Barion Pixel Hozd karácsonyi hangulatba az otthonodat karácsonyi virágokkal – Coloré

Hozd karácsonyi hangulatba az otthonodat karácsonyi virágokkal

2021. 12. 09.

Időt és pénzt áldozunk az otthonunk csinosításra, s egy-egy ünnep közeledtével még inkább igaz ez. Nemcsak tárgyakkal, hanem növényekkel is hangulatba hozhatjuk magunkat karácsony közeledtével. Tudod, melyek a legalkalmasabbak erre?

Ünnepi terítő, fényfüzérek, gyertyák, ajtó- és asztaldíszek, termésekből készült vagy készen vásárolt dekorációs elemek az otthonunk több pontján elhelyezve? A karácsonyi hangulatért felelősek, de a hangulatot a szobanövények is fokozhatják.

Ha a szeretet ünnepéhez társítható növényekről van szó, akkor a fenyőn túl valószínűleg legelőször a karácsonyi kaktusz jut eszünkbe. A pozsgás növény az elnevezését virágzásának idejéről kapta, hiszen télen, karácsony közelében borul virágba. A mikulásvirág pedig a másik, amelyik biztosan eszünkbe jut decemberben, hiszen elengedhetetlen dekorációs elemként jelenhet meg otthonunkban. Igencsak meglepő, hogy a mikulásvirág valójában színes levelekből és nem virágokból áll, valamint az is különlegessége, hogy Közép-Amerikában, Mexikóban őshonos. Ami miatt a karácsonyhoz köthető nemcsak a megjelenése miatt van, hanem a legenda szerint egy lány, akit Pepitának hívtak nagyon szomorú volt, mert nem tudott a kis Jézusnak ajándékot adni. A lány unokatestvére azt mondta, hogy márpedig Jézus a legkisebb ajándéknak is örülni fog. Pénz híján Pepita kénytelen volt olyan ajándékkal megjelenni Jézus előtt, ami nem kerül pénzbe és ez bizony az úton talált növényekből készített csokor volt: színtelen és nem mutatós gyomnövényekből. A jászolhoz érve a csokrot letette és már fordult is sarkon, de akkor az addig jelentéktelennek tűnő virágok gyönyörű vörössé váltak. Azóta pedig a karácsony hírnöke és dekorációs növényként használt.

A fent említett két növény az, amelyek azonnal eszünkbe jutnak, mert nevükben is az ünnepekhez köthetők. Van azonban még néhány olyan virág, amellyel megspékelhetjük a karácsonyra hangolódást.

Túl a karácsonyi kaktuszon és mikulásvirágon

Magyal: a piros bogyóktól télen pompázó növény ugyancsak a karácsonyi hangulatért lehet felelős. Az angolszász országokban régóta a szeretet ünnepének szimbóluma. Cserepes formában ugyan nem nagyon található meg idehaza, de a piros bogyókkal és fényes, zöld levelekkel megtűzdelt ág a karácsony dekorációs kellékévé válhat.

Magyal
A téli kert dísze, a karácsony kedvelt dekorációs alapanyaga a magyal / Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ciklámen: népszerűségét annak köszönheti, hogy a 4-5 fokos hideget is elviseli, és ha megfelelően van tartva és gondozva, akkor hosszan, akár nyolc héten keresztül is virágzik. A megfelelő gondozás pedig azt jelenti, hogy világos, de szórt fényes hely szükséges számára. A locsolás alulról történjen: legalább húsz percen át hagyni kell a cserepet vízben ázni. Ez idő alatt felszívja a szükséges nedvességet. Lehetőleg a leveleket ne érje víz. A sárguló leveleket és az elvirágzott virágokat szükséges eltávolítani, így tovább tart a virágzás.

Amarillisz: a hagymás növény kecses és hosszú száron illegeti szép, trombita alakú virágát. Egyszerűségében van a nagyszerűsége és remek asztaldísz válhat a többféle színeben megjelenő virágból. Akkor fog igazán tündökölni, ha fényes helyen van. Az egyenletes növekedés érdekében célszerű néhány naponként megforgatni a cserepet. Kedveli a nedves talajt, de ne álljon alatta a víz.

Ünnepi amarillisz
Amarillisz lehet az ünnepi asztal éke / Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Rozmaring: de hiszen ez egy fűszernövény! Nos, igen. Kevésbé jut eszünkbe a rozmaringról, hogy ideális karácsonyi dekorációnak, nem volt ez mindig így. Évszázadokkal ezelőtt ugyanis Jézus anyja, Mária Egyiptomba menekülésekor egy rozmaringbokor mögé bújt, ahol kék fonalból készítette saját köntösét. Ekkor a bokor fehér virágait kék színbe öltöztette, hogy az álcázás tökéletes legyen. Manapság újra kezdenek rátalálni az emberek. Nem ritka, hogy cserépbe ültetve és fenyő alakúra metszve árusítják.

Begónia: a francia botanikusról, Michel Begonról elnevezett növény a nedves talajt kedveli. Remekül érzi magát a lakásban, hiszen trópusi virágról van szó. Sokszínű virágaival méltó hangulattal ruházza fel az otthonunkat. Fénykedvelő, ezért mindenképp világos helyet szükséges számára biztosítani.

Fagyöngy: alatta állva szabad a csók. Talán az amerikai filmekből ismert jelent juthat eszünkbe, azonban számos országban hagyomány fagyönggyel díszíteni az otthonokat, mert annak misztikus hatalmat tulajdonítanak. Ez a növény ugyanis a termékenység és az élet szimbóluma. A fagyöngy alatti csók elcsattanás hosszú és boldog kapcsolatot és gyermekáldást eredményezhet. Volt idő, amikor a keresztény egyház tiltotta a használatát, de mára már megint népszerű karácsonyi díszítő elem.

Fagyongy
Szabad a csók?! / Kép forrása: Giphy

Fenyő: nem maradhat ki a felsorolásból a fenyő, amely a karácsony központi elemévé növi ki magát díszbe öltöztetve és egészen vízkeresztig viseli csillogó és színes „ruháját”. A karácsony karácsonyfa nélkül nem lehet tökéletes. Ez még akkor is igaz, ha nem élőről, hanem műfenyőről van szó. Természetesen akkor az igazi, ha a fenyő feldíszítve nemcsak szép, de árasztja magából a kellemes és jellegzetes illatát. A fenyő kiválasztásakor szempont lehet a növény magassága, formája, fajtája is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix