Barion Pixel Húsvéti lakásdísz – decoupage tojások egyszerűen – Coloré

Húsvéti lakásdísz – decoupage tojások egyszerűen

2021. 03. 23.

Jövő hétvégén már itt a húsvét, és ha a lelki, vallási és gasztronómiai készülődésen túl az otthonodat is szereted kicsit feldíszíteni az ünnep jegyében, akkor ez a cikk neked szól.

A húsvéthoz kapcsolódó szokások közül én mindig a tojásfestést szerettem a legjobban, hiszen kiélhettem a kreativitásomat és „műalkotásaimmal” még örömet is szerezhettem a családom férfitagjainak. Ez a szokás sok családban a gyerekek kirepülése után elkophat, de attól még otthonunkat húsvéti hangulatba hozhatjuk a hímes tojásokkal. A hagymahéj, tojásfesték és más dekoreszközökön túl a decoupage, vagyis a szalvétatechnika is kiváló ötlet a díszítésre.

A decoupage francia szó, jelentése kivágni, a módszer eredetileg a 12. századi Kínából származik, ahol rizspapír segítségével dekorálták a használati tárgyakat. A kínai lakkozott bútorok és a technika csak több száz évvel később jelent meg Európában az arisztokrácia háztartásaiban, és annyira népszerű lett, hogy a hamisítás is gyorsan felütötte a fejét. Így keletkeztek az olcsóbb, immáron tömeggyártott termékek, és ennek köszönhetően jutott el minden országba. Ma már nem a felsőbb rétegek kiváltsága, hiszen alapját a háromrétegű szalvéta képezi, amellyel bármilyen eszközt vagy bútort kedvünkre díszíthetünk.

decoupage 1
Forrás: Instagram/glamorous_backyard

Mire lesz szükségünk?

  • a díszíteni kívánt felület (mely lehet akár fa, fém, cserép, üveg, hungarocell is) – esetünkben kifújt tojás, de lehet műanyagból is
  • szalvéta vagy rizspapír az általunk választott mintával
  • decoupage-ragasztó vagy tapétaragasztó
  • ecset
  • olló
  • újságpapír a munkafelület leterítéséhez

Válasszuk ki a szalvétából azokat a mintákat, amiket szeretnénk viszontlátni a tojásokon – jó, ha apróbbakat választunk, mert azokkal könnyebb dolgozni. Szedjük szét a szalvétát, és csak a felső rétegét használjuk.

husvet
Forrás: Instagram/thehotmessathome

A megmosott, szárazra törölt, kifújt tojásokat kenjük be vékonyan ragasztóval – egyszerre ne az egészet, mert nem marad felület, ahol kézben tarthatnánk. Helyezzük rá a mintát, és középről a szélei felé simítsuk el az ecset segítségével, igyekezzük minél jobban ránctalanítani a felszínét. Ha ez megvan, kenjünk rá még egy réteg ragasztót hasonló mozdulatokkal, majd tegyük egy stabil helyre száradni. Ha szeretnénk meggyorsítani a folyamatot, használhatunk hajszárítót. A száradás után vigyünk fel egy második réteg ragasztót is, mely egyfajta lakként fog szolgálni. Rétegezhetjük is a mintákat, ezzel egy izgalmas átmenetes tojást alkotva, de az is lehet, hogy csak egy nagy alakzatot ragasztunk az egyik oldalára – minden a kreativitásunkon és az egyéni ízlésünkön múlik!

A tojást szalagra fűzve felakaszthatjuk barkaágra vagy a lakásunk különböző pontjaira, de egy fonott kosárban a húsvéti asztal dísze is lehet.

Borítókép forrása: pixabay.com

/otthon/diy/husveti-lakasdisz-decoupage-tojasok-egyszeruen/