éves Kulka János: Tinédzserfiú varázsolja el a Nemzet Színészét a színpadon – Coloré

Botránykönyvvel tér vissza a 66 éves Kulka János: Tinédzserfiú varázsolja el a Nemzet Színészét a színpadon

2024. 06. 22.

Thomas Mann legbotrányosabb könyvének adaptációjában lép újra színpadra Kulka János. A Nemzet Színésze 2019 óta nem állt színpadon afáziája miatt, ami 2016 óta kínozza, miután sztrókot kapott. A sztár azonban most a Halál Velencében című előadásban vállalt szerepet.

Kulka Janos3
Kulka Janos3

Milyen szerepet kapott Kulka János?

Két előadással kezdi a Füge Produkció a 2024/2025-ös évadot. Az Orlai Produkciós Irodával együttműködésben mutatják be a Színházteremben Csuja László Halál Velencében című Thomas Mann-rendezését, amelyben Kulka János szerepel. A XX. század elején íródott és játszódó történetben a korosodó  Aschenbach professzor Velencébe érkezik, hogy nyugodt pihenéssel töltsön el egy kis időt, és rendezze gondolatait.

A szállodában a többi előkelő vendéghez hasonlóan a legkörültekintőbb kiszolgálásban részesül. A hallban felfigyel egy kamaszfiúra, aki édesanyja, testvére és a nevelőnő társaságában van. A mama Tadziónak szólítja a fiút: a család lengyel. Tadzio fizikai szépsége elbűvöli a professzort, felidéződnek benne azoknak a vitáknak az emlékei, melyeket Alfred nevű barátjával folytatott a szépség eszményéről.

#batorvagyok

A történet a maga korában nagy botrányt kavart, hiszen a professzor érzéseit és hajlami nem tisztázottak a történet szerint, többen úgy gondolják, a könyv LMBTQ vonala mellett pedofíliára való utalásokat is tartalmaz, míg az ellentábor sokkal inkább az öregedéssel való küzdelem allegóriájaként gondolnak a sztorira.

Az, hogy Kulkáék honnan fogják meg a történtet, még a jövő kérdése, annyi viszont biztos, hogy már most a 2024/2025-ös színházi szezon legjobban várt előadás a Halál Velencében.

#batorvagyok