Így hangolódj gyertyákkal az adventi időszakra

A december egyet jelent a karácsonyi készülődéssel. Nemcsak az ajándékok beszerzéséről van szó, a lelki hangolódásra a saját készítésű ajándékok és dekorációk is rásegítenek, például a gyertyakészítés.

Mi is az advent? Egy időszak, amely arra ad lehetőséget, hogy rákészüljünk a karácsonyra, és – úgy általában – a tél gondolata ne hidegrázás kíséretében jelentkezzen, hanem melegséggel töltse meg a szívünket. Talán már az adventi naptár ötlete is az eszedben van, de ha a karácsonyi készülődésre gondolsz, mi jut még eszedbe?

Az otthonunkat igyekszünk ilyenkor melegséggel, jó kedvvel és illatokkal megtölteni. Igazi hangulatfelelősök a fények, ami jelenthet egy gombnyomással kapcsolható fényfüzért, de maradhatunk egy hagyományosabb módszernél, a gyertyánál. Ha most azonnal az jut eszedbe, milyen szuper darabokat láttál a boltokban, de mégis motoszkál benned az alkotásvágy, akkor saját magad is alkothatsz gyertyákat. Nemcsak az otthonodat tudod illatokkal, melegséggel és hangulattal megtölteni, hanem ajándék formájában másoknak is örömet okozhatsz vele.

Gyertyaöntés
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan készíthetsz gyertyát?

Hozzávalók:

Ha van otthon régi gyertya, amely már nem mutat jól, annak viaszát még felhasználhatod, de egyszerű és nagyon olcsó gyertyákat is vásárolhatsz, hogy viaszhoz juss. Nem utolsó sorban kreatív boltban viaszt is tudsz venni. Kísérletezés során érdemes fehér gyertyával próbálkozni, mert így megfigyelhető az anyag viselkedése. Ha otthon színes maradék gyertyád van, de annak csak a külső rétege színbe mártott, akkor érdemes azt késsel lefaragni. Az első próbálkozások alkalmával még ne használj illatokat, színeket.

A gyertyaöntéshez nélkülözhetetlen a kanóc, hiszen az a gyertya „lelke”. Márpedig kanóc nincs minden háztartásban, ezért ezt is hobbiboltból tudsz beszerezni.

Néhány eszköz is kell ahhoz, hogy egy gyertyát összeállíthass. A gyertyák színén és illatán kívül a formájuk a legfontosabb esztétikai szempont. Ugyancsak hobbiboltból beszerezhető, különböző anyagú gyertyaforma. Az alumínium, szilikon és műanyag tényleg formának nevezhető, hiszen abba öntve, a kihűlt viaszt kiszedve kapjuk meg a saját gyertyánkat. Ezzel szemben az üveg, otthon talált és nem használt formák is helyet adhat a gyertyának. Ezekből azonban nem távolítjuk el a viaszt, hanem beleöntve kapjuk meg a kívánt színű, illatú és formájú gyertyát. Az a jó, hogy ebben is szabad kezet kaphatsz. Ha nem szeretnél pénzt kiadni formákra, akkor a maradék illatgyertya poharát kell csak kiürítened, hogy az újnak helyet kínálj. Sőt akár a háztartásodban található, másra már nem használt edényekkel, flakonokkal is kísérletezhetsz.

Amire még nélkülözhetetlen: természetesen tűzhelyen kell a viaszt olvasztanod, és kell egy dupla falú edény, amelyben mindezt megvalósíthatod. Szükséged lesz egy hőmérőre, amely bírja a strapát. Hurkapálcikával fogod a kanócot a helyén tartani, de kell még olló és kés is, valamint hőálló kesztyű.

Habár leírva soknak tűnik a gyertyakészítés eszköz- és anyagigénye, valójában tényleg néhány darabról van szó, és sok mindent otthon is fel lehet lelni. De most lássuk, mit is kell tenned, hogy gyertyát önts.

A gyertya készítése:

Kapcsold be a tűzhelyed – nem szükséges nagy fokozat, a cél, hogy lassan történjen az olvadás – és helyezd rá a viasz olvasztására szánt edényedet, ebben kezdd el olvasztani a gyertya alapanyagát. A 70-75 fok a legideálisabb.

Legyen a közeledben minden alapanyag, amely a gyertyaöntéshez szükséges. A következő lépés a forma kiválasztása és a kanóc elhelyezése lesz. A kanócot vágd jóval hosszabbra, mint amilyen szükséges a gyertyádhoz. Annak egyik végét kötsd egy ceruzára, hurkapálcára és engedd bele a formába, a ceruza (vagy hurkapálca) pedig a forma száján tartsa a kanócot. Csak ezután töltsd fel a formát az olvasztott viasszal.

Lassan és óvatosan bánj az anyaggal, de nemcsak a forrósága miatt, hanem azért is, hogy ne legyen buborék a gyertyában. Öntsd fel a formát a megfelelő szintig, de arra számíts, hogy hűlés következtében a viasz térfogata csökkenni fog. Ha szép gyertyát szeretnél, akkor nem hagyod teljesen magára a gyertyádat. Ahogy hűl és repedések jelentkeznek az anyagában, úgy töltöd fel a réseket. Ehhez fúrj néhány lyukat a gyertyádba hurkapálcával akkor, amikor az már nem híg, hanem kocsonyás állagú. Ne ijedj meg a lyukak és az egyenetlen felszín miatt, az is el fog tűnni a maradék olvasztott viasszal.

Gyertyakészítés
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha üvegbe, narancshéjba, vagyis olyan formába öntöd a viaszt, amelyből már el sem távolítanod, akkor lényegében el is készült a gyertyád. Más formák használatakor a teljes szilárdulásig szükséges várni. Legalább egy napot adj a gyertyádnak, hogy lefejtsd róla a formát és hogy meggyújtsd vagy elajándékozd.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban