Barion Pixel Mit látsz, ha belenézel a szemébe? Egyáltalán, bele mersz nézni a hárpia szemébe? – Coloré

Mit látsz, ha belenézel a szemébe? Egyáltalán, bele mersz nézni a hárpia szemébe?

2023. 10. 16.

Mi emberek nemcsak a világot hódítottuk meg, de egyes állatfajok szívét is. A kutya és a macska esetében ez kölcsönösen sikerült. Azonban nem elégszünk meg a társaságukkal. Vágyhatunk az egzotikumra, mondjuk egy hárpiára?!

Megannyi egzotikus állat közül is választhatunk, ha már kevésbé általános kedvencet szeretnénk magunknak. Szerencsére azonban szabályozva van, hogy mely állattal oszthatjuk meg legálisan az otthonunkat, és melyekkel nem. Él a világon egy olyan hatalmas tollas, amely első látásra inkább maszkarás embernek tűnik, de csak első látásra. A hárpia a tekintetével, méretével, egész megjelenésével megbabonáz. Lehet, hogy nem az jut róla eszedbe, hogy egy ilyen hatalmas jószágot az otthonodban szeretnél látni, de hogy mindenképp valamilyen érzelmet vált ki belőled, az szinte biztos.

Hárpia sas
A hárpia nem csak mitológiai lény / Kép forrása: Gemma Moore / Getty Images

Mit érdemes tudni a hárpiáról?

Hivatalos nevén hárpia sas, ami latinul Harpia harpyja. A szürke és fekete tollruhát magára öltő hárpia megjelenésével és méretével is megdöbbentő. Az akár 10 kilót is meghaladó testsúlyú madár testhossza is figyelemreméltó (89-102 cm). Ennél már csak szárnyfesztávolsága megdöbbentőbb (176-230 cm). Ezekkel a paraméterekkel is nehéz elhinni, hogy a hárpia még így is csak a 2. helyet foglalhatja el a sasok között. Még nála is nagyobb méretekkel rendelkezik ugyanis az óriásrétisas. Kanyarodjunk vissza a hárpia sashoz.

Az alapjában véve megdöbbentő jelenségnek számító ragadozó madár a felborzolható tollbóbitájával még rendkívülibb kinézetet biztosít.

A Mexikó déli részétől egészen Argentínáig megtalálható ragadozó madár hatalmas méretei ellenére is meglepően könnyedén repül és olyan nagyobb állatoknak is félniük kell, mint a lajhárok vagy majmok. Sajnos nekik is van mitől tartani. Az ember ugyanis annyira hatalmas tempóban irtja az esőerdőket, hogy mára már a kihalás szélére terelte ezeket a csodálatos és/vagy félelmetes külsejű teremtményeket. Ha ez még nem elég, akkor még a vadászattal is tizedelik állományukat.

A tojó jóval nagyobb méretekkel rendelkezik. Méreteik ellenére is a magas fákra rakják fészküket és ehhez vastag gallyakból készítik el tojásaik, majd fiókáik helyét. Az állomány normalizálódását az sem segíti, hogy ezek a madarak csak 2-3 évente költenek és maximum 2 tojásból áll a fészekalja és a kikelő fiókák közül is csak az egyiket sikerül felnevelni.

Ha a félelmetes grizzly medvére gondolsz és annak karmaira, akkor jó, ha tudod, hogy ennek a madárnak a karmai még ennél is nagyobbak. Nem csoda, hogy ennek és erejének köszönhetően akár egy kisebb szarvast is a levegőbe tud emelni.

Hárpia
Csőrük és karmunk méreténél már csak az erejük nagyobb / Kép forrása: NTCo / Getty Images

A mitológiában

A hárpia kifejezés nemcsak az állatvilágból lehet ismerős, hanem a mitológiából is. A hárpiamadár a görög mitológiában, a tragédiákban játszik fontos szerepet. Olyan lényekként voltak ábrázolva, amelyeknek madár testük és női fejük volt. Gyakran isteni hírvivőként vagy bosszúállóként szerepeltették. Igazából a hárpia név három nővért jelentett, akik Élektra és Thaumasz lányai voltak: Aello, Kelainó és Óküpeté. Ők a viharokat és a pusztítást képviselték. Később igazi gonosz lénnyé váltak és olykor az is feladatuk volt, hogy az embereket zaklassák.

Mitológia és valóság találkozása

A hárpia sas olyan lény, amely képes ébren tartani a képzeletet és az érdeklődést a ragadozó madarak iránt. A megjelenésével és a nevével való misztikus összefüggés miatt még inkább figyelemre méltóvá teszi. Azonban ahhoz, hogy ezek a csodálatos madarak fennmaradhassanak, fontos, hogy védelmükre és a trópusi esőerdők megőrzésére összpontosítsunk. Ez a veszélyeztetett madár nagyon jelentős az adott terület ökológiájának szempontjából, hiszen képes kordában tartani a prédaállatok számát. Nem csoda, hogy ennek a kivételes megjelenésű ragadozónak a megmentésére törekednek.

Nyitókép forrása: Thorsten Spoerlein / Getty Images