Barion Pixel Ablaktrendek 2024: ötletek a modern otthontervezéshez (x) – Coloré

Ablaktrendek 2024: ötletek a modern otthontervezéshez (x)

2024. 06. 18.

Korunk nyílászárói sokkal többet tudnak, mint 20-30 évvel ezelőtti társaik. Jogos, hiszen sokkal több elvárásunk is van velük szemben. Milyenek tehát a mai igényeknek megfelelő ablakok, amelyek minden téren lépést tartanak napjaink trendjeivel? Mutatjuk!

Nagy üvegfelületek, könnyű kezelhetőség, modern dizájn

Kialakítás tekintetében a 2024-es év a nagy üvegfelületű, homlokzatba simuló ablakok éve, amelyek a tágas kilátás biztosítása mellett még több fényt engednek be az épületekbe. A harmonikus homlokzati illeszkedést kifejezetten keskeny keretszélességgel és éles, egyenes vonalvezetésükkel érik el, amelyek tökéletesen egészíti ki a kortárs építészeti megvalósításokat, így könnyedén belesimulnak bármilyen modern otthonképbe. Mindemellett kimondottan nagy népszerűségnek örvend ezek tolható verziója is. Ezek mozgathatósága miatt sem kell többé aggódnunk. Kifejezetten nagy méretekben is könnyedén és biztonságosan gördülnek a műszakilag is stabil értékeket biztosító, látványos nyílászárók. A több évtizedes ablakipari fejlesztésnek köszönhetően pedig mára az emelő-toló ajtók és ablakok is ugyanolyan kiváló hő-, és zajszigetelési értékeket, illetve betörésvédelmet garantálnak mint normál nyitású társaik. Nem is kérdés: a dekoratív, a bel- és kültereket összekötő teraszajtók az aktuális lakberendezési és otthonteremtési trendek megkerülhetetlen elemeivé váltak, többek között kényelmes kezelhetőségük és praktikus, helytakarékos tulajdonságuk miatt is. Egy apróságnak tűnő részlet az akadálymentes küszöb, amely praktikuma mellett még esztétikusabbá teszik ezek alkalmazását. Ez a GEALAN-SMOOVIO®, amely elegáns kiegészítője lehet bármely otthonnak, szerkezetileg is magas minőséget képvisel: a gördíthető profilrendszer szél- és időjárásálló, az optimalizált tömítésnek köszönhetően pedig csukott állapotban is jól hőszigetel.

Nyílászáró trendek 2024-ben
Forrás: GEALAN

Szín/világok

Napjainkban egyre jellemzőbb, hogy a nyílászárók nem csak szimpla épületelemként, hanem design-kiegészítőként jelennek meg. Ezért a tervezők és természetesen a későbbi használók is gyakrabban döntenek színes, különlegesebb megjelenésű ablakok vagy éppen ajtók mellett. Szintén a rugalmas tervezhetőséget erősíti, hogy az ablakkeretek külső és belső árnyalata egyforma, de oldalanként lehet különböző is. A GEALAN profilok szinte végtelen kombinációs lehetőséget kínálnak, különösen az évről-évre aktuális trendszínekkel bővülő, elnyűhetetlen felületű GEALAN-acrylcolor® palettával. A karc-, csapadék-, és UV-álló extra erős akril bevonat 2024-ben a szép ablaktervezés nagykövete.

Ablak, mint dizájnelem

A modern nyílászárók a lakberendezésben is új ajtókat nyitottak. A fémes árnyalatok, mint a gyöngybézs, bronz vagy arany tartósan fényes felületükkel tökéletesen illeszkednek klasszikusabb hangulatú terekbe, ugyanakkor a tűzvörös vagy éppen éjkék szín, pár egyedi bútordarabbal kiegészítve merész csavart vihet abba.

A sötét nyílászáró-keretek szintén egyre divatosabbak: az elmúlt évtizedben igencsak elterjedt antracit szürke mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fekete színhasználat is. Világos árnyalatokkal kombinálva ugyanis a sötét ablakkeretek remekül vezetik a tekintetet. Sötét, hangsúlyos bútordarabok kiegészítéseként pedig letisztult, minimalista tervezést tesz lehetővé. Emellett, 2024-ben a meleg fa tónusok is megjelennek, amelyekkel rendkívül egyszerűen teremthető hangulatos, otthonos légkör, természetes hatásuk miatt is. Ezekhez pedig tökéletesen illik az örök klasszikus: a fehér ablakkeret, amely továbbra is a legnépszerűbb választás a maga egyszerűségével.

Nyílászáró trendek 2024-ben
Forrás: GEALAN

Itt az idő a felújításra!

A nyílászáróknak ugyanakkor vannak szemmel kevésbé látható, de annál fontosabb műszaki tulajdonságai is, amelyekkel minden modern ablaknak és bejárati ajtónak stabilan rendelkezniük szükséges. Ezek ugyanis az energiahatékonyság és ebből következően a fenntarthatóbb otthonok alapjai. A régi, elavult, esetleg pontatlanul beépített nyílászárók sajnos nagy eséllyel engedik ki télen a meleget, nyáron pedig a kellemes légkondicionált hideget. Ebből adódóan hűtő-fűtő berendezéseink is többet „dolgoznak”, ami a rezsiszámlákon is megmutatkozik. A modern PVC ablakok a legjobb hőszigetelési teljesítményt nyújtják, így otthonunk felújításakor az egyik legjobb eszköz az energiamegtakarításhoz az ablakcsere.

KATTINTSON és a GEALAN most ehhez segít megtalálni a legsokoldalúbb ablakkeretet is!

Borítókép forrása: GEALAN

/otthon/epul-a-haz/ablaktrendek-2024-otletek-a-modern-otthontervezeshez-x/