Barion Pixel Az erika gondozása – Így fog virágozni az alpesi hangád – Coloré

Az erika gondozása – Így fog virágozni az alpesi hangád

2023. 03. 12.

Az alpesi hangja – vagy ismertebb nevén – erika gondozása nem bonyolult, és ha odafigyelünk rá, évente akár többször is hozhatja csodás virágait.

Az erika gondozása olyannyira nem nehéz feladat, hogy kezdő kertészek is bátran ültethetnek belőle, hiszen egy kevés odafigyelést igénylő, hálás növény. Az alpesi hangaként is ismert erika az Alpokban fordul elő természetesen, de Marokkóban is otthon érzi magát. Örökzöld növény, aminek felfelé kúszó ágacskáit tüskés levelek díszítik. Virága többféle lehet: a fehér, a rózsaszín, a piros és a korallszín a leggyakoribbak. Ne dőljünk be a kereskedésekben látható kék, narancssárga és egyéb színeknek, mert ezek csupán befestett darabok, így a második virágzáskor meglepetés fog érni bennünket, mert eredeti színét fogja mutatni.

Az erika gondozása

https://colore.hu/otthon/kert/a-hortenzia-metszese/

Bár több fajtája van a növénynek, gondozás tekintetében hasonló igényekkel bírnak. Az erika nagyon szereti a fényt, de a tűző napot nehezen viseli. Fák árnyékában és sziklakertben is jól érzi magát, és szinte bármilyen talajtípusba ültethető, ám ügyeljünk rá, hogy jó vízelvezető közegbe kerüljön! Ha megfelelő a talaj, a telet is átvészeli, de -15 fok alatt, takarjuk le, hogy biztosan megmenthessük a farkasordító hideg elől.

Az erika évente akár kétszer is virágozhat, így egy enyhébb tél esetén decembertől már láthatjuk rajta a bimbókat, amik akár hónapokon keresztül is megmaradhatnak. Várjuk meg, míg a virágok elszáradnak rajta, és csak ekkor metsszük meg, elkerülve, hogy egy hirtelen fagy ártson a friss vágásoknak. Bár márciusban is nekieshetünk, ha áprilisban vagy akár májusban ejtjük meg a metszést, akkor sem vagyunk elkésve. A téli virágzáskor se feledkezzünk el a rendszeres locsolásáról, nyáron pedig különösen fontos, hogy figyeljünk rá, mert ennek hatására újra virágba borulhat a növény.

Az erika gondozása nem bonyolult, így kezdő kertészek is bátran ültethetnek!
Az erika sziklakertben, fák tövében vagy ládában is jól érzi magát / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az erika akár a kertbe is ültethető, de balkonládában is jól érzi magát, ám ilyen esetben gondoskodunk kell arról, hogy a láda megfelelően mély legyen, és bőven körbe tudjuk venni a növény gyökerét földdel, mert ezáltal lesz arra esélye, hogy a telet is átvészelje. Amennyiben ládában tartjuk, akkor is érdemes esővízzel locsolni, mert a csapvizet nem kedveli a növény.

Ha gondoskodunk arról, hogy a megfelelő környezetet biztosítsuk, erikánk biztosan jól fogja érezni magát kertünkben, legyen akár szabadföldben vagy ládában.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix