Barion Pixel Szobanövényeink gondozása ősszel – Coloré

Szobanövényeink gondozása ősszel

2021. 10. 21.

Az évszakváltással szobanövényeink életében is új szakasz kezdődik, ezért érdemes az ápolási rutint az igényeikhez igazítani. Ne felejtsd el, hogy sok növény nehezen viseli a fényhiányt és a száraz, melegebb levegőt.

Az ősz az ideális időpont például az átültetésre. A szobanövények nyáron elvirágoztak, felesleges hajtásaik leszáradtak, új ciklusba értek – kivéve azokat a fajokat, amik kifejezetten ősszel virágoznak. Akkor van szükség az átültetésre, ha a gyökerei már kibújnak a cserép alján.

Tippek az átültetéshez

Ha ez a helyzet, először is készíts össze mindent, amihez az átültetéshez szükséged lesz. Az új cserepet például, amit érdemes a művelet előtt legalább egy órára vízbe tenni, ha nem műanyag, hogy meg tudja szívni magát. Néha ezek az edények nagyon ki tudnak száradni, és a növény elől vennék el a vizet. Kell még egy kis kerti ásó, amivel meg tudod lazítani a földet a növény körül, hogy ki tudd venni, az új föld, kuka, amibe a régi földet teszed, és – ha lakásban végzed a műveletet – sok újságpapír, hogy később minél kevesebbet kelljen takarítanod.  

Woman,replanting,a,flowering,plant,in,a,pot,on,a
Ősszel is nyugodtan átültetheted a szobanövényeket / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Óvatosan emeld ki a növényt, és földlabdájával együtt helyezd egy számmal nagyobb cserépbe, aminek az aljába friss földet tettél. Töltsd fel az új cserepet is földdel, hogy stabilan álljon benne a növény. Jó, ha nem tömöd meg a cserepet színültig, mert így könnyebb lesz az öntözés. Erre keríts is sort az átültetés befejezése után, azután 5-7 napig ne adj neki vizet, hadd szokja meg az új helyét a növény.

Egyéb tennivalók

Városi lakásokban gyakran előfordul, hogy beporosodik a szobanövények levele. Érdemes eltávolítani róluk a port, mert nemcsak kevesebb fényt kapnak így, de az oxigénfelvételüket is gátolja. Én nem bonyolítom túl a dolgot: a leveleket nem illatosított, száraz papírzsebkendővel törlöm át, amiket többször cserélek. A kisebb növények egy langyos vizes, könnyű zuhanyt is szívesen fogadnak – próbáld minél jobban utánozni lágyan szemerkélő nyári esőt.

Az ősz a legtöbb szobanövény számára nyugalmi időszak. Felejtsd el a tápoldatokat, és ha nincs nagyon meleg a lakásban, akkor az öntözővíz mennyiségét is csökkentheted. Ilyenkor eleve kisebb a vízigényük, és ne felejtsd el, hogy a szárazságot általában sokkal könnyebben viselik, mint a túlöntözést.

A fűtött lakások száraz levegőjét többnyire nem kedvelik a szobanövények. Viszonylag olcsón beszerezheted a levegő páratartalmát mérő higrométert. Ha szükséges, kezdj párásítani elektromos párásítóval, vagy a radiátorra függesztett kis edénykékkel. Ezzel magadnak is jót teszel. Több párát biztosíthatsz a növényednek, ha egy kerámia tálkába kavicsokat teszel, felöltöd vízzel, és erre állítod rá a cserepét.

Nyitókép forrása: Shuterstock / PuzzlePix