Barion Pixel Bánj a mikulásvirággal úgy, ahogy megérdemli! – Coloré

Bánj a mikulásvirággal úgy, ahogy megérdemli!

2022. 11. 22.

„Szép!” – mondta kicsit bizonytalan mosollyal az anyám, amikor egy gyönyörű cserép mikulásvirággal állítottam be hozzá. Aztán hozzátette: „Csak nálam mindig tönkremegy.” Valóban be kell vetni néhány praktikát, hogy megőrizd a mikulásvirág szépségét, de ördöngösségről azért nincs szó.

Az adventi-karácsonyi időszak dekoratív kiegészítője a Mexikóból származó mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), amivel sajnos sokszor elég mostohán bánunk. Végignézzük, ahogy az ünnep alatt lehullajtja a leveleit, pár hét múlva pedig megszabadulunk a lecsupaszodott ágaktól. Többet érdemelne ez a szépség, nem?

Nézzük az aranyszabályokat!

Az első lépés az egészséges növény kiválasztása, aminek nem sárgulnak vagy száradnak a levelei. A mikulásvirág sorsa néha már szállításkor eldől – ha megfázik, nem sokat tudsz kezdeni vele. Figyelj oda arra, hogy megfelelően be legyen csomagolva, amikor kihozod az üzletből.

Friendly,female,flower,shop,owner,offering,blooming,potted,plants,poinsettias
Máa az üzletben figyelj oda a növényre / Fotó: Shuttersctock / PuzzlePix

A legfontosabb, hogy a közvetlen hő- és fényforrástól viszonylag távol helyezd el. Legjobban a 15-22 C fok közötti, egyenletes hőmérsékletet kedveli, a védett helyet és a lágy, szűrt fényt.

Van egy egyszerű teszt annak megállapítására, megfelelő-e a fény: nézd meg, milyen árnyékot vet a kezed a mikulásvirágnak szánt helyen. Ha feketét, akkor túl erős a fény, a lágy szürke éppen jó.

Ezekre is figyelj!

A mikulásvirág a huzatot utálja a legjobban, úgyhogy attól mindenképpen tartsd távol. Ami az öntözést illeti, arra kell figyelned, hogy semmiképpen ne locsold túl, és ne álljon a nedves talajban. Ha ez történik, a kártevőknek sem tud majd megfelelően ellenállni.

A túlságosan száraz levegő is problémát jelenthet: ez ellen úgy tudsz védekezni, hogy egy kis tálkába, megmosott kavicsokra teszed a cserepet, és időnként bespricceled vízzel a kavicsokat.

Christmas,interior,with,traditional,red,poinsettia,flower,on,table,and
Szépen kiegészíti a karácsonyi dekorációt / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ha még kedvezőbb feltételeket szeretnél biztosítani a számára, lásd el magas káliumtartalmú és alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával.

Mi legyen karácsony után?

Érdemes karácsony után is odafigyelni a mikulásvirágra, mert így jövőre ugyanazt a pompás növényt használhatod majd. Az ünnepek után helyezd hűvös, minimum 10 C fokos helyre, és csak kevés vizet adj neki. Ne ijedj meg, színes felleveleit áprilisig ledobálja, de ez teljesen normális. Ültesd át tőzeges virágföldbe, és vágd vissza úgy, hogy kb. 15 cm legyen, és hagyd pihenni. A hajtásokat gyökereztetheted is.

Nyáron, amikor új leveleket hoz a mikulásvirág, emeld a locsolóvíz mennyiségét. Hetente egyszer a tápanyag-utánpótlásról is gondolkozni kell. A nyári növekedési időszak elmúltával ismét vissza kell fogni a víz és a tápoldat mennyiségét. A lakásban biztosítsd a számára megfelelő körülményeket, és nem marad el a siker.

Woman,transplanting,a,poinsettia,plant
Nyáron egy kicsit törődni kell a mikulásvirággal / Fotó: Shuitterstock / PuzzlePix

Egy extra trükk: színesebbek lesznek a mikulásvirág levelei, ha októberben napi 14 órán át sötétben tudod tartani a növényt. Ha nincs teljesen sötét helyiséged, akkor az is segít, ha egy kartondobozzal letakarod.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix