Akiknek mindig tiszta a lakása

2020. 11. 24.

Ha az emberek azon része közé tartozol, aki küzd a rendezett és tiszta otthon fenntartásával, valószínűleg sokszor azon kapod magad, hogy vajon hogy csinálják ezt a „patyolat” emberek.

Ki is a tiszta ember?

Ha nem tartod magad “tiszta” embernek, könnyen érezheted, hogy beletörődsz abba az elképzelésbe, hogy két opció létezik, a rend és rendetlenség. De, érdekes tény: a tisztaság nem olyan tulajdonság, amivel az emberek születnek. Bár a ház tisztán tartása néhány ember számára a mágia határán áll, valójában komoly önfegyelem, tisztaságra törekvés, valamint egy kis találékonyság és kreativitás szükségeltetik. Néhány tipp, amelyek segítenek abban, hogy „tiszta” emberré válj.

haztartas10

Tudd, hogy kell helyet csinálni

Még ha nem is tartod magát a „cuccok” gyűjtőjének, úgy tűnik, hogy ezek a holmik mindig minden sarokban és minden pulton felhalmozódnak. “Kezdd el követni az egy-egy szabályt a jövőben” – mondja Nancy Haworth, az észak-karolinai On Task Organizing munkatársa. “Ha valami újat vásárolsz, dobj el, adj el vagy adományozz el egy régebbi tárgyat, hogy helyet teremtsen az új számára.”

A felületek a legfontosabbak

Az ócska fiókok tartalma sokszor kifolyik az egyébként tiszta, üres felületre. A munkalapok és asztalok gyakorlatilag könyörögnek, hogy tele legyenek kacatokkal. A tiszta otthonú emberek azonnal orvosolják ezt a problémát. “Ha a nagy, lapos felületeket tisztán tartod, nemcsak vizuálisan vonzóbbá válik, hanem könnyebben letörölhetővé is” – mondja Carrie Higgins, a Organization Hacks szerzője. “Ne tárolj készülékeket a munkalapokon vagy az asztalon.”

Hozz létre egy rendszert

A tiszta otthonok nem csak csodával határos módon válnak patyolattá – az ügyes embereknek protokolljuk és menetrendjük van a rendtartáshoz. “A szép otthonnal rendelkező emberek általában takarítási ütemtervet és rutint alakítanak ki, így a szennyeződéseknek és a ruhaneműknek nincs ideje felhalmozódni” – mondja Higgins. “Például kijelölnek egy napot, hogy minden hétfőn porszívóznak vagy mosnak, így azok a nagy feladatok nem maradnak el.”

Már hazaérkezéskor is légy tudatos

Néha valóban az apróságok jelentik a ragyogó otthont. Bailey Gaddis, a Feng Shui Mommy szerzője felhívja a figyelmet a cipőkre. “Ha a cipődet az ajtó előtt hagyod, megakadályozod, hogy a méreganyagok, a sár, a levelek és egyéb „finomságok” gyorsan beleragadjanak a padlóba, vagy bejussanak az otthonodba” – mondja.

Legyen mindennek helye

“Ha túl sok holmid van, amit már nincs hova tenned, az otthoni rendetlenséget lehetetlen kezelni” – mondja Jennifer Snyder, a Neat as a Pin Organize Expert tulajdonosa.

Fogadj el segítséget

Nem minden háztartás költségvetésében van hely a rendszeres professzionális takarításnak, de akiknek igen, azok igen fontos okból hajlamosak takarítót hívni. “Jó motiváció, hogy elrakjam vagy átpakoljam a nagyobb holmikat a lakásban, mikor tudom, hogy holnap jön a segítség, és olyan tiszta lesz a lakásom, amilyenre én sosem lennék képes.”

Képek forrása: pixabay.com