Barion Pixel 7 sikersorozat, ami segít jobban megérteni a mentális betegségeket – Coloré

7 sikersorozat, ami segít jobban megérteni a mentális betegségeket

2024. 03. 02.

Egyre több hiteles film és sorozat készül a mentális betegségekről, ami arra utal, hogy a filmipar már nem kezeli tabuként a problémát.

Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy a szorongás, a depresszió vagy a bipoláris zavar egyaránt súlyos mentális betegség, amik világszinten közel 500 millió embert érintenek, és amiken jó érzésű emberek nem viccelődnek, illetve nem idealizálják azokat. Szerencsére erre egyre többen rájönnek a filmiparban is, hiszen az elmúlt években számos olyan alkotással találkozhattunk, amelyek bebizonyították, hogy igenis van helyük a mentális zavarokkal küzdő karaktereknek az egyes történetekben, méghozzá olyan realisztikusan, amennyire csak lehetséges. Az alábbi sorozatok által jobban megérthetjük a mentális betegséggel küzdőket.

Hiteles sorozatok a mentális betegségekről

Lady Dynamite (2016—2017)

Maria Bamford amerikai színésznő és stand-up komikus önmaga kitalált verzióját alakítja ebben az általa írt és létrehozott sorozatban, amely egy bipoláris zavarral küzdő nő életét mutatja be, aki egy depressziós epizód után a pszichiátriai osztályon találja magát. Bamford célja az volt a széria megalkotásával, hogy közelebb hozza a bipoláris zavarral (mániás depresszióval) küzdők világát – így a sajátját is, hiszen ő is ebben a mentális betegségben szenved – a nézőkhöz. Teszi mindezt úgy, hogy sok más, a mentális problémákat bemutató sorozattal ellentétben nem komor hangvételt használ, ehelyett az optimizmus, a remény és a humor áll a történet középpontjában.

Jessica Jones (2015—2019)

Bár a Marvel leginkább a szuperhősökből álló univerzumáról ismert, a Jessica Jones ehhez képest árnyalt perspektívát kínál arra, hogy milyen súlyos lehet korunk sokakat érintő mentális betegsége, a poszttraumás stressz szindróma (PTSD). Jessica Jones (Krysten Ritter) szexuális zaklatás áldozatává válik, ám sokáig ügyesen leplezi a felszín alatt rejlő traumáit. Annak ellenére, hogy szemtanúja volt az elkövető halálának, Jones megszállottjává válik a gondolatnak, hogy visszatérhet. Nem jár többet terápiára, helyette végignézhetjük, ahogy elszigeteli magát a külvilágtól, és az alkohol fogságába esik.

Több, mint normális (Atypical, 2017—2021)

A Több, mint normális (Atypical) című sorozat a 18 éves Sam történetét meséli el, aki autizmus spektrum zavarban (ASD) szenved, ami kihat a szociális készségeire. A sorozat azért különleges más, a mentális betegségeket feldolgozó sorozatokhoz képest, mert a főszereplő nem egy tipikus „kocka”, akit csak a tudomány és a matematika érdekel. Samet jobban vonzzák a művészetek, kiváló rajztehetségét pedig a szorongás csillapítására használja. Az biztos, hogy a sorozat négy évada alatt együtt sírunk, együtt nevetünk, együtt szorongunk, együtt stresszelünk a karakterekkel – és kizárt dolog, hogy ne tudjunk legalább az egyikükkel azonosulni.

Please Like Me (2013-2016)

A sorozat első részében tanúi lehetünk annak, amint Josht (Josh Thomas) dobja a barátnője, miután rájön, hogy a férfi meleg. Ha ez nem lenne elég, a főszereplőnek segítenie kell a depresszióval küzdő édesanyján, illetve coming outolnia a családja előtt. A Please Like Me olyan témákat boncolgat, mint az önfelfedezés, a depresszió és az öngyilkosság, a nagyszerű szereposztás pedig csak tovább növeli a széria hitelességét.

A jeges élet (2020)

A jeges életben (Spinning Out) Kaya Scodelario színésznő alakítja a főszereplő korcsolyabajnok lányt, Kat Bakert, aki súlyos balesete után próbál visszatérni a versenysport világába. A sorozat nem csupán hitelesen mutatja be a bipoláris zavart Kat történetén keresztül, de arra is rávilágít, hogyan befolyásolja a betegség a főszereplő környezetét, illetve a kezelésére szedett gyógyszer a sportolói teljesítményt.

Pure (2017-2019)

A köznyelv napjainkig is előszeretettel titulálja úri passziónak a mentális betegségeket, közülük is talán leggyakrabban az OCD-t, vagyis az obszesszív-kompulzív zavart. Általában a rendmániás személyekre sütik rá ezt a jelzőt, pedig az OCD egy komoly (széles spektrumú) mentális zavar, amit nem lenne szabad elbagatellizálni. A Pure című sorozat Rose Cartwright írónő életét dolgozza fel, aki 15 éves kora óta szenved OCD-ben – főszereplője Marnie, akinek egy évtizede folyamatosan erotikus gondolatokon jár az esze, egy nap azonban úgy dönt, hogy új életet kezd Londonban.

https://www.youtube.com/watch?v=7Bgd7-7kvHU

Bates Motel – Psycho a kezdetektől (2013-2017)

Nem sok esélyt fűztünk ahhoz, hogy egy nap előzménysorozat készül Alfred Hitchcock legendás Psychójának történetéhez, ám szerencsére tévedtünk, a Bates Motel pedig egyszerűen zseniális lett. Norman Bates anyja (akit Vera Farmiga színésznő alakít, és aki egyúttal a sorozat producere is) minden idők egyik legfélelmetesebb horrorkaraktere. A Bates Motel öt évada a fiatal Norman (Freddie Highmore) történetét meséli el úgy, hogy közben többször is bepillantást kapunk a gyilkos tinédzserkori elméjébe, valamint az édesanyjával való groteszk kapcsolatába.

8 Netflix-sorozat, amit egy hétvége alatt ledarálhatsz

Aki folyton hadilábon áll az idővel, általában inkább bele sem kezd egy-egy sorozatba, mivel pontosan tudják, hogy úgysem lesz elég idejük végignézni a történet kibontakozását. Ez hívta életre a minisorozat műfaját, amiből a Netflix kínálata sem szenved hiányt. Végeláthatatlan sorozatmaratonok helyett az alábbiakat néhány óra alatt ledarálhatod, az élmény azonban éppen olyan átütő lesz, mint a több évadon átívelő sztorik esetében. Popcorn a mikróba, és kezdődhet a binge watch!

Mentális Betegségek
A Több, mint normális a valaha készült legjobb sorozat, ami bemutatja a mentális betegségekkel küzdők világát (Kép forrása: Teen Vogue)

Borítókép forrása: Teen Vogue