Barion Pixel Amikor már csak egy kerti tó hiányzik az udvarról (x) – Coloré

Amikor már csak egy kerti tó hiányzik az udvarról (x)

2023. 02. 19.

Ha a házunk mellett van egy szabad terület, amit az igényeink szerint alakíthatunk, annak számos előnyét élvezhetjük. Például azt, hogy virágokat ültethetünk és telepíthetünk egy kerti tavat, ami nagyon kellemessé, hangulatossá varázsolja a kint létet. 

Természetesen a kerti tó kialakításának megvannak a technikai feltételei is. Az egyik legfontosabb a megfelelő teljesítménnyel rendelkező szivattyú megléte, anélkül ugyanis a vizet nem tudjuk eljuttatni a vízvételező helytől a tóig. Ez az eszköz biztosítja a víz áramlását a két pont között, sőt, vannak, amikkel szökőkutakat is létre lehet hozni, mert képesek arra, hogy forgassák a vizet. 

A megfelelő kerti szivattyú kiválasztása 

Először is nagyon fontos, hogy olyan szivattyúkerüljön beépítésre, ami a tó, a vízforrás, illetve a hely adottságainak megfelelő paraméterekkel rendelkezik. Alapvetően két szempontra érdemes figyelni. Az egyik a víznyerő hely tulajdonságai, például, hogy mekkora a vízszintje és a maximális vízhozama. A másik pedig, hogy mekkora vízmennyiségre és nyomásra van szükség a kerti tó működtetéséhez. 

A vízszintet illetően két adatot kell figyelni, az egyik a nyugalmi, a másik pedig az üzemi vízszint. Az első lényegében nem más, mint a földtől a víz felszínéig mért távolság. A második azt a vízszintet jelenti, ami akkor áll be, amikor elkezdjük szivattyúzni a vizet. A maximális vízhozam a kutak teljesítményének egyik legfontosabb mérőszáma, ami megmutatja, hogy adott idő alatt mekkora mennyiségű víz érkezik a vizsgált felületre. Tehát a kútból tartósan kitermelhető víz mennyiségéről van szó.

A kerti szivattyú telepítése 

Telepítéskor nagyon fontos, hogy szilárd, száraz talajra kerüljön a szivattyú, ahol jól szellőzik és védve van a fénytől. A kerti szivattyú bekötése nem egy bonyolult feladat, de azért nem árt, ha a megfelelő szakemberre bízzuk a munkát, hiszen nekünk nem biztos, hogy elég szaktudásunk van hozzá. És persze mindig akadhatnak olyan előre nem látott problémák, amiknek a megoldásához szükség van egy tapasztalt emberre.

Borítókép forrása: elements.envato.com