Barion Pixel Így termessz otthon pisztáciát! – Coloré

Így termessz otthon pisztáciát!

2023. 04. 14.

A pisztácia az egyik legnépszerűbb magféle, amit fogyasztunk, mert íze megkülönbözteti a többi olajos magtól, ráadásul különböző édes krémeket készíthetünk belőle, nem is beszélve a fagylaltról!

A pisztáciának számos előnye van a finom ízén túl: a többi maghoz képest kalóriaszegény, emellett pedig gazdag antioxidánsokban, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és rostokban. Több, mint tíz pisztáciafajtát ismer a tudomány, de ebből csupán egy, a Pistacia vera az, amivel a saját kertünkben is érdemes kísérletezni.

A pisztácia termesztése – Hogyan vágjunk bele?

Bár ez a növény a meleg égtájakat kedveli, Magyarországon is próbálkozhatunk a nevelésével, ha szívesen kísérletezünk. A pisztácia szereti a meleget, így jól bírja a nyári tomboló hőséget, sőt, azt szereti igazán! Örömmel éldegél a 38 fokos forróságban vagy még magasabb hőmérsékleten is. Mindennek ellenére szüksége van a négy évszakra, így a télre is! 7 fokig kint is hagyhatjuk, de ha mínuszba fordulna az idő, teleltessük át egy hűvös helyen.

Talaj tekintetében nem válogatós, de előnyére válik, ha a földjébe keverünk egy kis homokot is. Fontos azonban, hogy a talaj vízáteresztő képessége jó legyen, így a víz lejuthat a fa gyökeréig. A párát nehezen viseli, de ha egy-egy ilyen nap van a nyár folyamán, nem fog bántódása esni. Kezdetben nevelhetjük nagyobb dézsában, ami a teleltetésnél nagy segítségünkre van, ám idővel akkora helyet igényel a gyökérzete, hogy kénytelenek leszünk kiültetni a kertbe. Ha nem csak csodálni szeretnénk, érdemes több fácskát ültetni, ugyanis hím- és nőnemű fára is szükségünk lesz, ha termést szeretnénk.

A pisztácia nevelését kezdhetjük dézsában, de idővel a kert legnaposabb helyére kell kerülnie
A pisztácia nevelését kezdhetjük dézsában, de idővel a kert legnaposabb részére kell kerülnie / Fotó: Canerozkan / Getty Images

Akárcsak a gyümölcsfákat, ezt is metszenünk kell a termés érdekében. Ezzel a fa külsejét is alakíthatjuk valamelyest, és erősíthetjük is az ágakat, ezért érdemes már cserje korában levágni a gyengébb ágakat, és tavaszi metszés után akár nyáron és ősszel is megismételni a műveletet.

Ha kiültetjük a kertbe, válasszunk olyan helyet, ahová sokat süt a nap, és évente trágyázzuk meg a földjét! Ha mindent megteszünk, akkor sem garantált a siker, mert atkák és tetvek egyaránt megtámadhatják a fácskáinkat. Ha sikerül átteleltetni és megvédeni a rovaroktól, akkor is türelmesnek kell lennünk, mert 5-7 év, mire a fa meghozza az első terméseket.

Mivel a pisztácia elsősorban a tőlünk délebbre elhelyezkedő országokban termeszthető, ne szomorodjunk el, ha nem járunk sikerrel, hiszen ha termést nem, tapasztaltot biztosan nyerünk!

Forrás: Gardening Know How, Epic Gardening.

Nyitókép forrása: Unsplash