Barion Pixel 45 éves a Grease – hol vannak ma az egykori szereplők? – Coloré

45 éves a Grease – hol vannak ma az egykori szereplők?

2023. 06. 13.

Broadway-musicalből adaptálták filmvászonra a Grease-t, ami megjelenésének évében a legtöbb bevételt hozó produkció lett, filmzenei albuma pedig minden idők egyik legsikeresebbjévé vált. A Rydell High fiataljairól szóló romantikus vígjáték főszereplői nemzetközi sztárokká váltak, de a gyász sem kerülte el őket. És hol vannak a többiek?

Zselézett hajú, bőrszerkós fiúk, rózsaszín dzsekis, pöttyös szoknyás lányok, rock and roll – az ötvenes évek iránti nosztalgiából táplálkozó Grease a 45 éve kirobbanthatatlan a popkultúrából. Noha mai fejjel nézve vannak a történetnek kérdéses elemei és üzenetei, ha a szórakozás kedvéért nézzük újra a középiskolás szerelmesek se veled, se nélküled kapcsolatáról szóló sztoriját, nem fogunk csalódni. A főbb szerepekben játszó színészek is hasonlóan viszonyultak Hollywoodhoz az elmúlt évtizedek során, mint Danny és Sandy egymáshoz, hol közelebb, hol távolabb kerültek a sikerektől.

John Travolta (Danny Zuko)

95th Annual Academy Awards Show
Forrás: Kevin Winter / Staff / Getty Images

Mielőtt felöltötte volna a T-Birds bőrdzsekit, Travolta csillaga már jócskán emelkedőben volt. 1975-ben egy sitcomban kapott szerepet (Welcome Back, Kotter), az 1976-os Carrie-ben Billy Nolant alakította, egy évvel később pedig a Szombat esti láz főszerepében láthattuk, utóbbiért Oscar-díjra jelölték. A Grease sikere után csendesebb évek következtek, de közönségkedvenc volt a Nicsak, ki beszél! – trilógia, majd végül Quentin Tarantino 1994-es Ponyvaregénye lehelt új életet Travolta karrierjébe. A kilencvenes években aztán számos sikerfilmben kapott szerepet (Ál/Arc, A nemzet színe-java, Szóljatok a köpcösnek!). A kétezres évek óta sokkal kevesebb kiemelkedő alakítás fűződik a nevéhez, az olasz-amerikai maffiózóról szóló Gotti például elhasalt a pénztáraknál, A fanatikusra is inkább az „érdekes”, mintsem a „különleges” jelzőt használták a kritikusok, de például az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügyben Robert Shapiro eljátszásáért Emmy-re jelölték. Travoltát sok kritika érte vallási hovatartozása miatt, hiszen a szcientológiai egyház tanait nyíltan képviseli. 1991-ben vette feleségül Kelly Preston színésznőt, akivel annak 2020-as, mellrák okozta haláláig éltek együtt. Három gyermekük született, Jett, Ella Bleu és Benjamin, legidősebb fiuk 2009-ben hunyt el egy roham következtében.

Olivia Newton-John (Sandy Olsson)

Fire Fight Australia Bushfire Relief Concert
Forrás: Cole Bennetts / Stringer / Getty Images

Karakteréhez hasonlóan Olivia Newton-John is ausztrál volt, noha a színésznő-énekesnő Angliában született, de a déli féltekén nőtt fel. Már Grammy-díjas művész és countrysztár volt, maikor megkapta a jókislány szerepét a Grease-ben, így karrierje még nagyobb magasságokba emelkedett. A Hopelessly Devoted To You és a Summer Nights című slágereknek köszönhetően ő lett a második olyan női előadó, akinek két dala egyszerre szerepeljen a Billboard top 5-ös listáján (az első Dolly Parton volt). Karrierjének közel öt évtizede alatt több mint 100 millió albumot adott el, és közel negyvenszer szerepelt a Billboard Hot 100-as toplistán. A Grease végén látható átalakuláson felbuzdulva a nyolcvanas évekre saját imidzsét is vadabbra formálta. Következő filmjében Gene Kellyvel játszott, ez volt a Xanadu – a mozi megbukott ugyan, de a soundtrackjét imádták a nézők. 1981-ben jelent meg legnépszerűbb albuma, a Physical, amelyhez aerobic-inspirálta videóklipet készített, és amit az MTV le sem akart venni műsoráról. 1992-ben mellrákkal diagnosztizálták, ő pedig fáradhatatlan szószólója, aktivistája lett a betegség elleni harcnak. Alapítvány hozott létre, mellyel kutatásokat finanszírozott. A rák 2013-ban és 2017-ben is visszatért szervezetébe, végül 2022 augusztusában férje, John Easterling jelentette be a színésznő halálhírét.

Stockard Channing (Betty Rizzo)

grease
Forrás: Bruce Glikas / Contributor / Getty Images

Mire Channing feltűnt a Grease menő csajaként a vásznon, már jó pár jelentős színpadi és filmbeli szerepet tudhatott magáénak, többek között Jack Nicholson és Warren Beatty oldalán játszott az 1975-ös Kincs ez a nő!-ben. Velük később újra együtt szerepelt a Nora Ephron regényéből adaptált Féltékenységben, közben pedig továbbra sem hagyta ott a színpadot. Tony-díjjal ismerték el az A Day in the Death of Joe Egg című darabban nyújtott alakításáért, és számos más alkalommal jelölték is a díjra. A 6szoros ölelés Ouisáját nemcsak színházban, hanem filmen is eljátszotta, utóbbiért Oscar-, illetve Golden Globe-jelöléseket zsebelt be. A kilencvenes évek végén csatlakozott Az elnök emberei stábjához, Abbey Bartlet szerepe Emmy-t hozott neki, és szerepelt A férjem védelmében című drámasorozatban is. Négyszer házasodott meg és vált el, majd hosszú kapcsolatban élt Daniel Gillham operatőrrel a férfi 2014-es haláláig.

Jeff Conaway (Kenickie)

Ball Of Fire Holiday Party Benefiting Project Angel Food
Forrás: Jean-Paul Aussenard / Contributor /Getty Images

Danny legjobb barátját, Rizzo szerelmét Jeff Conaway keltette életre, aki szintén gyakran játszott a Broadwayen és szerepelt tévésorozatokban, mielőtt a Grease leforgott volna. Majd az 1978-ban indult Taxi sitcom állandó szereplője lett, ahol olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Danny DeVito és Andy Kaufman. A produkciót három évad, két Golden Globe-jelölés után hagyta maga mögött kreatív nézeteltérések miatt, de nagyobb gondot jelentett Conaway szerhasználata. A nyolcvanas és kilencvenes évek során főként kisebb mellékszerepeket kapott, mígnem megszerezte Zack Allan karakterét a Babylon 5 című sci-fi sorozatban. A kétezres évek közepén sötét fordulat következett az életében, újra visszaesett drogfüggőségébe. Feltűnt néhány valóságshowban (Celebrity Fit Club és Celebrity Rehab With Dr. Drew), végül 2011-ben tüdőgyulladás okozta komplikációk miatt hunyt el.