Barion Pixel 4+1 ötlet növények öntözésére, ha a nyaralásod alatt épp nem ér rá a szomszéd – Coloré

4+1 ötlet növények öntözésére, ha a nyaralásod alatt épp nem ér rá a szomszéd

2021. 07. 31.

A várva várt nyaralás előtt általában felpörögnek az események: a pakolás mellett rengeteg dologról kell gondoskodnunk, többek között arról, hogy életben maradjanak a növényeink.

A nyaralás főleg a felelősség és a mindennapi stressz hátrahagyásáról szól. Épp ezért fontos, hogy mielőtt útnak indulunk, gondoskodjunk növényeink locsolásáról, hogy lelkiismeretünk is nyugodtan pihenhessen a vakáció alatt. Nem feltétlenül szükséges bébiszittert fogadnunk melléjük, néhány házi praktikával bőven kibekkelhető egy hosszabb időszak is. 

Palack a cserépben

Ne dobd el a használt boros üveget, az ugyanis tökéletesen alkalmas a növények öntözésére! Amennyiben a palack csavaros kupakkal rendelkezik, nyert ügyed van. Ez a módszer különösen az olyan növények számára ideális, amelyek napi szintű öntözést igényelnek. Csavard le a kupakot, távolítsd el a belsejéből a műanyag fedést, hogy csak a fém maradjon. Kalapács és szög segítségével üss a kupak tetejébe 5 apró lyukat. Amikor megvagy, töltsd fel az üveget, csavard vissza a kupakot, áss a cserépbe egy mélyebb nyílást, majd állítsd bele az üveget, fejjel lefelé. Ezzel a módszerrel vízigényes növényeid akár 5 napig is bírják a meleget. További előnye, hogy az üveg természetesen újrahasznosítható, így akár a nyaralástól eltekintve is használhatod ezt a módszert, hogy ne kelljen minden nap nagyobb köröket futnod az ablakok között. 

Uveg Cserepben Novenyek Youtube
Kép forrása: Youtube

Növényfürdő

Trópusi növényeink, mint az orchidea, a papagájvirág, vagy a jázmin rengeteg vizet igényelnek. Egyhetes utazás esetén kiváló módszer lehet ellátásukra az úgynevezett növényfürdő. Lényege, hogy minimális (egy-két centiméternyi) vizet engedünk a kádunkba, amibe belefektetünk egy törülközőt. Ezt követően a törülközőre helyezzük a vízáteresztő kaspókat, és voilá, kész a növényfürdő! A művelet nagyjából 5 percet vesz igénybe, a trópusi növények mellett olyanokkal érdemes még kipróbálni, amik nem napigényesek, és bírják a magas páratartalmat.

Csepegtető rendszer

Haladó kísérletezőknek ajánlott az úgynevezett csepegtető rendszer kipróbálása. A módszer lényege, hogy a vizet egy vízáteresztő adagoló apró lyukain keresztül, elosztott adagokban pumpáljuk a gyökérzetbe, így a talaj felülete száraz, de laza marad. Ha otthon készítenénk el a csepegtetőt, pamutkötélre lesz szükségünk. Ez az anyag ugyanis magas nedvszívó képessége miatt tökéletes átvivő anyagnak bizonyul. A pamutkötél egyik végét dugjuk bele a cserép földjébe, mélyen, egészen a gyökerekhez. Másik végét helyezzük egy vízzel teli műanyagpalackba. A palackot mindenképp az öntözendő növények fölé helyezzük annak érdekében, hogy a szintkülönbség miatt a felszívott folyadék megfelelő irányba induljon el. A folyamat elkezdéséhez öntözzük meg a növényeket! Ezzel a módszerrel nem túl vízigényes kedvenceink (amik alapvetően heti 2-3 alkalommal igényelik az öntözést) akár 3 hetet is kibírnak nélkülünk. A kényelmesebb közönségnek javaslom, hogy keressen rá online a csepegtető rendszerre, mert egyébként kiváló megoldások rendelhetők házhoz, ha épp nem vagyunk barkácsoló kedvünkben. 

Csepegteto Rendszer Novenyek Youtube
Kép forrása: Youtube

Műanyag a cserépben

Kis méretű műanyag flakonok is kiválóan alkalmazhatóak abban az esetben, ha folyamatos vízigényű, nagyobb növények szépítik otthonunkat. Kalapács és szög segítségével üssünk 6 kisméretű lyukat a flakon oldalába, hármat az aljába. Öntözzük meg a növényünket, mielőtt a flakont beleállítjuk a méretes cserépbe, így az nem szívja ki azonnal a műanyag tartalmát. Ássunk egy lyukat a földbe, majd helyezzük bele az egyelőre üres palackot. Ezt követően töltsük fel a flakon tartalmát vízzel, majd helyezzük rá a kupakját. Ebben a módszerben, hasonlóképp a fejjel lefelé állított üveghez az a jó, hogy a flakont többször is újratölthetjük. 

Öntözés? Ezért van kaktuszom!

Bizony, ha már előre tudod, hogy utazó nagykövet életmódot folytatsz, érdemes olyan növényekkel díszíteni otthonod, amelyek bírják a gyűrődést. Ilyenek például a pozsgások, amik vaskos leveleikben tárolják a folyadékot. 

Hasonlóan működik a hegyescsúcsú futóka, ami amellett, hogy látványos zöldjével feldobja a lakást, rendkívül szívós, ritkán kell csak öntözni, sőt, az extrém száraz virágföld sem zavarja. 

Ha ódzkodnánk anyósunkat megkérni a locsolásra, vegyünk inkább anyósnyelvet! Az ég felé kúszó, csúcsos levelű növény szereti a sötét zugokat, a szakértők szerint az öntözését sem kell túlzásba vinni. 

Anyosnyelv Novenyek Instagram
Az AnyósnyelvKép forrása: Instagram/@tomoriole

Ha színekre vágyunk, érdemes begóniát vennünk a piacon. A sárga vagy piros virágú növény kifejezetten igényli, hogy kiszáradjon a földje, mielőtt legközelebb megöntözik, télen pedig még ritkábban igényeli a vizet. Cserébe kedveli a napfényt, és a magas páratartalmat, tehát érdemes fürdőszobánk közelébe elhelyeznünk. 

Miután eldöntötted, melyik DIY öntözést próbálod ki a vakációd alatt, nyugodtan dőlhetsz hátra a tengerparton abban a biztos tudatban, hogy ép flóra vár majd otthon.  

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix