Barion Pixel 9 gyakori lakberendezési hiba, amit ha elkerülsz, otthonosabb lesz a lakásod – Coloré

9 gyakori lakberendezési hiba, amit ha elkerülsz, otthonosabb lesz a lakásod

2022. 06. 23.

Hiába terveztél el mindent előre, mégsem tűnik otthonosnak, harmonikusnak vagy stílusosnak a lakásod? A kulcs a részletekben rejlik! Íme kilenc lakberendezési hiba, amit ha elkerülsz, máris közelebb leszel a „tökéletes” otthonhoz.

Minden bútor a fal mellett

A leggyakoribb lakberendezési hiba, hogy valamiért automatikusan a falhoz tolunk mindent, így viszont középen marad egy csomó hely, amivel nem igazán tudunk mit kezdeni. Persze egyes bútorok, például ruhásszekrények vagy konyhaszekrény esetén ez teljesen logikus, azonban – ha a szoba mérete is engedi –  a kanapé, az étkezőszett nyugodtan kerülhet távolabb a falaktól. Élettel telibbnek tűnik majd a helyiség, ha kinevezünk egy központi helyet, és például egy szőnyeggel, fotellal és állólámpával jelöljük azt. A tévhittel ellentétben az ágynak sem kell feltétlenül a falhoz illeszkednie a hálóban.

Páros számú tárgyak 

Az emberi szem számára – furcsa módon – a páratlan dolgok harmonikusabbnak hatnak, mint a párosak. Vagyis sokkal jobban mutat majd három illatgyertya, váza vagy falra függesztett kép, mintha kettőt vagy négyet raktunk volna egymás mellé. Ha a méretekkel, formákkal is játszunk, az eredmény még jobb lesz.

lakberendezési hiba
Néha pont a páratlan számú tárgyak jelentik a harmóniát. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hiányzik “az élet”

Hiába mutat jól az a drága kanapé, elegáns polcsor vagy gyönyörű lámpabúra, ha minden statikus a szobában. Szerezzünk be olyan anyagokat és tárgyakat, amelyek életet lehelnek a helyiségbe – könnyű anyagú függöny, amit meglebbenthet a szél, szobanövények, amelyek levelei mozognak a nyitott ablaknál, esetleg egy kandalló, ahol ropoghat a tűz.

Elfeledkezni az igényekről

Nem a legjobb választás a bársony, könnyen koszolódó ülőgarnitúra, ha gyerekekkel él az ember, ugyanígy felesleges megvenni a hatszemélyes étkezőasztalt, ha kettecskén lakunk a párunkkal. A kihasználatlanság miatti nyomasztó érzést nem fogja pótolni a “de szép ez az asztal”- gondolat. Így a lakberendezés során nemcsak azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy mi az, ami tetszik és stílusos, hanem azt is, hogy “valóban szükségem van erre?” és hogy “praktikus-e ez a mindennapi életemhez?” Hiszen nem a vendégeknek  vagy egy katalógusnak rendezzük be azt a lakást, hanem saját magunknak

Előnytelen világítás

A jó helyre állított lámpák megváltoztathatják a szoba teljes atmoszféráját, és ugyanígy, egy csodásan berendezett helyiség is komor lesz, ha nem jut bele elég fény, túl világos, vagy rossz helyre fókuszálnak a világítótestek. Ennek elkerüléséhez szerezzünk be többféle, különböző helyeken használható lámpát, ezek segítenek majd igazodni a hangulatunkhoz és a napszakhoz is. Én például alig használom a plafonról lógó, reflektorszerű lámpáimat, sokkal jobban szeretem, ha több, kisebb helyről érkezik a fény, mert otthonosabb hatást kelt.

Living,room,interior,with,different,stylish,knitted,poufs,and,sofa
Miért kellene fényárban úszni a szobának, ha csak a kanapén olvasgatunk? Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kapkodás

Mind utálunk dobozokból élni, és a költözés után alig várjuk, hogy minden a helyére kerüljön. Ilyenkor gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy gyorsan bevásárolunk mindenféle dísztárgyat, amik a boltban még tetszettek, de hazaérve mégsem passzolnak a szobába. Hagyjunk magunknak időt, ne akarjuk egy hónapon belül készre varázsolni az otthonunkat! Sokkal jobban fog mutatni az a dísz, aminek története van, amivel mondjunk hetekig szemeztünk, vagy amit véletlenül találtunk a bolhapiacon. 

Rossz méretű függönyök és szőnyegek

Aki függönnyel szeretné szebbé tenni otthonát, ügyeljen arra, hogy ne válasszon túl hosszú, se túl rövid hosszt, mert a méret igencsak befolyásolja optikailag a helyiség arányait. Mielőtt elmennénk a boltba függönyöket vásárolni, gondoljuk át, milyen hosszúak legyenek. Adjunk hozzá körülbelül fél centimétert, hogy az anyag jól üljön a padlón, és győződjünk meg róla, hogy a varrásokat ki lehet majd bontani, hogy az illeszkedjen a szoba magasságához. Hasonló a helyzet a szőnyeggel – nem fog jól mutatni a padlón, ha túl kicsi vagy túl nagy, ez is a szoba méretétől és az oda szánt berendezési tárgyaktól függ. 

Woman,looks,out,of,the,bedroom,window,while,working,on
A jó méretű és anyagú függöny sokat dob egy szobabelsőn. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Első a falfesték

További gyakori lakberendezési hiba a szakértők szerint, hogy a falfesték színét választjuk ki először – pedig ez tűnik kézenfekvőnek, ugye? A legelső lépés a szoba legdrágább bútora legyen, és ahhoz igazítsuk a további tónusokat, színeket, hiszen a falfestéket lehet variálni, de egy százezres fotelt már nemigen.

Hiányzik a kohézió

Ez inkább ízlés kérdése, hiszen van, aki a káoszban látja meg a tökéletességet, ezzel szemben én szeretem, ha összeillő tárgyak vannak egy-egy szobában. Visszautalva az egyik korábbi pontunkra, nem kell, hogy a stílus legyen az első, így most sem arra buzdítok senkit, hogy a fogpiszkálótól a szőnyegig minden passzoljon egy helyiségben. De jó érzést kelthet, ha mondjuk a lámpákban, a fiókok fogantyúiban és a képkeretekben van egy-egy visszatérő motívum, anyag vagy szín – apróság, de máris harmonikusabb az egész kép.