Barion Pixel Karácsonyi ajándék ötletek nagyszülőknek – 7 kedves, kézzel készített ajándék – Coloré

Karácsonyi ajándék ötletek nagyszülőknek – 7 kedves, kézzel készített ajándék

2022. 12. 07.

A karácsonyi ajándék ötletek nagyszülőknek nem mindig jönnek könnyen: nem egyszerű kitalálni, hogy mit adjunk nekik karácsonyra. Számukra a legnagyobb ajándék sokszor nem egy pénzben kifejezhető értékű tárgy, hanem az, ha az unoka maga készít valamit. Ehhez hoztunk most pár ötletet!

Ezek karácsonyi ajándék ötletek nagyszülőknek szólnak, de akár apukáknak vagy anyukáknak is készülhetnek. Vannak köztük bonyolultabbak, és olyanok is, amiknek a gyerekek akár egyedül is nekiállhatnak, de családi programnak is kiváló ajándékot gyártani a mamáéknak!

Karácsony ajándék ötletek nagyszülőknek

Képkeret spatulából

Ha van otthon nyárról megmaradt jégkrémes pálcikánk vagy spatulánk, nyert ügyünk van, ugyanis ezen kívül csupán festékre és ragasztóra van szükség. Először fessük le különböző – vagy akár egyforma – színűekre a pálcikákat. Ha megszáradtak, rakjunk ki négy pálcikából egy képkeret-alakot, ragasszunk bele egy kedves képet, majd mehet rá a második réteg pálcika, azaz a keret teteje. Száradás után írjunk rá valami kedveset, és lehet is csomagolni!

Ideális karácsonyi ajándék ötletek nagyszülőknek, ha az unokákról kapnak képet
Ideális karácsonyi ajándék ötletek nagyszülőknek, ha az unokákról kapnak képet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

3D-s kép vagy képeslap

Ehhez is kell némi kézügyesség, ezen kívül pedig színes papír, olló, ragasztó és filctollak. Fehérpapírok hengerbe ragasztásával aranyos hóembert készíthetünk, barnás papírt hajtogatva rénszarvast, de zöld papírt dekoratívan bevagdosva aranyos fenyőfa is készíthető, amit akár papírgömbökkel is feldíszíthetünk.

Saját készítésű képet vagy képeslapot is adhatnak a gyerekek
Saját készítésű képet vagy képeslapot is adhatnak a gyerekek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ajándék gurigákból

Bár ez adventi naptárként is funkcionálhat, akár karácsonyi ajándék is lehet, hogy papírgurigákat összeragasztunk és három oldalán zöldbe öltöztetjük őket. Mielőtt leragasztjuk a negyedik oldalt, rejtsünk bele apró ajándékokat: csokikat, cukorkát, magvakat, saját készítésű ékszereket, és meghagyhatjuk, hogy a nagyszülők naponta egyet nyithatnak ki belőle. Ha benne vannak az ajándékok, ragasszuk le az utolsó oldalát is, matricázzuk fel, és írjuk rá a számokat, így január végéig élvezhetik az ajándékozottak a karácsonyi ajándékukat.

Akár egész januárban bontogathatják az ajándékokat a nagyszülők
Akár egész januárban bontogathatják az ajándékokat a nagyszülők / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Filcdíszek

Ehhez bizonyosan kell egy felnőtt segítsége, de a gyerekek is tevékenyen részt vehetnek benne. Elsőként ki kell találni, hogy mit varrjunk: hóembert, karácsonyfát, ajándékosdobozt vagy bármit, ami karácsonyi. Ha ez megvan, a megfelelő színű filcből vágjuk ki a mintának mindkét oldalát, majd a felsőt díszítsük fel. Ehhez akár filctollat is használhatunk, de varrhatunk is rá díszeket. Ha ez megvan, elkezdhetjük összevarrni a két felet, majd vattával kitömni, s közben haladni a varrással. A végén mehet rá az akasztó, így a karácsony végével akár a szekrény kallantyújára is fel lehet akasztani.

Ha varrással készül az ajándék, abból nemcsak az unoka, hanem a szülők is kivehetik a részüket
Ha varrással készül az ajándék, abból nemcsak az unoka, hanem a szülők is kivehetik a részüket / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Rénszarvas-kövek

Ehhez az ajándékhoz szükség lesz egy kartonra, különböző laposabb kövekre, festékre, kisebb ágakra, kis csipeszekre, jégkrémes pálcikára, filctollra és festékekre. Elsőként fessük le pirosra a csipeszeket, és hagyjuk őket megszáradni. Ragasszuk őket egy kartonra, majd ragasszuk rá a csipeszt. A pálcikára írjuk fel a karácsonyi üdvözletet, majd rögzítsük a csipeszekre úgy, hogy maradjon belőlük szabadon is. Mehetnek fölé a lefestett kövek majd az ágak is, és ezzel készen is vagyunk a rénszarvasokkal. Az ajándék akár a falra is kitehető, a csipesszel pedig emlékeztetőket rögzíthetnek a nagyszülők.

Praktikus ajándékot készíthetünk csipeszekből
Praktikus ajándékot készíthetünk csipeszekből / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kéznyom

Az egyik legnagyobb érték, amit a gyerekek ajándékozhatnak, az a saját kezük nyoma. Ez a mikulássapkás kéz ugyan semmilyen lényre nem hasonlít, mégis kedves karácsonyi ajándék, amit akár évente elkészíthetnek a gyerekek, így követhető, hogy mekkorát nőtt a kezük egy év alatt.

Akár évente is újra lehet készíteni ezt az ajándékot, így látható, ahogy nő az unoka keze
Akár évente is újra lehet készíteni ezt az ajándékot, így látható, ahogy nő az unoka keze / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mindenre képes ajándékok

A képes ajándékok sem maradhatnak ki a sorból. Akár mi magunk is csinálhatunk falinaptárt, de ha készítettünk egyet, akkor is kivehetik belőle a részüket a gyerekek, ugyanis segíthetnek kiválasztani, hogy mely fotók szerepeljenek benne. Ezen az elven akár egérpadot is készíttethetünk, de ha a nagyszülők szeretnek kártyázni, akkor olyan kártyapaklit is csináltathatunk, aminek vagy a hátulján vannak az unokák képei, vagy magukon a lapokon szerepel egy-egy családtag arca. Ugyanígy akár bögrét és párnát is csináltathatunk, ám ezekhez elkerülhetetlen, hogy megrendeljük az ajándékokat, úgyhogy ha ilyenben gondolkozunk, minél előbb álljunk neki, mert ilyentájt nagyon lefoglaltak az ezzel foglalkozó cégek.

Ha szeretettel készül, biztosan mindegyik nagyszülő örül annak, amit kap
Ha szeretettel készül, biztosan mindegyik nagyszülő örül annak, amit kap / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix