Barion Pixel Dekupázsolnál? Így állj neki! (Videóval!) – Coloré

Dekupázsolnál? Így állj neki! (Videóval!)

2022. 02. 17.

A dekupázs – vagy decoupage – nem ismeretlen fogalom azok számára, akik szeretnek valami kreatív dolgot készíteni akár otthonra dísznek, akár ajándékba. Nekiállni azonban nem kis feladat, ugyanis kosszal jár, és az is benne van a pakliban, hogy nem sikerül. Elmondjuk, kezdőként hogyan állj neki, és mire figyelj!

Mire lesz szükségünk a dekupázshoz?

Elsőként nézzük ki, hogy mire szeretnénk felvinni a szalvétát! Ez lehet bútor, dobozka, virágcserép vagy akár egy sámli és húsvéti dísztojások is.

Elsőként válasszuk ki a színt, amilyenre festeni szeretnénk a darabot, és a szalvétát is, amit rá szeretnénk vinni! Szerezzük be a megfelelő méretű ecseteket és a lakkot is, amiből nagyon fontos, hogy átlátszó legyen!

A szalvéta mintáját nedves ecsettel rajzoljuk körbe, és tépjük el: így könnyebben le lehet ragasztani, de természetesen körbe is lehet vágni.

Fessük le a kívánt felületet, hagyjuk száradni, majd ismét fessük le, és ha ez a réteg is megszáradt, mehet rá a szalvéta!

Ha megfelelőnek gondoljuk az alap színét, akkor a festés részt kis is hagyhatjuk!

Picit lakkozzuk le éppen azt a területet, ahová a szalvétát szeretnénk, illesszük rá, majd egy nagyobb ecsettel belülről kifelé haladva határozott mozdulatokkal simítsuk rá a lakkot a szalvétára! Ha ezzel megvagyunk, az egész szalvétát kenjük le!

Használhatunk direkt az e célra gyártott dekupázs ragasztót, ám a színtelen lakk is tökéletesen megfelel a célnak.

Ha az egész alapot szeretnénk lakkozni az is egy módszer, de egy szivacs segítségével körbe lehet ,,pamacsolni” az alap színével.

Az alábbi videóból kiderül, hogy pontosan hogy néz ez ki a gyakorlatban.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix