Barion Pixel A független felmérés szerint az ablakcsere az első (x) – Coloré

A független felmérés szerint az ablakcsere az első (x)

2023. 12. 05.

Otthonaink optimális energiafelhasználása egyre fontosabb téma, főként, ha azt érezzük, hogy a hőszigetelést biztosító, az épületet határoló szerkezetek nem működnek már megfelelően. Egy, az év első felében zajló független fogyasztói felmérésből kiderült, mit gondolnak a felújítók a rezsiköltségek kordában tartásáról, mit, mikor, milyen sorrendben érdemes cserélni és felújítani, illetve milyen jelentőséget tulajdonítanak a nyílászáróknak – jogosan.

„Az építkezéssel járó beruházási kérdések azért is izgalmasak, mert számos tényezőt kell figyelembe venni, akár csak ablakválasztás esetén is. Azonban teljesen jogosan, más és más elvárásokat támaszthat egy kivitelező vagy egy szakember egy korszerű nyílászáróval szemben, mint amit fontosnak tartanak a felhasználók, a lakók.” – mondta Kocsis Lajos, a PVC nyílászáróprofilokat gyártó GEALAN műszaki szaktanácsadója a közelmúltban zajlott független felmérés eredményeinek értékeléseként a felújítási tippekről szóló beszélgetésben a Zöld Építés podcast csatornán.

A felmérés az építkezők felújítási preferenciáit tesztelte, melyek közül az alábbiakban néhány – az épületek nyílászáróit érintő – sokak számára hasznos megállapítást emeljük ki.

A jelen gazdasági helyzetben az újépítési projektek helyét egyre szélesebb körben veszik át a felújítások, melyek esetében különösen fontos, hogy a megfelelő eszközhöz nyúljunk és a megfelelő sorrendet alkalmazzuk a hatékony eredmény érdekében. A kitöltők például az egyik legfontosabb elemként jelölték meg a hosszútávon jól működő, strapabíró nyílászárókat, de kiderült az is, hogy úgy gondolják, a felújítást a nyílászáróknál érdemes kezdeni, mert azzal lehet a legtöbb energiát megtakarítani.

Általános körkép: mit, miért, milyen sorrendben újítunk fel?

A felmérésben adott válaszok 46%-ból szerint a felújítási, építési beruházások fő céljai mind energiamegtakarítási szándékhoz kapcsolhatók: a rezsiszámlák összegének csökkentésétől, a korszerű otthon kialakításán át a környezettudatosságig. Ezen a csoporton belül is a válaszadók 16%-a kifejezetten az épületkorszerűsítés, tehát nyílászáró- és hőszigeteléscsere vagy felújítás mellett voksolt.

Felújítási kérdőív

A feladatok priorizálására vonatkozóan a kitöltők 24%-a szavazott kisebb, belső állagmegóvást szolgáló munkákra, mint a festés vagy belső burkolatok javítása. Sorban következőként azonban ismét megjelenik az energiahatékonyságot javító nyílászárók beépítése, illetve a megújuló energiaforrások használatának preferálása. Ezzel párhuzamosan azonban megállapítható, hogy az ilyen célú, nagyobb volumenű beruházásokkal szemben a pénztárcabarát megoldások továbbra is előnyt élveznek, még akkor is, ha azoktól kisebb energiamegtakarítási eredmény várható, mint például egy komplett homlokzati hőszigetelés-, vagy nyílászárócserétől.

Felújítási kérdőív

Mitől jó egy nyílászáró?

„A kérdés csak elsőre tűnik egyszerűnek: egy-egy ablak, ajtó vagy éppen tolható erkélyajtó teljesítményét több szempont is meghatározza. Egyszerre kell ugyanis megfelelniük műszaki és esztétikai elvárásoknak.” – tette hozzá a szakember, aki napi szinten találkozik tervezők, kivitelezők, gyártók, kereskedők és magánvásárlók igényeivel. De pontosan mik is ezek, mi volt a top 3 preferencia a felmérés szerint?

A felmérésben résztvevők – alapvetően helyesen – döntően úgy gondolták, hogy egy nyílászáró hatékonyságát elsősorban hőszigetelőképessége határozza meg, ezt a válaszadók 18%-a gondolta így. A fontossági sorrendben ezt – minimális különbséggel – az ajtók és ablakok felületi-, illetve szerkezeti tartóssága, valamint karbantartásmentessége követte. A kedvező ár csak 4. helyen szerepelt.

„A GEALAN ablakok élen járnak abban, ami fontos”

A GEALAN szakembere a felmérés eredményeire reagálva azt is elmondta, hogy a piacvezető nyílászáróprofilokat gyártó cég tervezési folyamataiban nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonyság témájára, a kiemelten jó hőszigetelő képességű ablakokhoz gyártott profiljai pedig igény szerint beépített szellőzőeszközökkel kombinálhatók. „A mi megoldásunk nem csupán abban merül ki, hogy a piacon járatos többkamrás profilokat gyártunk. Több tömítési síkkal kialakított profilrendszereink kiváló hőszigetelési képességet biztosítanak. Mindezt olyan további GEALAN innovációkkal fokozva, mint az IKD® intenzív magszigetelés, aminek lényege az ablakkeretek tömítő habbal gyárilag történő kitöltése az extra hőszigetelés érdekében.”

Gealan Nyílászáró

Mindemellett a GEALAN olyan megoldásokra is gondol, amivel kiküszöbölhető a hatékony nyílászáró és kevésbé hatékony homlokzati hőszigetelés visszás kapcsolatának „hozománya”. Ilyen, kevésbé szerencsés kombináció esetén ugyanis gyakori jelenség a páralecsapódás és annak kellemetlen, akár penészesedést is okozó hatása. „Az egészséges beltéri levegő megőrzése érdekében a GEALAN több, a probléma fokához igazított szellőztető megoldást hozott létre a GEALAN-CAIRE® családdal, amelyek között megtalálhatók ablakkeretbe integrálható, szenzoros, vagy akár okosotthon-kompatibilis típusok is.” – tette hozzá a szakember.

Dizájn és hatékonyság párosa

A nyílászárók műszaki és vizuális tulajdonságait fejtegető kérdésben az optimális energiaháztartás és szellőztetési szempontok mellett a válaszadók nagyobb csoportja (18%) jelölte a trendi megjelenést is, mint számára fontos tényezőt. A szakember erre reagálva elmondta, hogy a GEALAN, az igény felismerésével a hagyományos dekorfóliák kategóriáját továbbgondolva extrém strapabíró, UV- és karcálló akril felületet is kínál. „A GEALAN-acrylcolor® réteggel készült ablakprofilok többszörösen keményebbek és ellenállóbbak, mint a normál PVC alapú keretek, ebből következően jelentősen hosszabb élettartamot biztosítanak – mindezt 9 alap és 50 egyedileg igényelhető színnel.”

A GEALAN innovatív, energiamegtakarítást támogató megoldásairól bővebben ITT tájékozódhat.