Egy paradicsom élete – 12. rész: Rekorder paradicsomok (Videóval!)

Rekorderek mindenben vannak, legyen szó emberi teljesítményről, a leggyorsabb állatról vagy a legtovább élő növényről. A paradicsomoknál sincs ez másképp, összeszedtük hát a legeket!

Az általunk ültetett paradicsomok továbbra is nőnek, ám, hogy meg fognak-e dönteni rekordokat, arról vajmi kevés sejtésünk van. Ennek ellenére vannak olyan növények, amiket a legnagyobbakként tartanak számon, legyen szó a termésről vagy magáról a növényről. Mik számítanak rekordereknek a paradicsomoknál?

Rekorder paradicsomok

Külön kategóriák vannak, így számon tartanak legnehezebb paradicsomot, illetve legtöbbet termő bokrot és fát is.

Súly tekintetében az Egyesült Államokban élő Dan Sutherland állította fel a rekordot 2020 nyarán. Növénye egy 4896 grammos termést hozott, amivel saját rekordját döntötte meg: előtte pár évvel egy csaknem négy kilós darabot termesztett. A két évvel ezelőtti közel ötkilós paradicsomnak több kinövése is volt, ezekkel együtt mérték a 83,8 centiméteres körméretet.

Ugyan vannak kifejezetten olyan fajták, amik nagyra nőnek, így a Brutus, a Supersteak és a Pirosszív, ezek legfeljebb egykilósra nőhetnek meg, így a fenti mérések bizonyosan rekorderek!

A Brutus, a Supersteak és a Pirosszív rekordon kívül is hozhat egykilós terméseket
A Brutus, a Supersteak és a Pirosszív rekordon kívül is hozhat egykilós terméseket / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A legtöbbet termő bokrot 2021-ben regisztrálták Angliában. Douglas Smith egyetlen tőről 1269 koktélparadicsomot szüretelt, és ezzel megdöntötte korábbi, 839 darabos csúcsát. A szigetországban ő tartja a legnagyobb paradicsom rekordját is, 3106 grammal. Douglas nem bízza a véletlenre a paradicsomtermesztést: különböző földeket laboratóriumban ellenőriztetett, hogy megtudja, melyik a legjobb kedvenceinek.

A paradicsomokon kívül napraforgókat is nevel, ebből a rekordja egy hatméteres darab volt, de ezzel nem közelítette meg a regisztrált legmagasabbat, ami valamivel több, mint 9 méter volt.

Van, aki olyannyira nem aprózza el, hogy paradicsomfát nevel a bokorból. Orlandóban egy kertész egy év alatt 32 ezer darabot szüretelt egy ilyen fáról egy év alatt, s ez több, mint ötszáz kiló paradicsomot eredményezett.

Nyitókép forrása: Coloré

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!