Barion Pixel Így fog virágozni a karácsonyi kaktuszod az ünnepekre! – Coloré

Így fog virágozni a karácsonyi kaktuszod az ünnepekre!

2022. 11. 13.

Ideális esetben a karácsonyi kaktuszunk is díszbe öltözik az ünnepekre, ám ehhez a mi segítségünkre is szüksége van!

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Sokan abban a biztos tudatban tartják kaktuszukat, hogy karácsonyinak vélik, holott húsvéti kaktusz is létezik, és a két fajta megtévesztésig hasonlít egymásra. Ami jellegzetesen árulkodik a növény hovatartozásáról az a levél: a karácsonyi kaktuszé erősen cakkozott, a húsvétié pedig húsosabb, gömbölyded levélvégekkel. Ugyan utóbbi általában tavasszal borul virágba, a levelek alapján biztosabban megállapíthatjuk a típust, mert néhány egyed akár egész évben képes virágozni.

A karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása nem sokban tér el más szobanövények őszi igényeitől. Ugyan kaktusszal van dolgunk, ne tévesszen meg a név: nincsenek szúrós tüskéi, és sokkal több vizet igényel, mint egy általános kaktusz. Sosem szabad hagyni, hogy a földje teljesen száraz legyen, de ne is álljon a vízben a növény: 2-3 naponta örömmel fogadja a locsolást.

Szereti a fényt, de olyan ablakban tartsuk, ahová nem tűz be a nap, mert azt nem bírja. Akárcsak a mikulásvirág esetében, a karácsonyi kaktusznak is szüksége van napi 12 óra teljes sötétségre ahhoz, hogy virágokat növesszen. Ez könnyűnek hangzik, ám a lámpa- és az utcáról beszűrődő fény is zavarja a növényt, úgyhogy ha virágokat szeretnénk, érdemes letakarni éjszakára egy dobozzal.

A karácsonyi kaktuszt tilos elmozdítani a helyéről, különben nem fog virágozni! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
A karácsonyi kaktuszt tilos elmozdítani a helyéről, különben nem fog virágozni! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ősztől kezdve 16-18 fokos helyiségben kell tartani, mert a meleg nem kedvez a virágzásnak.

Ha a körülmények ideálisak a növény ünnepi öltözetéhez, még mindig el tudjuk rontani a folyamatot, mégpedig a kaktusz mozgatásával. Amint apró jelét látjuk annak, hogy bimbók fognak megjelenni a növényen, különös körültekintéssel mozdítsuk el takarításkor, mert pontosan ugyanúgy kell visszakerülnie helyére, ahogy előtte volt.

Ha kegyes volt az ősz, és sokáig kint tartottuk a virágot, érdemes megnézni, hogyan érte a nap, és úgy az ablakba tenni, hogy ugyanúgy süssön rá.

A virágok majdani szépségét meg lehet támogatni egy kis tápoldatozással is.

Miután elhullajtotta virágait, bátran vissza lehet vágni, ezzel egy következő, erősebb szezonra készítve a növényt. A levágott darabokat földbe dugva gyorsan nevelhetünk újabb kaktuszokat, amiket a következő évben akár karácsonyi ajándékba is adhatunk.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix