Barion Pixel Így jelez a test, hogy túl sok a stressz. Vigyázz, mert komoly következményeket okozhat, ha túl sokat idegeskedsz! – Coloré

Így jelez a test, hogy túl sok a stressz. Vigyázz, mert komoly következményeket okozhat, ha túl sokat idegeskedsz!

2024. 02. 09.

Mindenki életében vannak nehéz időszakok, amikor eluralkodhat rajtunk a stressz, ha azonban valaki hagyja, hogy a feszültség átvegye az irányítást az élete felett, az bizony komoly fizikai tüneteket okozhat: szívdobogás, gyomorfájdalom, alvászavar, koncentrálási zavarok, figyelmetlenség, ingerültség, szorongás, hátfájás, fejfájás lehet a következmény. De van megoldás: összeszedtünk néhány ötletet, hogyan legyél úrrá a mindennapi feszültségen!

Szinte mindenkinek adódnak olyan szakaszok az életében, amikor belső nyugtalanság, feszültség, vagy túlzott aggodalmasság, szorongás veszi át az uralmat a testében, emiatt csak nehezen tud megfelelni a mindennapok kihívásainak. A stressz egy bizonyos szintig normális, kis mértékben még pozitív hatást is gyakorol a teljesítményünkre, viszont az állandósult stressznek előbb-utóbb egészségkárosító hatása lehet.

Mik lehetnek a jelek?

Lassan és alattomosan támadhatja meg a testünket, pontosabb első körben a pszichénket. Jellemző, hogy visszatérő rossz gondolatokkal ébredünk, fekszünk, de sokszor napközben, a legváratlanabb helyzetekben is fellobbanhatnak ezek a gondolatok. Gyakori tünet lehet még az enerváltság érzése, a motiválatlanság, a feledékenység. Ezek mindenkivel megeshetnek egyszer-egyszer, de ha állandósult állapotról van szó, mindenképpen utána kell járni a probléma forrásának, akár szakember segítségét is kérve.

Hogy jelez a test?

A tartósan fennálló stressz testi tünetei igen változatosak és egyben rémisztőek lehetnek: fejfájás, alvászavar, izommerevség, magas vérnyomás, nehézlégzés, pánikrohamok jelentkezhetnek. Igen, ez a lista közel sem bizalomgerjesztő, ám egy elhúzódó stresszes állapot és az általa okozott alvásproblémák bizony ilyen vagy ehhez hasonló testi tünetek megjelenéséhez vezethetnek. A hosszú távú idegeskedés tehát nem játék, hiszen mi húzhatjuk a rövidebbet! De van megoldás: a mozgás közismerten stresszoldó hatású, a légzésgyakorlatok, a meditáció, a környezetváltozás és a pozitív gondolkodás is rengeteget javíthat a helyzeten.

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)