Barion Pixel Milyen betegségeket okozhat a stressz? – Coloré

Milyen betegségeket okozhat a stressz?

2024. 02. 09.

A stressz jöhet és mehet az életünkben, megtelepedhet tartósabban, de egy biztos: jelen van valamilyen formában. Ha pedig már itt van, akkor szeret rombolni is; befolyással lehet a mindennapjainkra, és akár betegségek formájában mutathatja meg, hogy mit tud.

Nem az a kérdés, hogy küzdünk-e a stresszel, hanem az, hogyan tudunk azzal megküzdeni és hogyan tudjuk annak negatív hatásait csökkenteni. A stressz a túlélésért felelős és sokszor hasznos állapot. Csakhogy, ha tartósan ott van az életünkben, akkor a testünk folyton a túlélésért küzd, és olyan folyamatokra koncentrál, amelyek az életveszély elkerülését segíthetik. Ez azt jelenti, hogy felgyorsul a légzés, a pulzus, megemelkedik a vérnyomás, de lelassul például az emésztés és az immunrendszer sem úgy funkcionál, mint normál esetben. Rövid távon ezek valóban az életveszély elkerülését és a túlélést segítő funkciók, de ha hosszabb ideig tart az állapot, akkor a test nem tud lenyugodni és megfelelően regenerálódni, így különböző betegségek forrása lehet.

A stresszhez köthető betegségek

A tartós és súlyos stressz hosszú távon negatív hatással lehet a lelki, a mentális és a fizikai egészségre is. Számos betegség kialakulását elősegítheti vagy súlyosbíthatja.

A krónikus stressz hozzájárulhat a magas vérnyomás, a szívbetegségek és más érrendszeri gondok kialakulásához. A stressz hatására termelt stresszhormonok kedvezőtlenül befolyásolhatják a szív működését.

Már említettük, hogy ilyenkor vészhelyzeti üzemmódba kapcsol a testünk, és ezáltal a fókusz elterelődik az immunrendszer védelmi funkciójáról is. Ennek következtében pedig gyakrabban lehetünk áldozatai a különböző fertőzéseknek.

Stressz hatására nemcsak lelassul az emésztés, de hosszú távon az egész emésztőrendszer működésében változás következik be, gyomorproblémák jelentkezhetnek, de irritábilis bél szindróma is kialakulhat. Van, aki stresszes állapotban a „lelket gyógyító” evésbe menekül, ami elhízáshoz, de akár 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

A tartós stressz nemcsak a nappalainkba telepszik bele, hanem a pihenésünket is megzavarja. Az alvási nehézségek, a gyakori kialvatlanság csak tovább erősítheti a stressz negatív hatásait.

Hosszú távon megviseli a testet és a lelket is, ezért nem ritka, hogy olyan mentális tünetek jelentkeznek, mint a szorongás vagy a depresszió.

A stressz hatására az izmaink megfeszülhetnek, és ez az izommerevség fájdalomként mutatkozik meg akár a fejben, a vállakban, a háton vagy a test más részein.

Az állandó feszültséget enyhíteni kívánó ember gyakrabban nyúl alkoholhoz vagy drogokhoz, amely komoly függőséget és további betegséget, szenvedést hozhat az életébe.

Mindezt elkerülendő, elengedhetetlenül fontos, hogy mihamarabb lépéseket tegyünk a stresszkezelés érdekében! Elkerülni és végleg száműzni ugyan nem tudjuk, de megfelelő technikákkal és tudatos odafigyeléssel sokat tehetünk, hogy ne veszélyeztesse a testi és lelki egészségünket.

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)