Barion Pixel Nők vagyunk, többet stresszelünk (x) – Coloré

Nők vagyunk, többet stresszelünk (x)

2024. 02. 09.

Lássuk, milyen is a női nem. Gyengébb? Ma már kikérjük magunknak. Szebb? A bókot azért megköszönjük. Stresszesebb? Ezt sajnos nap mint nap átéljük.

A két nem különbségeit emlegetni ma már sokszor számít provokációnak, diszkriminációnak. Vannak azonban olyan fizikai, fiziológiai különbségek, amelyek miatt valóban eltérően működünk vagy reagálunk bizonyos esetekben. A stressz pont ilyen.

A nők agya másképpen működik

A nők agya másképp működik, mint a férfiaké, ebből is eredhet, hogy mi fogékonyabbak vagyunk a stresszre. Ráadásul a stresszes helyzetekben érzékenyebben reagálunk, és nehezebben tudjuk kontrollálni magunkat, mint a férfiak. A női agy limbikus területei ugyanis – amelyek az emlékek és az érzelmek kontrolljában segítenek – nagyon aktívak, és ezért a vélt vagy valós megaláztatásokra is jobban emlékezünk. Hajlamosabbak vagyunk arra, hogy a sérelmeinken rágódjunk, számtalanszor felidézzünk olyan történéseket, amelyek feszültséggel és rossz érzéssel jártak.

A mókuskerék is stresszel jár

Az idegeskedés és a rossz élmények felelevenítése növeli a stressz szintjét, amelyből pedig a mindennapok mókuskerekében is jut elég. Akármennyire is szeretnénk, rohanó, modern világunkban ezt nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből. Túl nagy nyomás nehezedik ránk a mindennapokban, hiszen nemcsak az anyasággal és a háztartással kapcsolatos teendőinkkel kell megbirkóznunk, hanem a munkahelyünkön is helyt kell állnunk. Nem véletlen, hogy a nők jóval több stresszt jelentő helyzetet élnek meg, mint a férfiak. Ráadásul a feszült helyzetekre is másképpen reagálunk, mint ők: stresszhelyzet esetén a nők inkább érzelmi támaszt nyújtanak, a férfiak pedig a megoldást keresik vagy fizikai segítséget kínálnak.

A tartós stressznek komoly következményei lehetnek

Akármilyen feszültségekkel is kell azonban megbirkóznunk, érdemes megtalálni a számunkra ideális segítséget, hiszen a túl sok stressz hosszú távon a fizikális és a mentális egészségünket is tönkreteheti. Stresszhelyzetben sokan panaszkodnak fejfájásra, ingerlékenységre, szomorúságra, gyomor- vagy alvásproblémákra. A hosszú távú stressz pedig akár tartós egészségkárosodást is okozhat: növelheti a szívinfarktus, a gyomorfekély, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Hosszú távon az életmódváltás a kulcs

Mindezek miatt elengedhetetlen, hogy megkeressük azokat a dolgokat, amelyekkel le tudjuk vezetni a minket érő feszültséget és a sűrű mindennapokban is kezelni tudjuk a stresszt. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, hobbi és az énidő biztosítása nélkülözhetetlen mindehhez.

Gyógynövények is segíthetnek egy-egy nehezebb időszakban

Ha stresszesebb időszakon megyünk keresztül, gyakran vagyunk feszültek, és az alvás is nehezített, átmenetileg fordulhatunk a gyógynövényekhez is. Ilyen nyugtató, altató hatásukról közismert gyógynövények – a macskagyökér, a komló és a citromfű – kivonatát tartalmazza a Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer feszültségoldó hatásának köszönhetően nappal alkalmazva nyugtató hatású, este pedig segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít. A Sedacur forte nincs negatív hatással a koncentrációra, ezért nem kell attól tartanunk, hogy napközben tompul a figyelmünk, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja negatívan. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Sedacur forte - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)