A Tiger King nyomában – Furcsa állattartási szokások a nagyvilágban

A Tiger King című sorozat az amerikai nagymacskatartó közösség krónikája, amely bemutatja az útszéli „állatkertek” áldatlan állapotait. A sorozat az elmúlt egy évben kedvelt témája volt a közvéleménynek és a sajtónak is, így a második évad megjelenése kapcsán körbejártuk, vajon miféle, az egzotikus állattartást érintő – hasznos és teljesen érthetetlen – szabályozások léteznek világszerte.

A streaming szolgáltatók egyik aranytojást tojó tyúkja a dokumentumfilm műfaja, hiszen a társadalom részéről még mindig az igaz történetek váltják ki a legnagyobb felhördülést. Így volt ez a szociopata amerikai tigristartókról készült sorozat, a Tiger King (Tigriskirály) esetében is, amely hónapokig tartotta lázban a közvéleményt. November 17-én landolt a Netflixen a sorozat második évada, amelyben (végre) fókuszba került az állatvédők elkeseredett harca a kiszolgáltatott, néha szörnyű körülmények között tengődő állatokért. De vajon miféle szabályok, esetenként furcsa szokások vonatkoznak az állattartásra egyes országokban?

Hangyászsüntől a nagymacskákig

Az egzotikus állattartás nem újkeletű hóbort, hiszen a történelemkönyvek a gyarmatosítástól kezdve számontartják azt. Nagymacskák, elefántok, majomfélék ezreit hurcolták el természetes élőhelyükről, hogy aztán  számukra idegen nagyvárosokban szórakoztassák a nagyérdeműt. A gyakorlat a későbbi évszázadok során is megmaradt, mi több, egyenesen sikkesnek számított egzotikus állatokat tartani otthon, különösen a hírességek körében. Így volt ezzel például a szürrealista festményeiről ismert Salvador Dalí is, aki a hatvanas évek végén egy sörényes hangyásszal járta Párizs utcáit

Rokona, a hangyászsün egyébként a mai napig közkedvelt választás az amerikai állattartók körében, mivel semmiféle engedélyre nincs szükség a birtoklásához. (Ellenben a weboldalak felhívják arra a jövendőbeli tulajdonosok figyelmét, hogy a hangyászok vizelete igen csípős szagú, így csak az vállalja az állattartást, aki megfelelő körülményeket tud biztosítani számukra.) 

Tiger King, egzotikus, állatok, hangyászsün
A hangyászsün
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Mint az élet minden más területén,az egzotikus állattartásra vonatkozóan is államonként különböző szabályozások vannak érvényben az USA-ban . Dél-Karolinában például tilos oroszlánokat tartani háziállatként, ám majmokat simán  lehet házi kedvencnek választani. A Primate Rescue Center szakértői viszont előre figyelmeztetik a majmok szerelmeseit, jól gondolják meg, valóban örökbefogadnak-e egy főemlőst, mivel azok akár 40 évig is elélnek, és az idő előrehaladtával agresszív viselkedést is tanúsíthatnak gondozójukkal szemben. (Így volt ez például a Jóbarátok című sorozatban is, amikor Ross végül egy állatkertnek „adományozta” kapucinus majmát, Marcellt.) 

A nagymacskákkal kapcsolatban elmondható, hogy több mint egy tucat államban körülbelül ötezer tigris él legális fogságban, miközben a vadon élő tigrisek populációja mintegy 3890-re apadt a Wildlife Fund szerint. Ez persze nem tántorítja el az egzotikus állattartás szerelmeseit a birtoklásuktól, emiatt pedig előfordul, hogy az adott állam kimondottan furcsa szabályokat ír elő: a Maryland állambeli Baltimore-ban például tilos a háziállatként tartott nagymacskát moziba vinni. Esetenként a házi macskákra is furcsa kikötések vonatkoznak: Minnesotában például a macska nem kergethet fel egy kutyát a fára (fordítva viszont tökéletesen rendben van a dolog), Wisconsinban pedig a macskák ki vannak tiltva a temetőkből. 

Tiger King, egzotikus, állatok
Maláj tigris, természetes közegében
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Furcsaságok sora

A nagymacskákon kívül persze egyéb egzotikus állatokkal is találkozhatunk útszéli amerikai „állatkertekben”, például kengurukkal. A kenguruk őshazájában, Ausztráliában viszont komoly törvények szabályozzák a kenguruk háziállatként való tartását: kizárólag Victoria államban tartható kenguru, és ott is csak engedély ellenében. Ausztráliában egyébként a törvény előírja, hogy csak akkor szabad elnevezni egy állatot, ha azt házi kedvencként tartjuk a továbbiakban, tehát egy ausztrál kiruccanás során érdemes vigyázni, mely útszéli jószágot becézgetjük. Az elnevezés kérdése egyébként kardinális történet Franciaországban is, ahol (érthető okokból) például tilos Napóleonnak nevezni a háziállatként tartott csüngőhasú malacokat

Csüngőhasú, malac, Tiger King, egzotikus, állatok, otthon
A csüngőhasú malac
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ami az általános állattartást illeti, a világ többi részén is találkozhatunk ehhez hasonló, furcsa szabályozásokkal. Svájcban például minden állat csak párosával tartható, a jövendőbeli tulajdonosoknak pedig írásbeli és szóbeli tesztet kell kitölteniük, mielőtt megvesznek egy állatot. 

Pekingben kizárólag egy kutya tartható háztartásonként, s az is kisebb kell legyen, mint 14 inch, azaz nagyjából 35 cm. Szaud-Arábiában a férfiak nem sétáltathatnak kutyát az utcán, míg Japánban nem mutatkozhatnak macskát sétáltató gazdik este 8 után. Az olaszországi Torinóban például minimum napi háromszor kell kivinni a kutyusokat sétálni, ha a tulajdonos nem akar 500 eurós büntetést fizetni. 

Az állatok szállításával kapcsolatban is találkozhatunk furcsaságokkal. Az előbb már említett Ausztráliában például tilos közterületen kutyával vagy kecskével a kocsiban vezetni, mert félő, hogy elvonják a sofőr figyelmét. Angliában pedig illegális, ha egy londoni taxi veszett kutyát szállít, de ennél talán még érdekesebb az a törvény, mely szerint „közrendű” állat nem pároztatható a királyi házból származó háziállattal. Pároztatás kapcsán a norvégok is igen szigorúak, egy ottani rendelet szerint csak hím macskák és kutyák ivartalaníthatók. 

A világban tehát a legkülönfélébb szabályozások vannak életben mind az egzotikus-, mind a háziállattartással kapcsolatban. Az olykor nevetséges szabályozásokon túllépve viszont a legfontosabb, hogy a tulajdonosok felismerjék, az állattartás egy hosszú távú elköteleződés, s ahogy a Kisherceg című műben is elhangzik: felelősséggel tartozunk mindazokért, akiket egyszer megszelídítettünk. 

Borítókép forrása: Northfoto

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk