Barion Pixel Esős napok Bécsben – 8 múzeum, amit érdemes megnézni – Coloré

Esős napok Bécsben – 8 múzeum, amit érdemes megnézni

2022. 04. 28.

A monarchia emlékeivel teli Bécsben általában a Hofburg-Schönbrunn-Szent István székesegyház szentháromsága vonzza a legtöbb látogatót, persze nem véletlenül. Azonban ha ezeket már unásig látogattuk, esetleg rosszabbra fordult az idő, akkor is megannyi órát el tudunk tölteni – mégpedig a múzeumokban!

A Keletiből indulva Railjettel két és fél óra, autóval csakugyan, szinte karnyújtásnyira van Budapesttől az osztrák főváros, így egy- vagy kétnapos kiruccanásnak tökéletes helyszíne. Ha azonban nem városnézésre, hanem kulturálódásra, esetleg kis tanulásra vágyunk, bőven van mit nézni. De ne gondoljunk poros kiállításokra és unalmas tárlatokra: Bécsben közel száz múzeum, állandó és időszakos kiállítás található, a kisebb-nagyobb intézményekben megismerhetjük például Sigmund Freud életét, Ausztria művészeti és építészeti történelmét, állatokat és növényeket egyaránt. Egy-egy ilyen helyen fél napokat is el lehet tölteni, így a kérdés csak az, melyik komplexummal kezdjük a kulturálódást.

Természettudományi Múzeum

Vienna,,austria, ,may,20,,2017:,the,famous,naturhistorisches,museum
Több ezer éves dinoszaurusz csontvázak magasodnak a látogatók fölé. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Mária Terézia téren (Maria-Theresien-Platz) található a Szépművészeti Múzeum, vele szemben pedig a Természettudományi Múzeum, mindkettőt Gottfried Semper és Karl von Hasenauer tervezte. Az 1889 augusztusában megnyitott, utóbbi épület hatalmas ásvány-, fosszília- és meteoritgyűjteményével, dinoszaurusz csontvázaival és egyéb, nagyjából húszmillió kiállított tárgyával közel kilencezer négyzetméteren várja a látogatókat. A gyűjtemény eredetileg a Hofburgban kezdett el bővülni még Lotharingiai Ferenc (Mária Terézia férje) idején, majd a hely szűke miatt átköltöztek a mostani épületbe. Az ott megnyílt intézmény első igazgatója, Ferdinand von Hochstetter Charles Darwin lelkes támogatója volt már a kezdetektől fogva, így Európa első olyan múzeuma lettek, mely az evolúciós elméletnek szentelte működését. Fontos infó, hogy a hely keddenként zárva tart, és érdemes megvenni a jegyet online, hogy elkerüljük a sorban állást a bejáratnál.

Szépművészeti Múzeum

bécs múzeum
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az előző hely építészeti tükörképe, a Szépművészeti Múzeum 1891-ben nyílt meg. Kezdetben csak a császári műgyűjteménynek adott otthont, mára pedig akkorára nőtt, hogy a világ legjelentősebb kollekciói közé tartozik. Rubens, Rembrandt, Tiziano, Dürer, Bruegel műveiből is őriznek itt jó néhányat, a legértékesebb darabok egyike azonban a II. Rudolf császár kincstárából származó Saliera (Cellini sótartója). Nemcsak festmények, hanem szobrok, páncélok, ékszerek, edények és megannyi csoda van a múzeum polcain, bőven van miben gyönyörködnünk, ha erre esik a választásunk.

Belvedere

Vienna,,austria.,upper,belvedere,palace,with,reflection,in,the,water
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A barokk Belvedere-kastély a schönbrunni épületegyüttes után a második legkedvencebb palotám Bécsben, de nemcsak kívülről érdemes gyönyörködni benne. Odabent rejtőzik ugyanis az ország legértékesebb művészeti gyűjteménye, benne a legnagyobb Klimt-kollekcióval, melynek éke a világhíres A csók című festmény. A kastély tárlata időrendi sorrendben halad, először a Belverede történetét mutatja be, majd a különböző korok és művészeti stílusok darabjai következnek – barokk, klasszicista és Biedermeier-stílusban készült darabok, modern műremekek és kortárs festmények is megtalálhatóak itt.

