Küzdelem a lakásban – így portalaníts hatékonyan

A saját otthonunk rendben tartása nagyban függ attól, hogy milyenek az igényeink és mit láttunk a családban. A por azonban senkit nem kímél, és mindenhol jelen van.

Kevés haszontalanabbnak tűnő háztartási munka van, mint a portalanítás. Megtesszük, mert a takarítás alapja és a tisztasághoz hozzátartozik, ugyanakkor amint végzünk az eltávolításával, szinte azonnal visszatelepszenek oda az apró szemcsék. Idegesítő és hiábavalónak tűnő küzdelem ez, de hatékonyabbá és tartósabbá lehet tenni.

A por tartós eltüntetésének egyik kulcsmomentuma a rendszeresség. Bármennyire is utálatos munkafolyamat, mindezt heti rendszerességgel szükséges elvégezni. Ez alapvetően igaz minden háztartásra, de ott, ahol allergiás tüneteket mutató személy is él, ennek még nagyobb jelentősége van.

Takarítás, rendszeresség
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Portalanítási stratégia kiterjesztése

Nem csak arról van szó, hogy különböző portörlő eszközzel végig megyünk az otthonunk berendezései között és azok felületéről letöröljük a port. Túl kell látni mindezen. Az eltávolítása mellett más teendőink is vannak. A bútorok felületén a leglátványosabb, ahogy a por kiül, de más is segíti mindezt.

Örvendetes a léleknek és a szemnek is, ha sokféle szobanövény vesz körül, ugyanakkor a levelük csak úgy vonzza magához a port. Időközönként a lezuhanyoztatásuk vagy a nedves ruhával való áttörléssel eltávolítható a por.

A lakástextíliák nagyobb felületű anyagokat jelentenek és kiváló porfogók is egyben. A függönyök ápolnak és eltakarnak és hihetetlen mennyiségű port képesek begyűjteni. A legtöbb ablak nem zár teljesen tökéletesen és a felszerelt redőny is nagy porfogó, így óhatatlan, hogy a por ne jelenjen meg. Ne csak évente 2-szer mossuk ki a függönyöket, hanem annál sűrűbben érdemes megtenni. Akkor már át lehet törölni az ablakokat és az ablakpárkányról se feledkezzünk meg.

A szőnyegek kellemesebb, melegebb érzetet adnak otthonunknak, ugyanakkor sok szennyeződést felfognak. Éppen emiatt kimondottan a por gyűjtőhelyévé válnak. A kisebb szőnyegeket kirázással és átporszívózással érdemes kitisztítani, de a nagyobbakat korlátra kifektetve és seprűvel vagy porolóval érdemes megszabadítani a szennyeződéstől.

Használjunk az otthonunkban lábtörlőket. Egy durvább anyagú már a bejáratnál fogadhat minket, majd az ajtón belépve egy vékonyabb, puhább darab segíthet a por begyűjtésében. A kisebb szőnyegdarabokat könnyebb porolni, takarítani.

A díszpárnák, az alváshoz használt párnák és ágyneműk, az ágytakarók mind vonzzák a port, amelytől ezek gyakoribb mosásával lehet megszabadulni. A poratka kellemetlen bőrbetegségek képben mutathatja meg jelenlétét.

A por elleni küzdelem egyik módszerei a napi felmosás.

Tartós megoldás a por ellen

Ezek a szemnek kevésbé látható helyek, ahol a por megtelepszik. Sokkal látványosabb a bútorokon megülő porszemek. Ezek idegesítenek leginkább és erre szeretnénk hatékony megoldást találni. Nem is gondolnád, de a könnyen és olcsón beszerezhető glicerin segíthet. A cél ugyanis nemcsak az, hogy eltüntessük a port, hanem azt jó darabig nem is szeretnénk viszont látni. A portörlő kendőre csepegtessünk néhány csepp glicerint és így töröljük át a bútorokat. Ugyanakkor a laminált parkettán, fa parkettán is használhatjuk ezt a módszert. A port is taszítja, de fényesíti és tisztítja a felületet.

Portörlés
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Sok függ a takarítás módszerétől, ugyanis hibázhatunk. Annak helyes menete is segít abban, hogy megszabaduljunk a porszemcsék javától. Helyes sorrendben:

  • portalanítás,
  • szellőztetés,
  • porszívózás és legvégül a
  • felmosás.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban