Szobanövényeink gondozása ősszel

Az évszakváltással szobanövényeink életében is új szakasz kezdődik, ezért érdemes az ápolási rutint az igényeikhez igazítani. Ne felejtsd el, hogy sok növény nehezen viseli a fényhiányt és a száraz, melegebb levegőt.

Az ősz az ideális időpont például az átültetésre. A szobanövények nyáron elvirágoztak, felesleges hajtásaik leszáradtak, új ciklusba értek – kivéve azokat a fajokat, amik kifejezetten ősszel virágoznak. Akkor van szükség az átültetésre, ha a gyökerei már kibújnak a cserép alján.

Tippek az átültetéshez

Ha ez a helyzet, először is készíts össze mindent, amihez az átültetéshez szükséged lesz. Az új cserepet például, amit érdemes a művelet előtt legalább egy órára vízbe tenni, ha nem műanyag, hogy meg tudja szívni magát. Néha ezek az edények nagyon ki tudnak száradni, és a növény elől vennék el a vizet. Kell még egy kis kerti ásó, amivel meg tudod lazítani a földet a növény körül, hogy ki tudd venni, az új föld, kuka, amibe a régi földet teszed, és – ha lakásban végzed a műveletet – sok újságpapír, hogy később minél kevesebbet kelljen takarítanod.  

Woman,replanting,a,flowering,plant,in,a,pot,on,a
Ősszel is nyugodtan átültetheted a szobanövényeket / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Óvatosan emeld ki a növényt, és földlabdájával együtt helyezd egy számmal nagyobb cserépbe, aminek az aljába friss földet tettél. Töltsd fel az új cserepet is földdel, hogy stabilan álljon benne a növény. Jó, ha nem tömöd meg a cserepet színültig, mert így könnyebb lesz az öntözés. Erre keríts is sort az átültetés befejezése után, azután 5-7 napig ne adj neki vizet, hadd szokja meg az új helyét a növény.

Egyéb tennivalók

Városi lakásokban gyakran előfordul, hogy beporosodik a szobanövények levele. Érdemes eltávolítani róluk a port, mert nemcsak kevesebb fényt kapnak így, de az oxigénfelvételüket is gátolja. Én nem bonyolítom túl a dolgot: a leveleket nem illatosított, száraz papírzsebkendővel törlöm át, amiket többször cserélek. A kisebb növények egy langyos vizes, könnyű zuhanyt is szívesen fogadnak – próbáld minél jobban utánozni lágyan szemerkélő nyári esőt.

Az ősz a legtöbb szobanövény számára nyugalmi időszak. Felejtsd el a tápoldatokat, és ha nincs nagyon meleg a lakásban, akkor az öntözővíz mennyiségét is csökkentheted. Ilyenkor eleve kisebb a vízigényük, és ne felejtsd el, hogy a szárazságot általában sokkal könnyebben viselik, mint a túlöntözést.

A fűtött lakások száraz levegőjét többnyire nem kedvelik a szobanövények. Viszonylag olcsón beszerezheted a levegő páratartalmát mérő higrométert. Ha szükséges, kezdj párásítani elektromos párásítóval, vagy a radiátorra függesztett kis edénykékkel. Ezzel magadnak is jót teszel. Több párát biztosíthatsz a növényednek, ha egy kerámia tálkába kavicsokat teszel, felöltöd vízzel, és erre állítod rá a cserepét.

Nyitókép forrása: Shuterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban