Barion Pixel Kipróbálnád a lósampont, ha már nem tudod mit kenj a hajadra? Extrém hajápolási-trend terjed a nagyvilágban! – Coloré

Kipróbálnád a lósampont, ha már nem tudod mit kenj a hajadra? Extrém hajápolási-trend terjed a nagyvilágban!

2024. 04. 18.

A szépségért meg kell küzdeni. De ha nem is különösebben küzdelmes mindez, attól még egyéb praktikákat bevethetünk azért. Valószínűleg csak kevesen gondolkodunk hajápolás során a lósamponra, de vajon hibát követünk el?

A hajápolási termékek palettája igencsak széles és azt gondolná az ember, hogy ezek között már mindenki megtalálhatja azt, ami a számára legjobb. Csakhogy az egészséges haj érdekében egyre többen keresik az alternatív megoldásokat. Az utóbbi időben egy furcsa termék került a figyelem középpontjába: a lósampon.

Lósampon
Vannak, akik már kipróbálták hajukon a lósampont / Kép forrása: brazzo / Getty Images

Lósampon (csak) a lónak?!

A lósampont nem meglepő módon a lovak sörényének és szőrének ápolására tervezték, és olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segíthetik az állat bőrét és szőrét egészségesen tartani. Általában olyan alkotóelemeket tartalmaz, mint a biotin, keratin, aloé vera és más vitaminok, amelyek elősegíthetik a szőr erősödését és fényét. Gyakran használják a szőr állapotának javítására, valamint a bőrproblémák enyhítésére. Az említett összetevők hozzájárulhatnak a selymes és fényes szőrzethez, és segíthetik a bőrt a különböző irritációk elleni védelemben.

Miben más a lósampon, mint az emberek számára készült termékek?

Abban biztos, hogy lovak számára készült. Azaz figyelembe vették a lovak bőrének pH- értékét. Esetükben ez semleges, körülbelül 7-es értéknek felel meg. Ezzel szemben az ember bőrének pH-ja alacsonyabb, 4,5-5,5 között van, amely már savas. A patások bőréhez igazítva a nekik készült termék a semleges vagy enyhén lúgos értéket képviseli.

Amiben még eltérhet a készítmény az emberi hajra gyártottaktól, hogy a lovak jóval erősebb szennyeződéssel találkoznak, mint mi emberek. Ennek megfelelően pedig erősebb tisztítószerre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan megszabadítsák őket a piszoktól. Ez azzal a veszéllyel járhat ránk nézve, hogy bőrirritációt okoz.

Ha sampont és egyéb hajápolási terméket választunk, szempont annak illata is. A lósamponnál ez kevésbé fontos. Sőt, mivel a lovak szaglása sokkal érzékenyebb, nem is célszerű illatanyagokat felhasználni.

A következő oldalon pár „furcsa” példát is láthatunk a lósampon használatára!