Kis magyar valóság a lakberendezési kiegészítőkön

2021. 09. 15.

Mi, magyarok nemcsak a porcelánok, falvédők és csodaszép hímzések készítésében vagyunk élenjárók, hanem – szerencsére – öniróniában is. Ezek összeházasításából pedig igazán vicces lakberendezési kiegészítők születnek, melyekkel feldobhatjuk otthonunkat. Mert lássuk be: bőven lehet fogást találni kis magyar valóságunkon.

Beszélő porcelánok

Miután letuszkoltuk magunkba a vasárnapi csirkesült utolsó falatját, és kisgömböccé válva ülünk az asztalnál, hirtelen mintha a nagymama szavai elevenednének meg tányérunkon – De hát alig ettél valamit. Ilyen, és ehhez hasonló faliratokkal csalnak arcunkra mosolyt Hitka Viktória képzőművész porcelánjai minden egyes étkezésnél, és repítenek vissza a nagyi konyhájába. A bolhapiacokról begyűjtött tányérokra kézzel festi elragadó, vagy olykor egy csepp iróniával meghintett üzeneteit, melyeket használhatunk rendeltetésszerűen, vagy akár dísztányérként a falra akasztva.

Lakberendezes Hagyomanyok Ujragondolva Magyar Design 1
Fotó: Instagram/@viktoriahitka

Falvédők újragondolva

Ha a jó ételt szereted, hozz haza pénzt eleget – az örök érvényű üzenet, immár új köntösbe bújtatva emlékezteti az emberünket kötelességére. A régi, hímzett, textil falvédők ideje lejárt, de az esszenciájuk tovább él az Anidekor alumínium drótból készült darabjain. Így könnyedén becsempészhetünk egy kis hagyományőrző dekorációt skandináv stílusú otthonunkba is, és feldobhatjuk vele a konyhánk, ebédlőnk falát.

Lakberendezes Hagyomanyok Ujragondolva Magyar Design 2
Fotó: Instagram/@anidekor_gifts

Szabadosság a hímzőkereten belül

Csak irulunk-pirulunk, és közben magunkban nagyokat kuncogunk, amikor elolvassuk a decens virágokkal közrefogott Ott bassza meg, majd lesz valahogy feliratot. És ez még a szalonképesebb szövegek közé tartozik, hiszen a Tipik névre keresztelt hímzések alkotója nem fél kimondani – vagyis meghímezni – a legelterjedtebb hazai szállóigéket. És míg a makulátlan háziasszonyok teljesen felháborodnak a szabados szóhasználaton, mi csak tegyük ki a falra humoros dekorációnkat és derüljünk jót rajta, ahányszor ránézünk.

Lakberendezes Hagyomanyok Ujragondolva Magyar Design 3
Fotó: Instagram/@tipik_by_detti

Borítókép forrása: Instagram/@viktoriahitka