Barion Pixel Az örök dilemma: valódi vagy műfenyőt válasszunk karácsonyra? – Coloré

Az örök dilemma: valódi vagy műfenyőt válasszunk karácsonyra?

2022. 12. 17.

Közeledik a karácsony, így az egyik legfontosabb lépés is, a fenyőfa kiválasztása. Megnéztük miért jobb a műfenyő, és miért az igazi.

Hamarosan megérkezik a karácsony, már csak egy hét van hátra, így mindenkiben biztosan felmerül, hogy milyen fenyőt válasszon az ünnepre. Ma már rengeteg változat létezik mind a valódi, mind a műfenyőket illetően. Van, aki az egyikre esküszik, van, aki a másikra. Mi most összeszedtük, hogy mik az előnyei és hátrányai mindkettőnek.

Miért vegyünk valódi fenyőt?

Évente kivenni a tárolóból egy műanyag fát, nem ugyanaz, mint egy karácsonyfafarmra vagy helyi faiskolába elmenni, és hazavinni egy friss, élő fát. Sok, karácsonyt ünneplő ember számára az igazi örökzöld a család, a hagyomány és a nosztalgia ünnepi szimbóluma. De a vásárlás nemcsak arról szól, hogy megszerezzük a fát, hanem arról is, hogy hogyan. Sokaknál családi program elmenni és kiválasztani azt az egyet, amelyik tökéletes lesz.

műfenyő
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A friss fenyőtűk illata lehet a legvarázslatosabb dolog az ünnepben. Persze, mindig meggyújthatunk egy hasonló illatú gyertyát, de nehéz olyat találni, ami közel állna a frissen vágott karácsonyfához.

Sok éven át a valódi karácsonyfák kivágását tévesen a környezetre károsnak tartották, de ma már tudjuk, hogy ez nem így van. A karácsonyfa-gazdálkodók ügyelnek arra, hogy az ültetés és a betakarítás egyensúlyban legyen a környezetvédelem érdekében. Valójában minden igazi karácsonyfa helyett, amelyet betakarítanak, elültetnek legalább egy új fa. Mi több, teljesen biológiailag lebomlanak és újrahasznosíthatók, például talajtakarásra.

Miért érdemes műfenyőt venni?

A valódi karácsonyfa hátránya, hogy rövid életű, néhány nap, esetleg hét után elkezdi ledobni a leveleit, amit miatt sok takarítást igényelhet a környezete a lakásban. A műfenyők általában évekig, akár tíz évig is bírják, takarítani pedig nem igazán kell utánuk.

A legtöbb mesterséges karácsonyfa tűzálló anyagokból készül, ami potenciálisan biztonságosabbá teszi, és kevésbé kell aggódnod miattuk. Ez lehet a legfontosabb, ha egyszerűen nem akarsz kockáztatni.

A természetben megtalálható fák nem szabhatók testre, bár viszonyítani lehet, a méretben tökéletes fa megtalálása gondot okozhat. A műfenyőt pedig többféle méretben, színben, terebélyességben lehet már kapni, így pontosan megvásárolhatod az a fenyőt, amire vágysz és ami tökéletesen illik a lakásodba.

Összeségében olcsóbb, mint a valódi fenyő. Bár egyszerre nagyobb kiadás, mivel évekig használhatod, jobban megtérül az ára.

műfenyő
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Real Simple

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix