Díszítse pisztácia a villanykapcsolódat! (Videóval!)

2022. 05. 31.

Itt a tavasz, csicseregnek a madarak, úgyhogy miért ne ,,hozzuk be őket” a lakásunkba? Ezek a madarak csöndben vannak, ugyanis pisztácia héjából készültek, és csendesen ücsörögnek a villanykapcsoló körül.

A természetből sok-sok alapanyagot gyűjthetünk, ha otthonunkat szeretnénk csinosítani. Gondoljunk csak tobozokra, a gesztenyékre vagy egy csokor virágra! Most megmutatjuk, hogy a szombat esti pisztácia hátramaradt héjából mit készíthettek!

Hozzávalók:

  • pár pisztácia megtisztított héja
  • ceruza
  • vastagabb fekete vagy barna filctoll (ennek híján vékony, szőrecset)
  • vékony fekete filctoll
  • erős ragasztó

Így készülnek a pisztácia-madárkák a villanykapcsoló köré:

Elsőként a héjakat megmosom, és teljesen megszárítom. Ha szárazak, tetszőleges színekkel lefestem őket. Vízfestékkel nem érdemes próbálkozni, mert nem fog megmaradni rajta, ellenben a tempera, vagy bármilyen erősebb festék, amit nem sajnálunk rá, tökéletes.

Míg száradnak a kész héjak, nekivetem magam a kiválasztott kapcsolónak: dekoratív fát rajzolok köré. Először érdemes ceruzával megrajzolni az alapot, mert ezt le lehet radírozni a falról, ha újragondolnánk művünket.

Ha kész az alap, filctollal kiszínezem a fát. Ennek híján a tempera is működik, de csak akkor, ha az ecset nem műanyagból készül, hanem szőrből, mert csak ezzel lehet kecses ágacskákat húzni.

Mire a fa elkészül, a kifestett héjak is megszáradnak. A vékony filccel szemeket rajzolok rájuk, de lehet szárnyakat és különböző mintákat is. Egy a fontos: csőre ne legyen a madaraknak!

Ezután jöhet a ragasztás! A ragasztót körbe lehet vezetni a pisztácia szegélyén, de ez nem mindig működőképes, úgyhogy érdemes a falat lekenni a ragasztóval azon a helyen, ahová a kerülni fog a majdani kismadár. Rányomom a kijelölt helyre a héjat, és odaragasztom.

A pisztácia szegélyét is le lehet kenni, de működőképesebb ha eleve a falat ragasztózzuk be
A pisztácia szegélyét is le lehet kenni, de működőképesebb ha eleve a falat ragasztózzuk be / Fotó: Karsa Tímea

Ha ezzel megvagyok, ismét a vékony filc következik: a madárkáknak csőrt adok, és vékony ág esetén még lábakat is lehet rajzolni nekik!

Ha elkészültek a madárkák, jóleső érzéssel dőlök hátra, mert tudom, hogy van egy igazán dekoratív kapcsolóm!

Szívesen készítesz valamit a falra?

Akkor próbáld ki ezeket a csinos kis papírbögréket, amikbe gőzölgő kakaót is ,,önthetsz”!

Nyitókép forrása: Karsa Tímea