Barion Pixel Sziklakert kialakítása – Így kezdj hozzá! – Coloré

Sziklakert kialakítása – Így kezdj hozzá!

2023. 03. 18.

A sziklakert kialakítása nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolnánk: csupán pár hozzávalóra és kreativitásra lesz szükségünk hozzá!

A sziklakert kialakításától sok esetben ódzkodunk, melynek több oka lehet: nem tudjuk, mi szükséges hozzá, hogy pontosan a kert mely részén alakítsuk ki, és azt sem, hogy milyen növényeket ültessünk bele és hogyan.

Mielőtt nekiállunk a sziklakertünknek, figyeljük meg, hogy hogy milyen talajt szándékozunk használni! Nem szükséges, hogy tápanyagokban gazdag legyen, ám az elsődleges szempont, hogy jó vízáteresztő képességgel bírjon, mert a sziklakerti növények többsége nem szereti, ha áll alattuk a víz.

Növények tekintetében van választék bőven, ám az, hogy pontosan milyet választunk, függ attól, hogy mennyire napos helyen alakítjuk ki kertünk új díszét. Akár olyan színes virágokat is használhatunk, mint a harangvirág vagy az árvácskafélék, de a kövirózsa vagy az erika is jól mutat. A tervezés fázisában érdemes kitalálni, hogy milyen színvilágot képzelünk el, és hogy milyen elrendezésben. Ehhez akár rajzot is készíthetünk, mert ugyan bármikor átültethetjük a növényeket, a magunk dolgát könnyítjük meg, ha elsőre is a tökéletes helyét találjuk meg egy-egy darabnak.

A sziklakert kialakítása lépésről lépésre

Amire szükségünk lesz:

  • ásó
  • kövek (különböző méretben és színben)
  • talaj
  • növények

Elsőként jelöljük ki a helyet, ahová a sziklakeretet tervezzük! Az ide ültetett növények jellemzően nem szeretik a tűző napot, ezért próbáljunk félárnyékos helyet találni! Könnyebb dolgunk van, és látványosabb is a kert, ha egy kisebb lejtőt építünk be, de síkfelületen is kialakíthatjuk a tökéletes sziklakertet. Tisztítsuk meg a talaj felszínét az esetleges ágaktól, levelektől vagy gazféléktől, majd kezdjünk el egymás mellé helyezni a különböző köveket. Ha vannak csúnyább darabok tegyük a rakás hátsó részére! A kövekre terítsünk egy bő réteg földet, majd mehet rá a következő réteg kő. Ezeket érdemes kisebb és szebb kövekből összeválogatni, mert ezek már jobban fognak látszódni a végeredményen.

A sziklakert kialakítása során különböző méretű és alakú köveket használhatunk
A sziklakert kialakítása során különböző méretű és alakú köveket használhatunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mielőtt elültetjük a növényeket, érdemes a cserepükben elhelyezni őket, mert így látni fogjuk, hogy milyen lesz az összhatás, és még bőven van lehetőségünk variálni az elrendezésükön. Érdemes hasonló növényből többet is egymás mellé ültetni, mert ezáltal harmonikus sziklakertünk lesz! Ültetéskor bátran használjunk még földet, és akár kisebb kavicsokat is, ha úgy látjuk, hogy általuk szebb lesz az összhatás! Akár mohát is tehetünk a növények közé, de egy-egy tavaszi virág is feldobja az összképet.

Közvetlenül ültetés után meglehetősen kopár lesz a sziklakertünk, ám a tavasz és a nyár során hamar benövik a növények a rendelkezésre álló teret. Akár egy kis szökőkutat vagy vízesést is kialakíthatunk, ám ehhez okosan kell ,,legózni” a kövekkel!

A sziklakert – akárcsak a kert többi része – gondozást igényel, hiszen a virágokat itt is vissza kell vágni, nem szabad elfelejteni rendszeresen locsolni, és a gazok növekedésére is oda kell figyelnünk. Ha megfelelően gondoskodunk a növényeinkről, csodájára fognak járni az általunk kialakított sziklakertnek.

Forrás: The Spruce.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix