Takarítási hibák

2020. 11. 24.

Természetesen azt szeretnéd, hogy erőfeszítéseid ne legyenek hiábavalók. A dolog azonban így van: sokan öntudatlanul sokkal jobban megnehezítik a háztartási munkájukat, mint szükséges, és egyes esetekben piszkosabban hagyják el otthonukat, mint amilyenek voltak. A patyolatabb házak nevében eloszlatunk néhány gyakori rossz takarítási szokást és hibát, amelyekről esetleg nem is veszed észre, hogy te is csinálod.

Takarítás terv nélkül

A laza törölgetés működik, de takarítás közben ritkán forduljon elő. Például, ha törölgeted a komódod, az nagyszerű, de mindenképpen először a fenti mennyezeti ventilátort takarítsd le, különben csak visszafele haladsz. Ezért szükséges egy ütemterv. “Javaslom a tisztítást fentről lefelé és balról jobbra” – mondja Diane Regalbuto takarítási szakértő. “Például porolj le minden mennyezeti ventilátort és nagy hozzáférést biztosító helyet, az óramutató járásával megegyező irányban haladj lefelé a padlóig és a szoba körül.” A nehezen hozzáférhető helyek portalanításakor használj puha, száraz ruhát, portalanító készletet.

ht82

Túlterheled – vagy rosszul töltöd be – a mosogatógépet

A mosogatógépek megkönnyítik az életünket, de ahhoz, hogy rendeltetésszerűen működjenek, fontos a megfelelő bepakolás. “A nem megfelelő betöltés megakadályozhatja a gép hatékony működését” – jegyzi meg Brian Sansoni, az American Cleaning Institute vezető alelnöke. – Óvatosan pakold tele a mosogatógépet, tedd a dolgokat a megfelelő helyre, és ne terheld túl. Például győződj meg arról, hogy a piszkos részeket a permetező karjai elérjék, keverd össze az ezüsttárgyakat, hogy azok ne ragadjanak össze, és tartsd a csészéid a felső fiókban és fejjel lefelé. Sansoni szerint fontos, hogy maga a mosogatógép is tisztán maradjon, így az hatékony és eredményes marad. Próbálj ki olyan mosogatógép tisztítót, amely lebontja a meszet, a kalciumot, a rozsdát és a zsír felhalmozódását, miközben szagtalanítja is. Ha edényeid nem tisztulnak meg egy ciklus után, akkor is, ha mindent jól csinálsz, valószínűleg a gépeddel van probléma.

Azonnal letörlöd a tisztítószert

“A legtöbb háztartási fertőtlenítőszer 3-10 percig tart, ami azt jelenti, hogy a terméknek nedvesen kell állnia egy felületen, hogy valóban hatásos legyen” – mondja Karina Neff. “Vedd figyelembe azt is, hogy fertőtlenítés előtt fontos, hogy mikroszálas törlőkendővel távolítsd el a törmeléket vagy a szennyeződéseket a felületről.” Ez csak két olyan módszer, amit valószínűleg rosszul használtál eddig takarításkor. A megfelelő fertőtlenítéshez töröld le a felületet a törlőkendővel a szennyeződés eltávolításához, majd permetezd le a felületet fertőtlenítőszerrel. Kövesd a címkén szereplő utasításokat a termék hatóidejével kapcsolatban, majd töröld le.

Piszkos szivacsot használsz

A cél ismét az, hogy megbizonyosodj arról, hogy termékei a te szolgálatodban működnek, és nem ellened! A piszkos szivacsok csak terjeszteni fogják a koszt. “A szivacsod valószínűleg a legpiszkosabb dolog az otthonodban” – mondja Samsoni. “Rendszeresen cseréld ki – vagy fertőtlenítsd hígított fehérítővel -, hogy az edények és egyéb felületek tisztításakor ne vigyék át akaratlanul a baktériumokat.”

Friss szőnyegfoltot súrolsz

Ha nekimész a törülköződdel egy friss foltnak, az olyan, mint egy térddöfés, nem kedvez a szőnyegnek. A legfontosabb az, hogy finoman töröld le a területet, hogy a lehető legtöbb foltot felszedd – ideális esetben, amíg a folt meg nem szárad. Ez jobb, mint a súrolás, amely nemcsak pusztítást okoz a szőnyeg szálain, hanem a foltot is mélyebbre nyomja a szőnyegbe. Ha megszáradt, használj foltemelőt.

Képek forrása: pixabay.com