Barion Pixel Egy paradicsom élete – 8. rész: Légy a támaszom! (Videóval!) – Coloré

Egy paradicsom élete – 8. rész: Légy a támaszom! (Videóval!)

2022. 04. 22.

Nyolchetesek lettek a paradicsomok, úgyhogy már nem elég az öntözés és a napsütés! Lassanként elérkeztünk a fejlődés első fázisához: már egy virág is megjelent az egyik növényen!

A növényeknek leginkább földre, vízre és napfényre van szükségük. Ha mindez megvan, a maguk ütemében nőnek, és ahogy a videóban látható, a paradicsomok nem pazarolják az időt! Méretük már a 30 centis magasságot is meghaladja, úgyhogy fajtától függően lassanként támasztékra van szükségük.

Jellemzően a koktélparadicsomok tövei jobban hajladoznak, mint a nagyobb fajta társaiké, ennek ellenére ezeket sem árt kitámasztani!

Így támaszd ki a paradicsomokat!

Elsőként meglocsolom a palánták földjét, hogy könnyebben bele tudjam szúrni a botokat. Ezek a botok lehetnek nádból, bokorról vagy fáról valók is, az a lényeg, hogy ne legyenek annyira vastagak, hogy roncsolják a paradicsomok gyökereit.

Amint beszúrtam a botokat a növény mellé, egy kis darab spárgával rögzítem egyiket a másikhoz úgy, hogy mindkettőnek ,,kényelmes” legyen, egyik se hajoljon el a másik irányába. A kötözésnél figyelek rá, hogy szoros legyen a csomó, de a spárga ne vágjon bele a növény szárába.

Úgy kössük ki a paradicsomokat, hogy a spárga ne vágjon bele a növény szárába!
Úgy kössük ki a paradicsomokat, hogy a spárga ne vágjon bele a növény szárába! / Fotó: Karsa Tímea

Mi a helyzet az üvegházzal?

Áprilisban a nappali órákban már be lehet tenni a paradicsomokat az üvegházba, sőt, ha az idő kellemesen napos, kint is lehet hagyni őket. Éjszakára azonban még 8-10 fok alatt nem javasolt az üvegház használata, hiszen megfázhatnak a paradicsomok, ezért érdemes behordani a lakásba, majd reggel, amikor a nap ereje már érzékelhető, újra kivinni őket akár a szabadba, akár az üvegházba.

Ha a szabadba tesszük a növényeket, a biztonság kedvéért asztalon legyen a helyük, mert a földön napközben rámászhat egy nem kívánt csiga, hernyó vagy bogár, amit a könnyűszerrel bevihetünk a házba a növénnyel együtt.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea