Stresszmentes költözés? Lehetséges, csak terv kell hozzá!

2021. 08. 12.

Kollégium, új albérlet, vagy saját lakás – mindegy hová kell átcuccolnunk, a költözés sokaknak egyet jelent a rémálommal. Segítünk, hogy átláss a káoszon!

Mindannyiunk életében eljön az a pont, amikor el kell költöznünk valahonnan, a legtöbbünknek akár egy élet alatt többször is, és az ezzel járó hercehurca, feszültség és fáradtság nem igazán tartozik a legkedvesebb emlékeink közé. A legjobb persze az, amikor nem kényszerből kell egy lakásból egy újabba áthelyeznünk a székhelyünket, hanem mondjuk párkapcsolati fordulópont vagy családbővítés miatt – sajnos azonban nem mindig ez a helyzet. A költözésekben azonban közös, hogy csak átgondoltan, jól felépített rendszerrel szabadna nekiállni, minimálisra csökkentve az idegösszeomlás és szitkozódás esélyét. Ehhez gyűjtöttünk össze most egy kosárnyi – bocsánat, doboznyi – tippet.

költözés csomagolás dobozok
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Csak szép sorjában

Optimális esetben hetek, vagy akár egy hónap is a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy bedobozoljuk addigi életterünket, persze ha a költözés nem a mi döntésünk volt, akkor sajnos ez az idő lerövidül. Így is kihozhatjuk belőle a maximumot, ha okos tervet készítünk, és nem kezdjük el pánikszerűen kirámolni a ruhásszekrényünket vagy a konyhai fiókokat. Az alábbi listát nem kötelező pontról pontra követni, de reméljük, adunk néhány ötletet:

 • Elsőként az elszállítandó bútorok, tárgyak fényében döntsük el, hogy költöztetőket hívunk, kisteherautót vagy platós kocsit rendelünk/kérünk kölcsön, vagy megoldjuk a saját autónkkal. Fontos, hogy ne becsüljük alá a mennyiségüket, nehogy többször kelljen fordulni. Ha megszületett a döntés, foglaljuk le időben a járművet vagy beszéljünk az ismerősökkel, barátokkal.
 • Szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól – válogatni lehet a dobozolás során is, de az sem rossz ötlet, ha már előtte átnézzük, hogy mi az, ami nem jön velünk az új helyre. Ezeket a minőségük alapján adjuk, ajándékozzuk el, vigyük el adományboltba vagy dobjuk ki.
 • Szerezzük be lassacskán az új bútorainkat, ha lesznek, és szállíttassuk a jövendőbeli lakásba, emellett pedig kezdjünk dobozokat szerezni. Utóbbiakból kapni fogunk barkácsboltban vagy online is, de érdemes egy kört tenni a környező üzletekben, bevásárlóközpontokban, mert biztosan akad ott felesleges kartondoboz. A csomagolóanyagok mellett szükség lesz címkékre vagy alkoholos filcre, ragasztószalagra, a törékeny tárgyakhoz pedig buborékfóliára is.
 • A csomagolást kezdjük a kevésbé használt tárgyainkkal, például most érdemes a téli, őszi ruháinkat elsőként eltenni, mert nem lesz rájuk szükségünk még egy darabig. Haladjunk szobáról szobára, és minden dobozon tüntessük fel a tartalmát, lehetőleg pontosan. Lehet, hogy most emlékszünk rá, hogy a kék csíkosban voltak a gyerekjátékok, később nem biztos, hogy így lesz.
 • A hűtőből mindent együnk meg, és ne felejtsük el azt időben leolvasztani.
 • Az egyre növekvő dobozhalmot ne a nappali közepén tartsuk, hanem valamelyik sarokban, ahol nem botlunk bele az utolsó hetekben-napokban.
 • Tisztán, normális állapotban hagyjuk magunk mögött az ingatlant, akár béreltük, akár mi voltunk a tulajdonosok.

Dobozolási tippek

 • Ne pakoljunk színültig egy dobozt sem, és figyeljünk arra, hogy később fel is tudjuk majd emelni őket.
 • Evidens, hogy alulra a nehezebb, felülre a könnyebb dolgok kerüljenek.
 • Nem kell mindent dobozokba tenni – a vállfákon tárolt ruhákat négyesével-ötösével bújtassuk szemeteszsákokba, amit kötözzünk össze az akasztó részénél, így könnyebben tudjuk majd szállítani őket. Használjuk fel az összes tárolónkat, ami csak van – bőröndök, nagy táskák, minden jól jön ilyenkor.
 • Ugyan ezzel ellentmondok a fenti tanácsnak, miszerint haladjunk szobáról szobára, ám a tányérokat hajtogathatjuk ruhák közé is, elkerülve ezzel az esetleges sérüléseket, töréseket.
 • Készítsünk egy csomagot a költözés utáni napokra, hogy könnyebben megtaláljuk az éppen szükséges eszközeinket az átmeneti időszakban. Ebben lehetnek tisztítószerek, tisztálkodószerek, néhány konyhai edény, evőeszköz, müzliszelet, víz.
 • A dobozokon belül igyekezzünk kitölteni a helyet, tehetjük ezt például zoknikkal, fehérneművel, törölközőkkel, a lényeg, hogy ne ütődjenek egymásnak a benti dolgok.

Jó tanácsok

Ne várjuk el magunktól, hogy mindennel villámgyorsan végzünk majd! Egy nap csak egy-két dobozt állítsunk össze, és kérjünk segítséget, ha kell. A költözés napjára ne hagyjunk semmit csomagolatlanul, aznap már csak szállítani kelljen a dolgainkat. A gyerekeket és a háziállatokat bízzuk rá másra, ezzel is kicsit könnyebb lesz a helyzetünk. Ha van rá lehetőség, a hurcolkodást megelőzően menjünk el kitakarítani a fürdőt az új otthonunkban, mert a bepakolás végeztével a legjobb dolog, ami történhet velünk, az egy forró zuhany lesz.