3 kerti ötlet olcsón, maradék téglákból

2021. 05. 11.

Csupán a bontott tégla régies bájára és néhány kerti ötletre lesz szükségünk egy igazán vadregényes, romantikus angolkert megépítéséhez.

Kerti út, másképp

Az évek óta a kertünkben tétlenkedő, maradék bontott téglák kincset érnek. Patinájuknak köszönhetően a legromantikusabb kerti utak készíthetők el belőlük, gyorsan, könnyedén és olcsón. Akkor se rohanjunk a tüzépre, ha úgy gondoljuk, a meglévő készletünk nem lesz elég járdánk megépítéséhez – csak egy kis trükkre lesz szükségünk és még előnyére is válik új tipegőnknek a foghíjasság.

Először is találjuk ki, milyen mintázatban szeretnénk lerakni a téglákat. Ha ezzel megvagyunk, ássunk ki a járda sávját nagyjából a tégla magasságának megfelelően. Pakolásszuk bele a téglákat, majd jöhet a trükk – a hézagkitöltő anyag. Erre a célra tökéletesen megfelel valamilyen apróbb kavics, sóder, vagy mulcs.

Kert Diy Otlet Bontott Tegla Jarda
Forrás: instagram/@suburban_roots_ct

Oszlopos szerkezetek

Négy darab tégla összeforgatása felülnézetből pont egy négyzetes alakot ad ki. És ha ezt a metódust követjük szintről szintre, némi kötőanyaggal kiegészítve, alacsonyabb vagy egész magas oszlopos szerkezeteket készíthetünk belőlük. Így pár mozdulattal megépíthetjük a kerti padunk lábait, amire már csak az ülőrészt kell összeeszkábálni – vagy emelhetjük a tétet és meg se álljunk az építéssel, amíg el nem készülnek mediterrán kerti pergolánk tartóoszlopai. Ez utóbbinál mindenképp készítsünk stabil beton alapot az oszlopoknak!

Kert Diy Otlet Bontott Tegla Pad
Forrás: instagram/@sarasa_u777
Kert Diy Otlet Bontott Tegla Pergola
Forrás: instagram/@gardensymphonybylubica

A növények szolgálatában

Magaságyásban tevékenykedni sokkal élvezetesebb, ráadásul a kertünknek is plusz látványt nyújtanak a földből kiemelkedő építmények. Felejtsük el a néhány év alatt szétkorhadó, fából készült magaságyást és helyette vessük be a jóval időtállóbb bontott téglát.

Tipp: A megfelelő magasságot elérve rakjunk egy utolsó, zárósort építményünk tetejére. Ezt az egy sort hagyjuk meg az eredeti, meleg terrakotta színekben – az oldalfalakat viszont meszeljük vakító fehérre.

Kert Diy Otlet Bontott Tegla Magasagyas
Forrás: instagram/@gardenaryco

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix