Barion Pixel Építkezik vagy felújít? Hello MATERIX! (x) – Coloré

Építkezik vagy felújít? Hello MATERIX! (x)

2023. 10. 30.

Egy építkezés vagy felújítás sokak fejében egyenlő egy soha véget nem érő történettel, amelynek ráadásul a költségei is szinte beláthatatlanok. Mire van szükség ahhoz, hogy egyszerűbb, könnyebb, kézben tarthatóbb legyen a folyamat? Lássuk most, milyen buktatókkal kell megbirkóznunk az építőanyagok kiválasztásának folyamatában! Az alábbi hasznos tanácsokkal a sok évtizedes múlttal és tapasztalattal rendelkező építőanyag értékesítőket tömörítő Materix Építőanyag-szakkereskedések hálózatának szakértői voltak segítségünkre.

Egy biztos, a folyamat bármely szakaszában hasznos a hozzáértő segítség, ilyen szakasz lehet az építőanyagok kiválasztásának szakasza is, ahol az elmúlt években sem lett egyszerűbb a helyzet.

Megbízhatóság és garancia az építőiparban?

Az építőanyagok beszerzési költségei körüli bizonytalanságokat először a nyersanyaghiány okozta ár növekedés, később pedig az energiaárak kiszámíthatatlansága befolyásolta. Különösen igaz volt ez az energiaigényes gyártástechnologóiával előállítható alapvető szerkezetépítéshez használt építőanyagok – tégla, beton, cserép vagy éppen a hőszigetelés – esetén. De a felújításhoz szükséges anyagokat sem kímélte a nyersanyag-ár növekedés. Egy építkezés, felújítás minimum fél éves időtartama alatt is nehézségekbe ütközött az árak kalkulációja, így a költségvetés kézben tartása még egy hozzáértőnek is. Ebben az esetben is érdemes olyan helyen érdeklődni, ahol a megbízhatóság már az építőanyag telep kinézetéből, vagy az ott dolgozók hozzáállásán is látszik. Ott vásároljunk, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a megvásárolt termékünk mellé a számlával együtt a törvényben előírt garanciát vagy szavatosságot is megkapjuk. A Materix telepek természetesen ilyenek.

Rácz Tüzép, Nagykálló
Forrás: Rácz Tüzép, Nagykálló | MATERIX Építőanyag-szakkereskedések

A költségvetés akár 50%-a múlik rajta

Kérdés ugyanakkor, hogy a munkálatokhoz szükséges anyagokat magunk szeretnénk-e beszerezni, esetleg azt részben vagy egészében szakemberre tervezzük bízni.

Szakértők szerint egy építkezés, felújítás anyagköltsége és munkadíjának aránya durván számolva 50-50%. Ha tehát utóbbi módszert választjuk, és a beszerzést a kivitelezőre bízzuk, úgy is járhatunk, hogy költségek nagyjából 50%-áról semmi információnk nem lesz, ami tovább nehezítheti annak kézben tartását. De nem csak ezért érdemes a szükséges anyagok, vagy legalábbis a legfontosabbak, legjelentősebb tételben szükségesek költségével nagyságrendileg tisztában lenni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy választott tetőfedőn vagy burkolónk ne ott szerezhesse be ott az anyagokat, ahol szeretné, hiszen minden szakembernek megvannak a bejáratott beszerzési helyei, ahol kedvezményt és számára megfelelő kiszolgálást is kap. Sőt! Hagyatkozzunk nyugodtan a szakember építőanyag márka ajánlatára, mert biztosak lehetünk benne, azzal az anyaggal szívesen és biztonsággal dolgozik. Ugyanakkor érdemes saját magunknak is utánanézni, hogy az adott műszaki megoldás megfelel-e az elvárásainknak, elképzeléseinknek, no és persze pénztárcánknak. Ne feledjük: az anyaggal vállalt munka esetében akár fele is lehet az építőanyag ára.

A Materix Építőanyag-szakkereskedések is nagy tételben szolgálják ki a visszajáró kivitelező szakembereket, ami nem véletlen, de természetesen, ha az egyéni megrendelő fárad be egy kereskedésbe, hasonlóan körültekintő és tanácsadással egybekötött kiszolgálásban lesz része.

Mindent egy helyről!

Ami még kifejezetten sokba kerülhet egy építkezés, felújítás során az az elvesztegetett idő.

Ennek oka nem csak a késlekedő kivitelező lehet, hanem az időben be nem szerzett építőanyag, vagy ha az éppen több helyről érkező anyagok logisztikája akadályozza a hatékony munkavégzést.

Ha végül akár csak részben is magunk vásárolunk építőanyagokat, előnyös lehet olyan helyet választani, ahol minél többet egy helyről be lehet szerezni, meg lehet rendelni, akár egy fuvarral el lehet hozni. És ennek nem az egyetlen előnye a nagyobb tétel miatt esetleg kapott kedvezmény. Az országszerte megtalálható Materix Építőanyag-szakkereskedések többségében szinte minden építkezéshez és felújításhoz szükséges modern építőanyag egyhelyről beszerezhető, tanácsadás és más szolgáltatások kíséretében.

Rácz Tüzép, Nagykálló
Forrás: Rácz Tüzép, Nagykálló | MATERIX Építőanyag-szakkereskedések

Mire számíthatunk még, ha egy MATERIX építőanyag-szakkereskedésben vásárolunk?

Az építőanyag kiskereskedelmi hálózat telephelyein a számtalan építőanyag és márka mellett lehetőség van a szerelésekhez és kivitelezéshez szükséges munkagépek kölcsönzésére is, 3D látványtervezésre, költségterv készíttetésére is! Sőt, akkor is van megoldás, ha vásárlás után változnak terveink, ezzel együtt az alapanyag-igények, vagy a kivitelezés végén valami megmaradt.

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések országszerte 84 ponton áll rendelkezésre.

Bővebb információ: Materix.hu/hu/rolunk/kereskedeseink

A borítókép forrása: Materix