Madáretetés kisokos, avagy mit tegyél, és mit ne

Nemcsak itt telelő énekesmadarainkat találhatjuk meg az etetők körül, hanem azokat a jószágokat is, akik északabbról hazánk területeire költöztek tél idejére.

Forrás: Unsplash

Természetesen a madarak nincsenek rászorulva az emberi segítségre, és nélkülünk is boldogulnának a hideg évszakban.

Ám ha egyszer elkezdjük az etetést – melynek célja inkább a közelünkbe való csalogatás, és kevésbé az életbentartás – akkor nem jó ötlet abbahagyni. Ha a madarak megszokják, hol várja őket eleség, és ez a forrás valamiért megszűnik, akkor kellemetlen, sokszor veszélyes helyzetbe hozhatjuk őket.

Főleg a kistestű madarak járhatnak pórul, mert ők a mínusz 10 fok körüli éjszakákon felélik tartalékaikat, és szükségük van reggel a pótlásra.

Mikor etessünk?

Az első fagyok megjelenésétől (november-december) azok teljes megszűntéig (március végéig) érdemes. Ha új helyszínen kezdjük, akkor lehet már októbertől is, ekkor elég néhány marék maggal kezdeni (köles, tört dió, hiszen ekkor még nem kapunk napraforgót a boltokban), és később növelni az adagot.

Mivel etessünk?

A Magyar Madártani Egyesület itt található listája alapján a három nagy kategória az ivóvíz mellett, mely lefedi az összes odatévedő madár táplálékigényét, az az olajos magvak, az állati zsiradék és az alma, bogyós gyümölcsök.

Olajos magvak

  • Nem pirított, ipari napraforgómag, mely nem baj, ha törmelékes, mert a kisebb madarak csőre nem mindig tudja feltörni az egész magokat
  • Köles, dió, és társai – persze a natúr változatok

Állati zsiradék

  • Állati háj
  • Zsírszalonna
  • Cinkegolyó
  • Vajtégla vagy lágysajt

Alma és bogyós gyümölcsök

Mit ne adjunk soha?

  • Kenyér, kenyérmorzsa
  • Péksütemény, popcorn, chips

A madarak emésztőrendszere nem tudja ezeket feldolgozni, így megbetegíthetjük őket, rosszabb esetben pedig el is pusztulhatnak miattuk.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Amiről mindenképp beszélni szükséges egy kapcsolatban