Barion Pixel Jerkovics Bogi, a Mentesen egészségesen megálmodója: „24 kilót híztam, pedig csak öt kilóval akartam kevesebb lenni” – Coloré

Jerkovics Bogi, a Mentesen egészségesen megálmodója: „24 kilót híztam, pedig csak öt kilóval akartam kevesebb lenni”

2024. 04. 14.

„Nem attól hízik az ember, hogyha adott ételeket elfogyaszt, hanem attól hízik, hogyha túlzásba esik.” – Jerkovics Bogi, holisztikus táplálkozási tanácsadóval bulimiáról, ételintoleranciáról, testi és lelki egészségről beszélgettünk.

Jerkovics Bogi saját bőrén tapasztalta meg azt, hogy egy helytelen diéta, a test kiéheztetése milyen súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Egy divat diéta után nem csak jelentős túlsúlyt, de ételérzékenységeket és hormonális zavarokat is tapasztalt. Tulajdonképpen ennek köszönheti azt, hogy ma holisztikus táplálkozási tanácsadóként olyan embereknek segít, akik sanyargatás mentesen, egészségesen szeretnék magukból kihozni a legtöbbet, vagy ételérzékenyként segítségre szorulnak.

Coloré: A mentesen egészségesen program megálmodója vagy, amit szó szerint saját bőrödön tapasztaltál ki, hiszen 24 kilótól sikerült megszabadulnod, amit azóta sem híztál vissza. Mi a mentesen egészségesen titka?

Jerkovics Bogi: A mentesen egészségesen programnak az a titka és alapelve, hogy semmit nem vonunk meg magunktól, csak megreformáljuk, hogy milyen formában fogyasztjuk és milyen alapanyagokból készítjük az ételeket az adott célokhoz mérten. Azt gondolom, hogy nem szabad semmilyen makro tápanyagot, (zsírt, fehérjét, szénhidrátot) megvonni a szervezettől, mert annak biztos, hogy nem lesz jó vége. Ha valaki ételérzékenységgel küzd, akkor nagyon fontos tudni, hogy milyen formában vigye be ezeket a tápanyagokat, hogy azok mindenképpen hasznosuljanak a szervezetben és ne lépjen fel semmilyen hiánybetegség.

428149992 848773157008751 1276142285149394129 N
kép forrása: Jerkovics Bogi / Mentesen egészségesen

Nem titkolod, hogy te is egy divatdiéta áldozata voltál. Melyik volt ez a diéta, és mit váltott ki a szervezetedben? 

Egy magas fehérjebevitelen alapuló diéta volt ez, ezzel párhuzamosan pedig drasztikusan visszaszorította a szénhidrátbevitelt. Tulajdonképpen nagyon gyors fogyást eredményezett, amit annál gyorsabban vissza is híztam. Öt kilótól szerettem volna megszabadulni, ebből hét kiló lett. 70 kilóval indítottam a diétát, 62 kilóra fogytam le, majd nemsokra rá 86 kg-ra híztam vissza. Tehát egy 24 kilós hízást sikerült összehozni úgy, hogy csak öt kilóval akartam kevesebb lenni. Ezután csak évekkel később sikerült megküzdenem ezzel a súlyfelesleggel mert mindeközben rengeteg probléma alakult ki a szervezetemben, amihez mentális nehézségek is hozzájárultak.

Kiderült, hogy inzulinrezisztens lettem, amiről ugye köztudott, hogy inzulinrezisztenciával jó minőségű szénhidrátok fogyasztása elengedhetetlen a fogyáshoz. A saját testemen tapasztaltam meg, hogy ez valóban így is van, továbbá kialakult nálam: fruktóz intolerancia, majd évekkel később derültek ki az ételérzékenységek, mint tej és tojás érzékenység. De mindenzek mellett teljes hormonális megborulással is meg kellett küzdenem, ami magával hozta a ciklus kimaradást, vérzési problémákat és még sorolhatnám….

 Jerkovics Bogi / Mentesen egészségesen
kép forrása: Jerkovics Bogi / Mentesen egészségesen

Folytatás a következő oldalon!