Barion Pixel Gazdálkodj okosan, azaz tárolj hatékonyan télen is! – Coloré

Gazdálkodj okosan, azaz tárolj hatékonyan télen is!

2022. 01. 16.

Adott a hűtő és a spájz, mint általános raktározásra alkalmas helyek, de mindent lehet tökéletesíteni, így a téli tárolási módszert is.

A tavasz, a nyár és az ősz nemcsak munkát adott a kertben, hanem mindez az erőfeszítés meghozhatta a gyümölcsét: begyűjtöttük a terméseket, frissen vagy feldolgozott formában (befőtt, dzsem, savanyúság stb.) várja, hogy elfogyasszuk. A téli tárolásnak pontosan az a lényege, hogy hónapokon át elálljanak az alapanyagok.

Természetes raktárkészlet

Megdolgoztál azért, hogy feltöltsd téli éléskamrádat? Akkor ne azzal szúrd el, hogy rosszul tárolnod. Tanulni sosem késő. Ha netalán eddig nem így csináltad, akkor még van mit fejlődni. Mindegy, hogy a kertünkből, a piacról vagy a boltból szerezzük be, a legfontosabb az, hogy hosszabb időn keresztül legyen mihez hozzányúlni.

Téli tárolás
Töltsük fel raktárainkat! / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Köztudott, hogy a hideg időszakban nem ad annyi egészséges alapanyagot, mint a többi évszakban, ezért különösen fontos szerepet kap a megfelelő tárolás. A mesterséges étrend-kiegészítőkkel is fel lehet tölteni testünk raktárát vitaminokkal, de még mindig a természetes megoldás a legjobb. Arról nem beszélve, hogy így a vitaminokon kívül rostokat és ásványi anyagok is bejuttatunk a szervezetünkbe.

Tárolás, de mit és hogyan?

Akkor jártunk el igazán jól, ha a zöldségek és gyümölcsök begyűjtése során a minőségre is odafigyeltünk. Vagyis csak egészséges és sértetlen darabokra koncentráltunk. A tároláshoz megfelelő helyre van szükség, amely lehet kamra, pince, de akár verem is. Mielőtt bepakolnánk az alapanyagokat, fontos, hogy időt szánjuk annak rendbehozatalára is. Egy alapos takarítás és akár meszelés is jó szolgálatot tehet. Be kell szerezni tároló edényeket is, amelyeket úgyszintén fertőtleníteni érdemes. Minden gyümölcsnek és zöldségnek más a tárolási hőigénye. Nézzük, mi ez!

Alma: kedvelt és általános vitaminforrásunk, amely még télvíz idején is remek alapanyagul szolgál levesekhez, süteményekhez is. Raktározásához hűvös 0-3 fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani. A tiszta láda vagy tárolóedénybe egészséges és mosatlan gyümölcsök kerüljenek. Az esetleg romlásnak indult példányokat utóválogatás során szükséges kiszedni a már nem ép darabokat.

Burgonya: alap élelmiszereink közé tartozik, ezért többet igyekszünk felhalmozni otthonunkban. A megfelelő tárolási hőmérséklet a burgonya számára a maximum tíz fokos száraz és hűvös helyiség. Ennél hidegebb helyen a gumó megfagy, melegebb helyen pedig kicsírázik. Ha megjelennek a csírák, azokat el kell távolítani, hogy megnöveljük a tárolási időtartamát.

A burgonya téli tárolása
Megfelelő hőmérséklet mellett megelőzhető a fagyás és a csírázás is / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Paprika és paradicsom: néhány hétig is el lehet tárolni, de ez az egészséges darabokra igaz. Létezik egy kiváló praktika, amely ugyan kis beavatkozást és időtöltést igényel, de a tartósság kedvéért megéri. A paprika és a paradicsom esetében és legyen a növényeknek kocsányuk, mert ezeket kell egy csepp gyertyaviasszal lezárni, majd papír zsebkendőbe vagy szalvétába csomagolni. Hűvös, de fagymentes helyen hetekig járhatunk a paradicsom és paprika készletünkre.

Hagyma: sokat tűrő élelmiszer, amely a magyar konyha alapját is jelenti. Hiába tárolható jól, mégsem mindegy, hogyan tesszük. A hagyma esetében is fontos, hogy csak ép darabokat raktározzunk. A sérülteket minél előbb fel kell használni, vagyis csak minimális tárolási idő javasolt. A hagyma számára ideális hőmérséklet a nulla fok, mert máskülönben kihajt. Ennél hidegebben pedig megfagy.

Répa: az év minden szakaszában beszerezhető zöldség és mi nagyon szeretjük is. A mondással ellentétben nem azért, mert ha többet eszünk belőle, akkor jobban fogunk fütyülni. A sárgarépa levesek és főfogások fontos alapanyaga. Ahhoz, hogy hosszan tartó is maradjon a vásárlás után, sötét és hűvös helyen kell tartani. Nem véletlenül rakták elődjeink a pincébe, sőt még homokágyba is fektették. Vagyis ezt a tárolási módot mi is alkalmazhatjuk.
Más gyökérzöldség (petrezselyem, zeller, paszternák) esetében is alkalmazható a nedves homokban való tárolás. Ha nem tetszik ez a módszer, akkor még megoldás lehet, hogy a répát és más gyökérzöldségeket is műanyag ládában sorba, egymásra fektetjük, a sorokat több réteg papírral választjuk el.

Káposzta: a hónapokon át elálló zöldség felhasználási módja sokféle, ezért is kedveljük annyira. Elegendő akár száraz és hűvös helyen tartani, ahol akár több hónapot is kibír úgy, hogy azután felhasználható, ugyanakkor a hűtőben is eláll. A 0-2 fok közötti hőmérséklet az ideális.

Káposzta tárolása télen
Hónapokon át friss maradhat a káposzta / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A téli raktározás időszakának kitolását azzal lehet segíteni, hogy folyamatosan ránézünk a készletünkre. Az átválogatással, a romlott, sérült darabok eltávolításával ez tartható. Nagyobb hideg esetén, a fagyásveszély elkerülése érdekében akár be is lehet takarni a terményeket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix