Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: mi a szereped a lakberendezésben?

2022. 01. 16.

Nem kell a csiribí-csiribá – elég a tükrök puszta jelenléte ahhoz, hogy otthonunkat nagyobbá, tágasabbá, fényesebbé, és elbűvölőbbé varázsolják!

Kitágítja a teret

Nem kell bontóbrigádot hívni aprócska otthonunkba ahhoz, hogy plusz tereket nyerjünk – elég lehet némi szemfényvesztéshez folyamodnunk néhány tükör segítségével. Kiváltképp nagy hasznukat vesszük az olyan keskeny és hosszú helyiségekben, mint például egy kis garzon előszobája. Tegyünk egy mutatós tükröt a falra, vagy ha még egy gardróbszekrényt is be kell ide passzíroznunk, válasszunk egy tükrökkel felszerelt modellt, és így az ajtón belépve máris egy tágas tánctéren találjuk magunkat.

Lakberendezes Tukor Szerepe 3
Forrás: instagram/@black.homeinterior

Fényt visz a legsötétebb sarkokba

Meglehet, hogy az ablaktól távol eső szobarészek a túl kevés természetes fény miatt kihasználatlanul szomorkodnak a sötétben. Egy méretes tükörrel azonban ide is becsempészhetjük a napfényt: nincs más dolgunk, mint az ablakkal szemben, vagy egy olyan falfelületen elhelyezni, ahonnan vígan tükrözheti tovább a fényt.

Lakberendezes Tukor Szerepe 4
Forrás: instagram/@establishing_interiordesign

Ablak illúzióját kelti

Mintha csak egy varázsablakba néznénk, amikor tükrünkben viszontlátjuk az utca képét, vagy az ablakunk előtt zöldellő fát. Használjuk ki ezt a tulajdonságát és helyezzük el úgy a lakásban, hogy otthonunk egy érdekes részét, a kedvenc képünket, vagy akár a szobanövényünket tükrözze vissza.

Lakberendezes Tukor Szerepe 2
Forrás: instagram/@mirrorhomedecorart

Plusz egy dimenziót visz a kompozíciónkba

Egy korábbi cikkben írtunk a kis tárgyakból álló, úgynevezett vignettekről, melyeknek tökéletes eleme lehet egy szemeket vonzó tükör. Hiszen ezeknél az összeállításoknál törekednünk kell a réteges elhelyezésre, azaz, hogy egymás elé kerüljenek a tárgyak. És ha mindebbe egy tükröt is belekomponálunk olyan érzésünk lesz, mintha nemcsak előtte, hanem mögötte is lapulna egy réteg.

Lakberendezes Tukor Szerepe 1
Forrás: instagram/@abode_above

Kontrasztot alkot

Akár a csillagfényes éjszaka, úgy fog festeni egy sötét színűre festett szobafal rajta néhány ragyogó tükörrel. Fontos azonban, hogy ez akkor működik igazán jól, ha a szemközti fal fehér, vagy ott található az ablak. És ha mindez nem lenne elég, fokozhatjuk a hatást fémes, arany vagy ezüst keretes tükrökkel.

Lakberendezes Tukor Szerepe 6
Forrás: instagram/@rabbitt_ranch

Borítókép forrása: instagram/@birchtiermarket