Díszpárnát szőni szövőkeret nélkül? Így lehet!

Ha vasárnap délután ránk tör az olthatatlan vágy, hogy 'adjuramistenazonnal' készítsünk magunknak otthonra egy pihe-puha díszpárnát vagy fali textilt, akkor csak dobjuk össze gyorsan ezt a DIY szövőkeretet.

Hozzávalók:

A kerethez:

  • egy elfekvőben lévő képkeret
  • vonalzó és ceruza
  • jó néhány kisméretű szeg
  • kalapács
  • felvető fonal (ez lehet hímzőfonal vagy egy erősebb cérna, csak az a lényeg, hogy ne nyúljon)

A szövéshez:

  • egysoros fésű
  • szövőtű
  • egy kartonpapír csík
  • vastagabb hurkapálca, vagy bambusz szívószál (de egyébként akár egy toll is megteszi)
  • fonalak minden színben, méretben, típusban – és mennyiségben

Állítsuk össze a keretet

Fogjuk tetszés szerinti méretű képkeretünket, majd a vonalzónk segítségével két, egymással szemközti oldalon kezdjük el kimérni a szögek helyét, egymástól nagyjából 1 centiméteres távolságokban. Ha a pöttyözéssel megvagyunk, ragadjunk kalapácsot, és szépen egyesével üssük az összes szöget a helyére – azzal pedig mit se törődjünk, ha nem éppen katonás rendben állnak majd. Viszont arra ügyeljünk, hogy stabilak legyenek és ne lötyögjenek! Majd jöhet a felvető fonal: kössük rá az egyik szélső szögre és a videóban látható módon fűzzük fel a keretre. Ezután már csak az alkotás vár ránk!

Kezdődhet a szövés

A kartonpapír csíknak abban lesz szerepe, hogy szétválassza az egymás mellett lévő felvető fonalakat – így gyorsabban halad a szövés és biztos nem fogunk elveszni a fonalrengetegben. Fűzzük tehát a felvető fonal közé úgy, hogy az egyik a kartonpapír alá, a másik pedig fölé essen. Ezután nincs is más dolgunk, mint tetszőleges sorrendben beleszőni fonalainkat, melyeket minden elkészített sor után a fésűnkkel igazítsunk az előző sorhoz. Arra is figyeljünk, hogy ne húzzuk meg túl erősen a fonalakat, mert akkor elvész a szép párhuzamos szél. Kapjuk elő fantáziánkat, és váltogassuk a különböző vastagságú fonalakat. Ha van kedvünk, a hurkapálcánk segítségével egy plusz érdekes textúrát vihetünk bele. Sőt, bármilyen szalagot, vagy akár a régi rongyainkat felcsíkozva szintén beleszőhetjük. A végén nincs más teendőnk, mint elkötni a széleket – és megveregetni a vállunkat. A nehezén ezennel túl vagyunk, már csak azt kell eldöntenünk, hogy párnaként vagy fali textilként díszelegjen otthonunkban.

Diy Szoves Diszparna Fali Textil 1
A fonal mellé bármilyen szalagot, vagy a régi ruháinkat is felhasználhatjuk / Kép forrása: Instagram/@lonefoxhome
Borítókép forrása: Instagram/@lonefoxhome

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban