5 növénygondozó applikáció, hogy felvirágoztasd otthonodat

2021. 08. 22.

Vannak, akik számára a növények életben tartása nem egyszerű feladat. Összeállításunkban olyan növénygondozó applikációkat ajánlunk, amelyek segítségével többé nem kell bajlódnod az elszáradó levelekkel.

Sárguló levelek, száraz föld, barnás hajtások – nálam ez sajnos gyakori látvány, mert nem igazán vagyok jóban a növényekkel. Gyakran túlöntözöm őket, vagy előfordul, hogy elfelejtek gondoskodni róluk, és elszáradnak. (A családban a mai napig emlegetik azt az ominózus esetet, amikor a párom három hónapos távollétében elfelejtettem megöntözni a kaktuszt, és az kiszáradt. Igen, egy kaktusz!.) 

Gyér növénygondozási tapasztalataimból eddig két biztos pont bontakozik ki: egyrészt a növények a legkülönbözőbb igényekkel rendelkeznek, mindegyikük (mert nem személyek) másképp reagál a fényviszonyokra, földtípusra, vízmennyiségre, sőt, még az öntözés módjára is. (Persze, tudom, biológiaóra, harmadik osztály, a gyakorlatban mégis minden másképp alakul, mint ahogy azt a tanórákon előadták.) Másrészt viszont, ahogy a fenti példa is mutatja, gyakran elfelejtek gondoskodni róluk, ezért elő kellett rukkolnom egy olyan megoldással, ami számukra és számomra is hosszú távon fenntartható. Igyekeztem olyan növénygondozó applikációkat keresni, amik segítségemre lehetnek a növénygondozó munkálatokban, így gondoskodva az itthoni flóráról. Lássuk, melyek ezek, és miben szolgálhatják növényeink jóllétét! 

PlantNet

Jártál már úgy, hogy születésnapodra kaptál egy cserepes növényt a rokonaidtól, akik semmiféle használati utasítást nem mellékeltek az ajándék mellé? Az Appstore-ból ingyenesen letölthető, magyar nyelvű PlantNet segít beazonosítani az ismeretlen növények eredetét, mindössze egy fotót kell készítened a jövevényről, és feltölteni azt az applikációba. Az alkalmazás jelenleg 20 ezer faj beazonosítására képes, így ha az erdőben kószálsz, és kíváncsi vagy egy növény eredetére, azt is nagy eséllyel megtalálhatod az  appban. A növény neve mellett kidobja annak latin nevét, hogy a világ mely tájékáról származik, milyen fajba tartozik, és a korábbiakban hol találkoztak vele a felhasználók. 

Sankt Petersburg,,russia,,april,12,,2018:,apple,store,application,icon,on
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Miféle virág is ez?

A virágkedvelőket sem hagyjuk cserben: a Miféle virág is ez? magyar nyelven is elérhető applikációjával könnyen beazonosíthatjuk azokat a növényeket, amiket nehezen ismerünk fel. Ráadásul a gyerekek is könnyedén alkalmazhatják, hiszen a megadott sorvezetők (lelőhely, szín, a virág típusa) segítségével könnyedén rábukkanhatnak a megfelelő növényre. Az alkalmazás ingyenesen letölthető, és mindössze 98MB-nyi helyet foglal eszközünkön. 

NatureID

Kevésbé a szabadban, mint inkább a lakásban található növények beazonosítására szolgál az angol nyelvű NatureID applikáció. A NatureID bizonyos tekintetben túltesz a PlantNet-en. Azon kívül, hogy meghatározhatjuk, milyen növénnyel van dolgunk, az alkalmazás tippeket ad a gondozásával kapcsolatban: mennyi öntözésre van szüksége, milyen hőmérsékletet preferál, milyen földbe kell ültetni, illetve mennyi fényt igényel. Ezen kívül beállíthatunk időzítőket, amik akár napi szinten emlékeztetnek minket a növénygondozásra. Az Appstore-ban öt csillagból 4,6-ra értékelt alkalmazásba továbbá akkor is feltölthetünk képeket, ha növényünk hanyatlásnak indult: az app megpróbál rajtunk és elesett cserepesünkön segíteni. 

Blossom – Növényhatározó

A Blossom tulajdonképpen kísértetiesen hasonlít a NatureID-hoz, annyi különbséggel, hogy a gondozási tippeken és értesítéseken kívül ebben az appban naplót tudunk vezetni addigi tapasztalatainkról. Ez kiegészül még a My Garden, vagyis saját kert funkcióval, aminek lényege, hogy elmenthetjük az alkalmazáson belül a lakásban megtalálható növényeinket, azok szükségleteit, és kiegészíthetjük a listát olyanokkal, amikre szemet vetettünk korábban. A részletes keresés funkció segítségünkre lehet abban, hogy a paraméterek beállítását követően kiválasszuk a következő jövevényt.

Man,taking,care,of,her,potted,plants,at,home
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

PictureThis – Plant Identifier

A Plant Identifier egy angol nyelvű alkalmazás, alapjaiban nagyon hasonló az előzőekben felsorolt NatureID-hoz, illetve Blossomhoz. A különbség abban rejlik, hogy növényeink betegsége esetén valódi botanikusokkal konzultálhatunk cserepesünkről, és azonnali válaszokat kaphatunk felmerülő kérdéseinkre. Az öt csillagból 4,8-ra értékelt alkalmazás ingyenesen letölthető, és egy családon belül több személy között is megosztható. 

A felsorolt növénygondozó applikációk segíthetnek abban, hogy személyre szabd a cserepesek ellátását, s ezáltal egy mindannyiótok számára gyümölcsöző kapcsolat vegye kezdetét. Hidd el, meghálálják! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix