Barion Pixel „Az egész világom összedőlt, amikor elveszítettem” – Íme a 26 éve elhunyt Gianni Versace impozáns rezidenciái – Coloré

„Az egész világom összedőlt, amikor elveszítettem” – Íme a 26 éve elhunyt Gianni Versace impozáns rezidenciái

2023. 07. 15.

Ma 26 éve, hogy 1997. július 15-én tragikus hirtelenséggel életét vesztette a világ egyik legsikeresebb tervezője, Gianni Versace, aki összefércelhetetlen lyukat hagyott a stílusrajongók szívében. Versace nemcsak szabóként szerette a szépet, hanem szívesen vette magát körül vele: ezt tanúsítják szeretett rezidenciái, s azok berendezései is, amelyek ugyanolyanok, mint a tervező maga. Megismételhetetlenül különlegesek.

„A világ legkreatívabb, nyers ereje” – írják gyakran a ma 26 éve elhunyt Gianni Versacéról, a 2016-ban 765 milliárd forintot (2 milliárd eurót) érő Versace divatház alapítójáról. Precíz szabóként és művészként Gianni Versace tudta, hogyan kell olyan ruhákat készíteni, amelyekben egy nő szépnek érzi magát: a szépség volt állandó és legyőzhetetlen múzsája. 

Versace azonban nemcsak a szépség megteremtésére törekedett rövid, mindössze ötvenéves földi pályafutása alatt: magát is körbevette vele. Köztudott, hogy Gianni a görög és római szobrok, valamint a klasszikus és modern művészeti remekművek gyűjtője volt, többek között Picassótól és Warholtól is rendelkezett egy-egy ikonikus darabbal. A műgyűjtésen túl rezidenciáiban is fellelhető Versace egyedi stílusa: mindegyik háza egyéni tulajdonságokkal, mondhatni lélekkel rendelkezett. 

Gianni Versace At His Home
Kép forrása: Stephanie Maze/Getty Images

Casa Casuarina, Miami – Az impozáns, spanyol stílusú rezidencia

Összes otthona közül talán a Miamiban található Casa Casuarina a legismertebb, hiszen ennek kapujában lőtte le a tervezőt 1997. július 15-én az ámokfutó Andrew Cunanan, aki röviddel ezután ugyanazzal a fegyverrel lett öngyilkos, amellyel megölte áldozatát. 

A Casa Casuarina Miami Ocean Drive területén található: Versace 1992-ben vásárolta meg 32 millió dollárért (mai árfolyamon 11 milliárd forint). A vásárlás után Gianni azonnal felújította és kibővítette a divatjamúlt épületet: felhúzott egy déli szárnyat, valamint 24 karátos arany- és márványlapokkal díszített medencével egészítette ki a házat. 

A szerkezeti munkálatok mellett különböző, extravagánsnak mondható berendezési tárgyak fémjelezték Versace utánozhatatlan jelenlétét a házban: a barokk dekorációk, és freskók, valamint az ólomüveggel kirakott ablakok egyértelműen a művész szabad gondolkodásának megnyilvánulásai. 

Érdekesség, hogy a villa megvásárlásával párhuzamosan ugyanaz a hangulat lengte körbe Versace divatbemutatóit, mint a házát: a barokk frízek és leopárdmintákkal díszített nyomatok ugyanúgy ott voltak a kifutón, mint a Casa Casuarinában. (Érdekesség, hogy míg unokahúga, Allerga szobája egy dzsungelhez hasonlított, addig Gianni húgának, Donatellának a szobáját leginkább állatmotívumok díszítették. Versace úgy vélte: úgy tudja kihozni a házból a legtöbbet, ha az összes szobát más és más stílusúra rendezi be.)

Halála után a család 19 millió dollárért adta el a rezidenciát Peter Loftinnak. Az épület ma luxushotelként szolgál. 

Villa Fontanelle a Comói-tónál 

Kevésbé nevezetes, ám annál letisztultabb berendezést kapott Gianni Versace második otthona, a Villa Fontanelle. A Comói-tó partján található rezidencia csak azután került reflektorfénybe, hogy a család a tóba szórta Gianni hamvait

A négyemeletes villát a 19. század első felében építtete a különc angol nemes, Lord Currie, aki nem talált igényeinek megfelelő ingatlant. Versace 1977-ben vásárolta meg az addigra meglehetősen lerobbant építményt, majd három évig tartó felújításba kezdett. A villa végül 1980-ra érte el eredetihez leginkább hasonlító, neoklasszikus pompáját. 

Versace célja az volt, hogy nemcsak külcsínben, hanem belső design-jában is újrateremtse a neoklasszikus atmoszférát, így a hatalmas, talajtól a plafonig tartó ablakok elé selymekből és nehéz brokát anyagokból készült függönyöket készített, de a beltérből nem hiányzott a gyöngyház és malachit berakás, valamint az előbb már említett aranyozott képek és nagy kandeláberek sem.