Életmentő ablakdekorációk

2021. 04. 08.

Ki ne álmodozna arról, hogy otthonának hatalmas ablakain keresztül élvezze nap mint nap a beömlő napfényt. Hogy ezt az idillt ne törje meg az ablaknak csapódó madarak végzetes koppanása, érdemes bevetnünk néhány lakberendezési trükköt.

Ha jobban szemügyre vesszük kívülről a nagy üvegfelülettel ellátott nyílászáróinkat, a környezetének tükröződését fogjuk benne felfedezni: a bokrokat, fákat és a kék égboltot. A madarak számára pedig ez a csalóka kép a jól megszokott, biztonságot nyújtó környezet látszatát kelti, valamint szabad átrepülést feltételeznek a „lombok között” – és ez vezet a végzetes koppanáshoz. Azonban számos lakberendezési trükkel tehetünk kertünk madarainak védelméért úgy, hogy közben még az otthonunk is szépülni fog.

Tárgyak az ablakban

Mire való az ablakpárkány ha nem arra, hogy telepakoljuk a legváltozatosabb dekorációs kellékekkel? Egy méretesebb asztali lámpa, gyertyatartó és szobor együttesen már lehet annyira markáns, ami megtöri a tükröződést és tollas kis barátainknak eszükbe sem jut az ablaknak repülni. De ugyanígy működik a tárgyak belógatása is az ablak elé: egy fekete fényfüzér vagy helyes textil girland nem csak otthonunknak, hanem a madarainknak is legjobb barátja lesz majd.

lakberendezes madar ablaknak utkozes dekor
Forrás: instagram/@oddshammarinterior

Függönyök és textilek

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, amit valószínűleg a madaraktól függetlenül is alkalmazunk otthonunk kicsinosítására: a függönyök. Azonban ha szem előtt tartjuk a madarak érdekeit is, válasszunk egy színes, mintás darabot. A római roló kimondottan jó megoldás, mert valamilyen mértékben mindig belóg az ablakunk elé. De ha jobban kedveljük a bohém életérzést, akkor most van itt az ideje beszerezni egy lélegzetelállító makramé függönyt.

lakberendezes madar ablaknak utkozes fuggony
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix