Barion Pixel Kulka János lett a Nemzet Színésze – Coloré

Kulka János lett a Nemzet Színésze

2024. 05. 03.

A Nemzeti Színház közleménye szerint a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak.

A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották.

Kulka Janos3
Nemzeti Színház

Kulka János pályája

Gyerekszínészként, a Szegedi Nemzeti Színházban három alkalommal (III. Richárd, Édes fiaim, János király) is szerepet kapott, Komor István rendezéseiben. A gimnáziumot a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumban végezte. Eredetileg bölcsész akart lenni, de egy véletlen folytán a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kötött ki:

A főiskolán Kazimir Károly volt az osztályfőnöke, s többek közt Balogh ErikaBubik IstvánForgács PéterIncze JózsefKubik Anna és Lang Györgyi voltak az osztálytársai. 1981-ben végzett, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált, Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, maradt a Szegvári Menyhért vezette pécsi színházban, ahol minden színházi műfajban kipróbálhatta magát.

1985-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött. A Babarczy László vezette színház ekkoriban élte fénykorát, olyan társulattal, amelynek tagja volt többek közt Csákányi EszterLázár KatiMáté GáborMolnár PiroskaJordán Tamás, s itt rendezett az igazgatón kívül Ács JánosAscher TamásGazdag GyulaGothár Péter is. Ezekben az években kapta első szakmai elismeréseit (Színikritikusok díja, Jászai-díj).

Szakmailag is nagyra tartott színpadi alakításai ellenére – vidéki színészként – az első magyar televíziós szappanopera, a Szomszédok Mágenheim Ádámja révén lett országosan ismert. A népszerű sorozatban az első adástól (1987. februárjától) szerepelt, 12 éven át.

Bálint András hívására 1993-tól a Radnóti Miklós Színház tagja lett Budapesten, s Valló PéterZsótér SándorGothár Péter rendezőkkel dolgozott. Ekkoriban játszotta el Franciaországban Nyizsinszkij szerepét is franciául Jeles András Szerbusz, Tolsztoj című kamaradarabjában.

2003-tól a Nemzeti Színház tagja, ahová Jordán Tamás igazgatása alatt került. 2013-ban nem újította meg a szerződését. Április 27-én – vendégként – IbsenA nép ellensége című drámájában mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének. A bemutató után néhány nappal a Petőfi Sándor utcai teátrumhoz szerződött.

2014. március 15-én Csákányi Eszterrel közösen elvállalta egy ünnepi tömegrendezvény műsorának vezetését] Az Autisták Országos Szövetségének nagykövete: kampányokon, ismeretterjesztő előadásokon vesz részt, hogy felhívja a figyelmet az autisták életére.[19][20][21] A Katona József Színház tagja volt 2018-ig.  2018 májusában bejelentette, hogy betegségére hivatkozva visszavonul a színészettől, azonban meggondolta magát, és 2019 januárjában egy szöveg nélküli szerepben színpadra állt] Állapota a vártnál jobban javult, így ugyanebben a hónapban egy tévéreklámhoz adta a hangját] illetve azt is bejelentették, hogy márciusban Csehov Cseresznyéskertjében immár egy szöveges szerepet is elvállal.