Barion Pixel Egy klassz tanulósarokkal vidám lesz az iskolakezdés! – Coloré

Egy klassz tanulósarokkal vidám lesz az iskolakezdés!

2022. 08. 09.

Mi magyarok, mindannyian tudjuk, hogy augusztus 20-a nem egy ártatlan nemzeti ünnep – hanem egy sunyi dátum, mely után már csak az iskolakezdés mizériája vár ránk. De egy klassz tanulósarok kialakításával talán kiengesztelhetjük gyermekünket, aki így tettre készen veti majd bele magát a tanulásba!

Asztal és szék: a tanulás és tanulósarok alfája és ómegája

Rendszerint a földön fekve, az ágy mellett térdelve, kicsavarodva vagy fejen állva igyekeznek gyermekeink a tanulás látszatát kelteni – de a mi eszünkön nem járnak túl! Mert az egyértelmű, hogy így koncentráltan tanulni nem lehet, ráadásul ezek az artistákat is megszégyenítő pozíciók rendkívül ártalmasak egészségükre nézve. Szóval itt az idő beszerezni egy olyan íróasztalt és széket, melyek ergonomikusan megfelelőek a számukra. A titok abban áll, hogy az íróasztal mellett ülve a gyerek felső- és alsókarja derékszöget zárjon be írás, vagy rajzolás közben. A lábaknál ugyanígy a derékszög a mérvadó, illetve hogy a talpa érje a földet.

Most, hogy ezt tisztáztuk, felmerülhet a kérdés, hogy akkor kisgyereknek kis íróasztal, nagy gyereknek nagy íróasztal dukál? Nem feltétlenül! Dönthetünk úgy, hogy már elsősünknek is egy normál méretű íróasztalt választunk, és melléházasítunk egy állítható magasságú széket, melyhez biztosítunk egy lábtartót – ezzel pedig évekre előre letudhatjuk a tanulósarok bútorozását. Azért abban ne bízzunk, hogy ezek a bútorok megfelelnek majd a kamaszkorban fellépő „majdénberendezemaszobám” korszaknak… Ha eljött az idő hagyjuk, hogy ő válasszon egy neki tetsző széket, aminek nem kell feltétlenül irodai darabnak lennie, a lényeg, hogy kényelmes legyen. Csak ne egy belesüppedős, bekuckózós karosszékkel állítson haza, mert jól tudjuk, hogy abból mi lesz…

Lakberendezes Gyerekszoba Tanulosarok 7
Az asztal és szék ne csak szép, kényelmes is legyen. Forrás: instagram/@sanabriaandco

Megfelelő fény = nagyobb tanulási kedv

Egy napsütötte, világos helyen sokkal szívesebben veti majd bele magát porontyunk a tanulásba. Éppen ezért sokan az ablak elé helyezik el az íróasztalt, ami így remek megvilágításba kerül – és nagyon jól lehet majd álmodozva kibámulni rajta tanulás helyet. Azonban egy fényáteresztő függönnyel könnyedén visszaterelhetjük gyermekünket a tanulás mezejére. A legideálisabb megoldás, ha az ablak közelébe, de nem közvetlenül az ablak mellett kap helyet az asztal, amire oldalról esik a fény.

Lakberendezes Gyerekszoba Tanulosarok 1
A függöny máris útját állja a kifelé kíváncsiskodó tekintetnek. Forrás: instagram/@kappi.gh

És mi van a lámpafénnyel?

A hosszúra nyúló, sötét téli órákról se feledkezzünk meg: hogy gyermekünk ne aludjon el rögvest a könyv felett, használjunk hideg fényű izzót az asztali lámpában, és a hangulatfelelős fényfüzérnél egyaránt. Talán épp az ellenkezőjét gondolnánk, de a hideg fény imitálja leginkább a nappali napsütéses órákat – így ha lámpavásárlásra adjuk a fejünket, a 3500-4500 Kelvin közötti izzók között keresgéljünk.

Lakberendezes Gyerekszoba Tanulosarok 2
Jól látszik a lámpa hideg, és a fényfüzér meleg fénye közti különbség. Forrás: instagram/@otrio.stationery

Elszeparálás, mint a tanulás szigete

Még a legeminensebb diák sem fog tudni ellenállni a mindenféle színes, érdekes játékok csábításának a gyerekszobában, ezért elterelő hadműveletbe kell kezdenünk! Erre a legjobb megoldás, ha a gyerekszobától minél távolabb kap helyet egy kis tanulósarok, ahol a gyerkőc koncentráltan tudja megírni a házit. Azonban ha erre nincs lehetőség, próbáljunk meg a gyerekszobából optikailag lecsípni egy nyugodt, ingermentes sarkot. Ehhez segítségül hívhatunk akár egy mobil térelválasztót, amely így eltakarja a játékok hadát, míg gyermekünk a szorzótáblával tömi a fejét.

Lakberendezes Gyerekszoba Tanulosarok 4
Térelválasztó és rendszerezőfal egyben. Forrás: instagram/@kreisdesign

Színekben a tudás

Nemcsak a színes játékok, hanem vibráló, rikító színű falak is a tudomány útjába állhatnak. Persze, ez nem jelenti azt, hogy meszeljük sterilre szegény gyerek szobáját – sokkal inkább, hogy részesítsük előnyben a világos, levegős, pasztell árnyalatokat. De ha utódunk toporzékolva ragaszkodik a jégvarázsos miliőhöz, akkor legalább a már említett elszeparált sarokban alkudjunk ki egy semleges falszínt.

Lakberendezes Gyerekszoba Tanulosarok 5
A Kreis Design fali rendszerezője és a pasztell kék fal tökéletes párosítás! Forrás: instagram/@kreisdesign

A kreatív környezet inspiráló

Az, hogy valami nyugodt, nem jelenti, hogy unalmasnak kell lennie! Sőt, az izgalmas, kreatív kiegészítők és használati tárgyak még inkább tanulásra sarkallják majd gyermekünket. Nyugodtan tehetünk néhány motiváló képet, dekorációt a falra – viszont akkor leszünk igazán fekete öves tanulósarok készítők, ha a dekoráció és a funkció ötvöződik a tárgyakban. Egyszerre oldjuk meg a tárolás problematikáját, és nyűgözzük le utódunkat, ha összedobunk neki egy vagány rekeszes íróasztalt – ami nem mellesleg tökéletes kiegészítője lesz kiskamaszunk aesthetic roomjának! De a különböző fali rendszerezők is ebbe a kategóriába kívánkoznak: mint például a Kreis Design fából készült darabja, melyen a mobilan mozgatható polcok és akasztók gondoskodnak a ceruzák, filcek, ollók rendszerezéséről, és a fantáziadús környezetről.

Lakberendezes Gyerekszoba Tanulosarok 10
Semmi nem tereli el a figyelmet, mégis kreatív! Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Otthontanulásra felkészülni!

Könnyen elképzelhető, a szeptemberben nyaralásából menetrendszerűen megérkező Covid az idei tanévben ismét megörvendeztet az otthontanulás szépségeivel. Készüljünk fel rá, és szerezzünk be gyermekünk íróasztalára egy laptop állványt. Hiszen a képernyő minél inkább a szem magasságával kerül egy síkba, annál jobban segíti a helyes testtartást, így pedig megkíméli a nyakat és a vállakat.

Lakberendezes Gyerekszoba Tanulosarok 9
Így nem fájdul meg a nyaka és a válla. Forrás: instagram/@_celi_studies

Borítókép forrása: instagram/@nebule_pl