Műszaki Múzeum

Moscow,,russia, ,november,28,,2018:,interior,exhibition,in,the
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A schönbrunni palotától tíz perc sétára találjuk a Műszaki Múzeumot, ami első hallásra nem biztos, hogy felcsigázza az érdeklődőt, de ha azt mondom, hogy olyan, mint a Csodák Palotája, máris jobban hangzik, nem? Az nagyvilág és Ausztria technológiájának, műszaki vívmányainak és találmányainak fejlődését bemutató kiállításoktól kezdve a helyi mindennapok egykori és mai használati tárgyaiig mindent megvizsgálhatunk itt. A családosoknak különösen ajánlott program, mert minden korosztály számára tartogat érdekfeszítő kísérleteket a hely.

Beethoven Múzeum

The,beethoven,house,in,heiligenstadt,in,vienna,,austria.,beethoven,stayed
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A világ egyik leghíresebb zeneszerzője, Ludwig van Beethoven sokat járt Bécsben és környékén, legelőször 1787-ben járt a városban Mozart meghívására, majd 1792-től sokáig az egykori Heiligenstadtban élt (ez ma már Bécs egyik külső kerülete). Az emlékére berendezett múzeumnak az a Probusgasse 6 szám alatt található ház ad otthont, amelyben a Heiligenstadti végrendelet született 1802-ben, melyben a zeneszerző hallásának elvesztéséről és egészségének hanyatlásáról írt. A testvéreinek címzett, végrendeletnek szánt levél halála után több, mint két évtizeddel került napvilágra, addig senki sem tudott a létezéséről. Azonban nem csak ez a dokumentum született itt, hanem számos műve is.

Sigmund Freud Múzeum

Vienna,,austria, ,jun,12:,vintage,furniture,in,museum,of
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kevés megosztóbb, ám ekkora mértékben meghatározó személyiséget találunk a pszichiáterek között, mint amilyen Sigmund Freud volt. Bécs 9. kerületében, a Berggasse 19 szám alatt élt és alkotott Freud 47 éven át, mígnem 1938-ban a náci hatalomátvételkor el kellett hagynia az országot zsidó származása miatt. Ezt a lakást tekinthetjük tehát a pszichoanalízis bölcsőjének, mellyel a pszichiáter és neurológus forradalmasította az emberi lélekről alkotott képet. Két évvel ezelőtt felújították és kibővítették az 1971-ben megnyílt helyet, így a közönség most már a család magánhelyiségeit, valamint Sigmund, és lánya, Anna rendelőit is megnézheti. A múzeumban kiállításokat és rendezvényeket is szoktak tartani, május 5-től például egy olyan tárlat nyílik majd, melynek darabjai a pszichoanalízis és a szürrealizmus metszetéből születtek.

Zsidó Múzeum

Vienna,,austria,,feb,08,,2020:,holocaust,memorial,situated,on,the
Holokauszt-emlékmű a Judenplatzon. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A világ legrégebbi zsidó múzeuma 1895-ben nyílt az osztrák fővárosban, mely a zsidóság Osztrák-Magyar Monarchián belüli kultúráját mutatta be, azonban 1938-ban a náci seregek porig rombolták. Nagyjából ötven évvel később nyílt meg újra, jelenleg két helyszínen üzemel, a Dorotheergassén (a Palais Eskelesben) és a Judenplatzon. Amellett, hogy a holokauszt áldozatainak emléke előtt tiszteleg, kidomborítja a zsidók jelentős szerepét Bécs életében.

Zene Háza (Haus der Musik)

Vienna,,austria, ,july,7,,2017.,interior,of,the,house
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Bécset gyakran hívják a komolyzene fővárosának, talán nem véletlenül itt hangzik el minden év január elsején az újévi koncert sem. Az Operaháztól nem messze találjuk az interaktív Zene Házát, ahol a hang „előállításától” kezdve a városhoz kötődő zeneszerzők műveit is megismerhetjük. Illetve bemutatásra kerül természetesen a Bécsi Filharmonikusok munkája is. A múzeum legizgalmasabb része egyértelműen az, amikor a látogató virtuálisan kipróbálhatja, vajon képes-e egy egész zenekar vezénylésére.