Barion Pixel Mit tud egy robotporszívó, amit meg is lehet fizetni? – Coloré

Mit tud egy robotporszívó, amit meg is lehet fizetni?

2022. 10. 19.

Az utóbbi néhány évben dinamikusan fejlődött a mesterséges intelligencia, amit már az élet szinte minden területén tudunk hasznosítani, akár a háztartásban is. Egyre több lakásban jelentek meg a robotporszívók, amik sok időt megspórolnak nekünk a mindennapokban.

A takarítás általában nem a kedvenc elfoglaltsága senkinek sem, hacsak nem mi vagyunk Monica Geller a Jóbarátokból. Nem szeretjük, de muszáj végezni hetente legalább egyszer-kétszer a por és kosz miatt. Azoknak pedig, akik hasonlóan éreznek a porszívó tologatás, hajolgatás, bútorok alá-fölé bemászása iránt, mint én, kifejezetten megkönnyebbülést jelenthetnek a robotporszívók.

Egyre több gyártó, egyre több fajta önjáró porszívót dob piacra. Az óriási választék között olyan is akad már, aminek egészen elérhető az ára, és nem kell egy komplett havi fizetést elkölteni rá.

Ügyesen tájékozódnak

A tájékozódáshoz a legtöbb porszívó lézeres navigációs rendszert használ, amihez beépített szenzorok tartoznak, így a robotporszívó viszonylag könnyedén közlekedik a lakásban, az sem okoz neki különösebb problémát, ha időnként egy-egy szék nem a megszokott helyen található. Néha persze ütközik, nekimegy bútoroknak, de általában egészen jól felméri a terepet.

A szívóhatás mértékét tudjuk állítani, több fokozat elérhető, nekem a legerősebbre eddig még nem volt szükségem, pedig kifejezetten nehezített terepen használom, ugyanis van egy kutyám, akinek eléggé hullik szőre. Megbirkóznak a kutyaszőrrel is parkettán és járólapon egyaránt, a szőnyegen azért már akadnak hiányosságok a legtöbbnél – ott előfordul, hogy marad néhány szösz, főleg, ha alacsony fokozatra kapcsoljuk.

Az üzemidejük 110-180 percig is eltart, de ha időközben lemerülnek, visszatérnek a dokkoló állámásra, feltöltik magukat, majd ott folytatják a munkát, ahol abbahagyták.

Robotporszívó
Kép forrása: Shutterstock

Mobilról vezérelhetők

A robotporszívók egy alkalmazás segítségével távolról is vezérelhetők, ez a funkciójuk elméletben nagyon hasznos lehetne, de azért időnként előfordul, hogy elakadnak, és segíteni kell nekik a továbbhaladásban. (Ez a probléma nem történt meg minden takarításnál, de többször is előfordult.) Az applikáció segítségével állíthatjuk be a szívóhatást, akár ütemezhetjük a takarítást, tisztítási zónákat választhatunk ki, sőt le is tilthatunk egyes területeket.

Néhány robotporszívó már felmosási funkcióval is rendelkezik, amit szintén könnyedén szabályozhatunk az alkalmazásban.

Nem old meg minden problémát

A robotporszívó nagyban megkönnyíti a takarítást, de aki arra számít, hogy mostantól sohasem kell manuális porszívót ragadnia, annak sajnos, csalódást kell okoznom. Ugyanakkor az is biztos, hogy neki köszönhetően ritkíthatjuk a megszokott takarítások számát, amivel rengeteg időt spórolhatunk meg.

A technológiát még messze lehet hová fejleszteni, a robotporszívók gyakorta választanak például logikátlan útvonalat maguknak, néha a szoba egyik sarka után a legtávolabbi sarokban folytatják a munkát, ezzel felesleges köröket róva a lakásban.

A kedvenceink

Roborock S7

Az S7 telefonnal teljesen testre szabható, felmosás funkcióval ellátott típus. No go zónákat is be lehet állítani rajta. Az üzemideje három óra, így akár 300 négyzetméter kitakarítására is képes. A szívóereje 2500Pa, amivel már versenyezni tud a hagyományos porszívókkal. A vezetékekkel előfordul, hogy meggyűlik a baja.

robotporszívó
Xiaomi Roborock S7 / Kép forrása: Árukereső

Xiaomi Roborock S6 Max V

Ikerkamerákkal felszerelt darab, így nem csak szenzorokkal tájékozódik, hanem konkrétan látja, hogy merre is tart. A Max V négy térképet is el tud tárolni, így akár egy többszintes családi házban is megállja a helyét. Az üzemideje 180 perc. A puha, nagy szőrű szőnyegekkel nem boldogul. Szintén lehet vele felmosni, és még sok mindent beállíthatunk az alkalmazásban.

robotporszívó
Xiaomi Roborock S6 Max V / Kép forrása: Árukereső

Xiaomi Roidmi Eve Plus

Önürítő funkciójával nagyon ritka a robotporszívók megfizethető kategóriájában. A Roidmi Eve Plus a dokkolóállomására állva egy külső portartályba szivattyúzza az összegyűjtött koszt. Eléggé biztonságosan közlekedik, jól felismeri az akadályokat, meg is mássza azokat, ha arra van szükség – két centiméteres magasságig. A felmosó funkciója nem a legjobb, így, ha nekünk az lenne a lényeg, érdemes másikat választani.

robotporszívó
Xiaomi Roidmi Eve Plus / Kép forrása: Árukereső

Tesla RoboStar T60

Nagyon jó szívóhatással rendelkezik, a vastagabb szőnyegekkel is képes megbirkózni a Tesla robotporszívója. Magától vált szíváserősséget, ha úgy érzi, hogy arra van szükség. Az üzemideje 110 perc. Néha valamiért nem találja a dokkolóját, de azoknak, akiknek nem tudnak sokat költeni egy robotporszívóra, nagy segítséget fog nyújtani.

robotporszívó
Tesla Robostar T60 / Kép forrása: Árukereső

Borítókép forrása: Shutterstock