Így fog virágozni a karácsonyi kaktuszod az ünnepekre!

Ideális esetben a karácsonyi kaktuszunk is díszbe öltözik az ünnepekre, ám ehhez a mi segítségünkre is szüksége van!

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Sokan abban a biztos tudatban tartják kaktuszukat, hogy karácsonyinak vélik, holott húsvéti kaktusz is létezik, és a két fajta megtévesztésig hasonlít egymásra. Ami jellegzetesen árulkodik a növény hovatartozásáról az a levél: a karácsonyi kaktuszé erősen cakkozott, a húsvétié pedig húsosabb, gömbölyded levélvégekkel. Ugyan utóbbi általában tavasszal borul virágba, a levelek alapján biztosabban megállapíthatjuk a típust, mert néhány egyed akár egész évben képes virágozni.

Hogyan gondozzam?

Ugyan kaktusszal van dolgunk, ne tévesszen meg a név: nincsenek szúrós tüskéi, és sokkal több vizet igényel, mint egy általános kaktusz. Sosem szabad hagyni, hogy a földje teljesen száraz legyen, de ne is álljon a vízben a növény: 2-3 naponta örömmel fogadja a locsolást.

Szereti a fényt, de olyan ablakban tartsuk, ahová nem tűz be a nap, mert azt nem bírja. Akárcsak a mikulásvirág esetében, a karácsonyi kaktusznak is szüksége van napi 12 óra teljes sötétségre ahhoz, hogy virágokat növesszen. Ez könnyűnek hangzik, ám a lámpa- és az utcáról beszűrődő fény is zavarja a növényt, úgyhogy ha virágokat szeretnénk, érdemes letakarni éjszakára egy dobozzal.

karácsonyi_kaktusz_szobanövény_virág
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ősztől kezdve 16-18 fokos helyiségben kell tartani, mert a meleg nem kedvez a virágzásnak.

Ha a körülmények ideálisak a növény ünnepi öltözetéhez, még mindig el tudjuk rontani a folyamatot, mégpedig a kaktusz mozgatásával. Amint apró jelét látjuk annak, hogy bimbók fognak megjelenni a növényen, különös körültekintéssel mozdítsuk el takarításkor, mert pontosan ugyanúgy kell visszakerülnie helyére, ahogy előtte volt.

Ha kegyes volt az ősz, és sokáig kint tartottuk a virágot, érdemes megnézni, hogyan érte a nap, és úgy az ablakba tenni, hogy ugyanúgy süssön rá.

A virágok majdani szépségét meg lehet támogatni egy kis tápoldatozással is.

Miután elhullajtotta virágait, bátran vissza lehet vágni, ezzel egy következő, erősebb szezonra készítve a növényt. A levágott darabokat földbe dugva gyorsan nevelhetünk újabb kaktuszokat, amiket a következő évben akár karácsonyi ajándékba is adhatunk.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk