Barion Pixel Floráriumot készítenél? Íme az alapok! (Videóval!) – Coloré

Floráriumot készítenél? Íme az alapok! (Videóval!)

2022. 02. 24.

A florárium érdekes kísérlet lehet a benti kertészkedésre. Kreatív munka, hiszen nagyon szép alkotásokat készíthetünk, és ha jól dolgozunk, akár önfenntartóvá is tehetjük!

Mire van szükség egy floráriumhoz?

A hozzávalók mérete attól függ, hogy az üveg vagy pohár, amit használunk, mekkora, hiszen az összes többit ehhez kell méretezni. Ekképp a kavicsok könnyedén lehetnek kövek, a díszek pedig akár kisebb házikók is.

Ezek kellenek hozzá:

  • üveg
  • kavicsok
  • aktív szén
  • virágföld
  • szukkulensek
  • valami dísz

Botokkal, lekerekített végű késsel vagy hosszabb csipesszel segíthetünk magunkon és a növényeken is, miközben ültetjük őket.

Így álljunk neki!

Elsőként egy kis kavicsot öntök egy üveg aljára, majd mehet rá egy kevés aktív szén. Erre azért van szükség, mert tisztítja a talajt és a penésznek is ellenállóvá teszi. Erre mehet a virágföld, amit vízzel permetezek úgy, hogy nedves legyen, de ne tocsogjon.

Ha ezzel megvagyok, egy hosszabb szerszámmal helyet csinálok a földben a növények gyökereinek, majd belehelyezem őket. Helyük teljes mértékben a képzeletünktől függ. Ha nagyobb üvegben kezdtük el, bátran használjunk nagyobbra növő növényeket, ám ha olyan kicsiben, mint ami a videóban látható, olyat érdemes választani, ami nem nő nagyon nagyra. Mivel azonban a növény a föld nagyságából érzékeli, hogy nincs sok helye, nem fog akkorára nőni, mint bő földben élő társai.

Ezután még egy kis vizet spriccelhetünk rá, és tehetünk rá kavicsokat, de így is hagyhatjuk, ám amellett, hogy dekorál, a vízelvezetésben is hasznos szerepe van. Ha díszítést is szeretnénk, ez a része kerül bele utoljára, és készen is van a floráriumunk!

Florárium készítése lépésről lépésre
A földje legyen nedves, de ne tocsogjon! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mire figyeljünk?

Ha nem takarjuk le az üveget, nekünk kell gondoskodnunk az üveg nedvességtartalmáról, ám ha letakarjuk, és a talaj PH-értéke is megfelelő, saját kis ökoszisztémát hozhatunk létre, ami önmagát tartja fenn. Ilyen esetben csak letakarva működhet a projekt, mert a növények által kibocsátott pára az üvegben marad. Ha túl sok lenne a kicsapódott pára, alkalmanként le lehet venni az üveg tetejét. Ebben az esetben olyan növényeket válasszunk, amelyek kifejezetten párakedvelőek.

Ne tegyünk tűző napra, de fontos, hogy világos helyen legyen! Nem szereti a túlzott meleget, úgyhogy ne radiátor közelében találjuk meg a megfelelő helyet, de a hideg sem ideális: 15-25 fok közti hőmérsékleten várhatjuk, hogy hosszabb távon is szép marad, akárcsak a csillárról csüngő növények.